Asszonyélet: bejgli, kicsit másképpen

Nagymamáink karácsonyi bejglije és annak íze a mai napig kiirthatatlanul él emlékezetünkben, a szerencsésebbeknek még ma is jut ebből a karácsonyi asztalra. De ki mondta, hogy a bejglit nem lehet megújítani? Jöjjön két darab, újragondolt bejgli recept új ízekkel.

Kókuszos bejgli

Elég vadul hangzik: hogyan hozható össze a kókusz és a bejgli? Pedig ahogyan ez a recept is mutatja, megoldható, sőt, állítólag nagyon finom is! Lássuk hát a hozzávalókat 2 rúd süteményhez:

  • 50 dkg finomliszt,
  • 10 dkg margarin,
  • 6 dkg sertészsír,
  • 4 dkg porcukor,
  • 1 dkg élesztő,
  • 2 dl langyos tej,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 1 db tojás.

A töltelékhez:

  • 5 dkg tejpor,
  • 20 dkg kókuszreszelék,
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 2 dkg vaj,
  • 2,5 dl tej,
  • 1 evőkanál finomliszt,
  • 1 csipet só,
  • 5 dkg cukor,
  • 100 g csokoládé.

Elkészítés

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, a cukorral és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást és az élesztőt, majd jól összegyúrjuk. Ezt követően folpack-ba csavarjuk a tésztát és 1 órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelék elkészítésének menete
A tejet egy lábasban addig melegítjük, amíg elkezd gőzölögni. Ekkor levesszük a tűzhelyről és hozzáadjuk a tejport, majd a vaníliás cukrot, a cukrot, a csipet sót, a lisztet és a kókuszreszeléket is. Visszatesszük a tűzhelyre és addig főzzük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Ezt követően levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az így kapott bucikat 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. megkenjük a kihűlt töltelékkel, megszórjuk csoki darabokkal és szorosan feltekerjük. A tekercset sütőlappal bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét pedig megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Szeletelni csak akkor szabad, ha teljesen kihűlt.

Marcipános-aszalt szilvás bejgli

Már a nevéből lehet látni, hogy ismételten nem egy hétköznapi bejglivel van dolgunk. Elkészítése viszont semmivel nem nehezebb, mint egy átlagos mákos bejglié, az íze viszont (főleg a marcipánt kedvelőknek) zseniális!

Hozzávalók 3 tekercshez

  • 50 dkg finomliszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 5 dkg porcukor,
  • 1 dkg élesztő,
  • 1 csipet só,
  • 1,5 dl hideg tej,
  • 1 db tojássárgája.

A töltelékhez

  • 60 dkg marcipán,
  • 6 dkg vaj,
  • 5 ek rum,
  • 25 dkg aszalt szilva.

Elkészítés

Az élesztőt a hideg tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját majd alaposan összekeverjük, felfuttatni viszont nem kell! A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős-tojásos tejet és alaposan összedolgozzuk az alapanyagokat. Az így kapott tésztát fóliába csomagoljuk és 40 percre hűtőbe helyezzük.

Amíg a tészta pihen, a marcipánt lereszeljük. Hozzáadjuk a vajat és a rumot és alaposan összedolgozzuk. Az aszalt szilvát apróra vágjuk.

A tésztát három részre osztjuk és lisztezett deszkán 25*25 cm-es négyzeteket nyújtunk belőlük. A marcipános tölteléket is 3 részre osztjuk és két fólialap között vékonyra nyújtjuk. A marcipánlapokat a tésztalapokra helyezzük, megszórjuk aszalt szilvával és nem túl szorosan feltekerjük.

A bejglik tetejét tojással kenjük, majd előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: nosalty.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...