Elég már a sok sárgabaracklekvárból, és a befőttek is szépen sorakoznak a polcokon? De még mindig van pár kiló barack, ami arra vár, hogy elfogyasszák valamilyen formában? Készítsen belőle bort! Íme a recept, hogy akár, már a nyár végén a saját borát fogyassza!
Hozzávalók, arányok
- 3 kg magozott sárgabarack
- 60 dkg + 70 dkg kristálycukor
- 5 g szárított sütőélesztő
- 4 g citromsav vagy borkősav
- 1,5 g borkén
Elkészítés:
I. fázis: Mossuk meg a sárgabarackot, alaposan öblítsük le, majd hagyjuk, hogy maguktól megszáradjanak. Magozzuk ki, majd engedjünk rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Ezután jól zúzza össze (kézzel, lábbal, ököllel, stb.), a lényeg, hogy alapos legyen, a végén pépes állagot kell kapjon. Takarjuk le tiszta konyharuhával, ami engedi szellőzni, de a legyeket távol tartja. Fontos, hogy szoba hőmérsékleten, jól szellőző helyen hagyjuk 2-3 napig erjedni. (De akkor sincs gond, ha esetleg 5 napig is így hagyjuk.)
II. fázis: Szűrjük le a cefrénket, például egy konyharuhával béleljünk ki egy nagyobb műanyag szűrőt. Ezen jól préseljük át a pépes cefrét. Érdemes felkészülni, hogy az egész konyhában cefreszag terjeng majd és mindenki nyakig sárgabarackos lesz. A szűrés után a 3 kg barackból kb. 4 liter mustot sikerült leszűrni. Körülbelül a felét langyosítsuk fel, keverjük bele az első adag kristálycukrot, a citrom- vagy borkősavat.
Miért ennyi cukor, miért két részletben? |
A cukor ahhoz kell, hogy hosszabb ideig eltartható legyen a borunk, mivel a gyümölcs maga nem tartalmaz annyit, hogy meglegyen a legalább 11%-os alkoholtartalom. Ha egyszerre tennénk bele az összes cukrot, a cukorszint gátolná az élesztőgombák szaporodását. A második részletet csak akkor adjuk hozzá, ha az első adag már kierjedt belőle. |
Majd mindent öntsünk egy 5 literes befőttes üvegbe, zárjuk le borászati kotyogóval, vagy helyettesítsük házi módszerrel (lásd az alábbi képen). Ha borászati kotyogóval dolgozunk, az üveg maximum háromnegyedéig töltsük a lét, házi kotyogónál teli is tölthetjük.
III. fázis: Az erjedés először nagyon intenzív, majd pár nap múlva alábbhagy. Ha azt észleljük, hogy alig pezseg, tartsunk ízpróbát. Ha megfelelő az íze, befejeződött az erjesztési folyamat, és száraz, fél-száraz jellegű bort kapunk. Aki csemegeborra vágyik, a következőket tegye még:
- Vegyen ki egy litert egyik edénybe, egy másikba még fél litert.
- Az 1 litert langyosítsa, adja hozzá a másik adag, 70 dkg kristálycukrot. Majd kevergesse addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
- Öntsük vissza az üvegbe.
- A másik fél literből öntsük vissza rá annyit, amennyi belefér, a maradék meg is ihatjuk.
- Ezután zárjuk vissza újra, és folytatódjon az erjedés. 6-8 nap múlva újabb ízpróbát tarthatunk
IV. fázis: Akár utánacukrozott, akár nem, az utolsó előtti fázisban vegyünk ki az elegyből 1-2 decit. Ehhez adjuk hozzá a borként, és kevergessük feloldódásig. Ezután visszaönthetjük a többibe, és alaposan keverjük el. Fedjük le konyharuhával, és hagyjuk ülepedni.
V. fázis: Utolsóként jöjjön az ülepítés. Ez pár nap, vagy pár hét is lehet a must sikeres leszűrésétől függően. Vegyünk egy gumicsövet, fejtsük vele át egy másik üvegbe a bort, vigyázva, hogy az alját ne keverjük fel. És már tölthetjük is a palackokba.
Jó munkát, finom bort kívánunk! Egészségére!
Készült az eztfaldfel.blogspot.hu cikke alapján.