Asszonyélet – házi csemegebor barackból

Elég már a sok sárgabaracklekvárból, és a befőttek is szépen sorakoznak a polcokon? De még mindig van pár kiló barack, ami arra vár, hogy elfogyasszák valamilyen formában? Készítsen belőle bort! Íme a recept, hogy akár, már a nyár végén a saját borát fogyassza!

Hozzávalók, arányok
  • 3 kg magozott sárgabarack
  • 60 dkg + 70 dkg kristálycukor
  • 5 g szárított sütőélesztő
  • 4 g citromsav vagy borkősav
  • 1,5 g borkén
Elkészítés:

I. fázis: Mossuk meg a sárgabarackot, alaposan öblítsük le, majd hagyjuk, hogy maguktól megszáradjanak. Magozzuk ki, majd engedjünk rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Ezután jól zúzza össze (kézzel, lábbal, ököllel, stb.), a lényeg, hogy alapos legyen, a végén pépes állagot kell kapjon. Takarjuk le tiszta konyharuhával, ami engedi szellőzni, de a legyeket távol tartja. Fontos, hogy szoba hőmérsékleten, jól szellőző helyen hagyjuk 2-3 napig erjedni. (De akkor sincs gond, ha esetleg 5 napig is így hagyjuk.)

Mossuk meg, magozzuk ki.
Mossuk meg, magozzuk ki.

 

II. fázis: Szűrjük le a cefrénket, például egy konyharuhával béleljünk ki egy nagyobb műanyag szűrőt. Ezen jól préseljük át a pépes cefrét. Érdemes felkészülni, hogy az egész konyhában cefreszag terjeng majd és mindenki nyakig sárgabarackos lesz. A szűrés után a 3 kg barackból kb. 4 liter mustot sikerült leszűrni. Körülbelül a felét langyosítsuk fel, keverjük bele az első adag kristálycukrot, a citrom- vagy borkősavat.

Miért ennyi cukor, miért két részletben?
A cukor ahhoz kell, hogy hosszabb ideig eltartható legyen a borunk, mivel a gyümölcs maga nem tartalmaz annyit, hogy meglegyen a legalább 11%-os alkoholtartalom. Ha egyszerre tennénk bele az összes cukrot, a cukorszint gátolná az élesztőgombák szaporodását. A második részletet csak akkor adjuk hozzá, ha az első adag már kierjedt belőle.

Majd mindent öntsünk egy 5 literes befőttes üvegbe, zárjuk le borászati kotyogóval, vagy helyettesítsük házi módszerrel (lásd az alábbi képen). Ha borászati kotyogóval dolgozunk, az üveg maximum háromnegyedéig töltsük a lét, házi kotyogónál teli is tölthetjük.

III. fázis: Az erjedés először nagyon intenzív, majd pár nap múlva alábbhagy. Ha azt észleljük, hogy alig pezseg, tartsunk ízpróbát. Ha megfelelő az íze, befejeződött az erjesztési folyamat, és száraz, fél-száraz jellegű bort kapunk. Aki csemegeborra vágyik, a következőket tegye még:

  1. Vegyen ki egy litert egyik edénybe, egy másikba még fél litert.
  2. Az 1 litert langyosítsa, adja hozzá a másik adag, 70 dkg kristálycukrot. Majd kevergesse addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
  3. Öntsük vissza az üvegbe.
  4. A másik fél literből öntsük vissza rá annyit, amennyi belefér, a maradék meg is ihatjuk.
  5. Ezután zárjuk vissza újra, és folytatódjon az erjedés. 6-8 nap múlva újabb ízpróbát tarthatunk

 

Erjedés borászati kotyogóval
Erjedés borászati kotyogóval

 

IV. fázis: Akár utánacukrozott, akár nem, az utolsó előtti fázisban vegyünk ki az elegyből 1-2 decit. Ehhez adjuk hozzá a borként, és kevergessük feloldódásig. Ezután visszaönthetjük a többibe, és alaposan keverjük el. Fedjük le konyharuhával, és hagyjuk ülepedni.

V. fázis: Utolsóként jöjjön az ülepítés. Ez pár nap, vagy pár hét is lehet a must sikeres leszűrésétől függően. Vegyünk egy gumicsövet, fejtsük vele át egy másik üvegbe a bort, vigyázva, hogy az alját ne keverjük fel. És már tölthetjük is a palackokba.

Jó munkát, finom bort kívánunk! Egészségére!

Készült az eztfaldfel.blogspot.hu cikke alapján.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...