Nagymamáink karácsonyi bejglije és annak íze a mai napig kiirthatatlanul él emlékezetünkben, a szerencsésebbeknek még ma is jut ebből a karácsonyi asztalra. De ki mondta, hogy a bejglit nem lehet megújítani? Jöjjön két darab, újragondolt bejgli recept új ízekkel.
Kókuszos bejgli
Elég vadul hangzik: hogyan hozható össze a kókusz és a bejgli? Pedig ahogyan ez a recept is mutatja, megoldható, sőt, állítólag nagyon finom is! Lássuk hát a hozzávalókat 2 rúd süteményhez:
- 50 dkg finomliszt,
- 10 dkg margarin,
- 6 dkg sertészsír,
- 4 dkg porcukor,
- 1 dkg élesztő,
- 2 dl langyos tej,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 db tojás.
A töltelékhez:
- 5 dkg tejpor,
- 20 dkg kókuszreszelék,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 2 dkg vaj,
- 2,5 dl tej,
- 1 evőkanál finomliszt,
- 1 csipet só,
- 5 dkg cukor,
- 100 g csokoládé.
Elkészítés
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, a cukorral és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást és az élesztőt, majd jól összegyúrjuk. Ezt követően folpack-ba csavarjuk a tésztát és 1 órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelék elkészítésének menete |
A tejet egy lábasban addig melegítjük, amíg elkezd gőzölögni. Ekkor levesszük a tűzhelyről és hozzáadjuk a tejport, majd a vaníliás cukrot, a cukrot, a csipet sót, a lisztet és a kókuszreszeléket is. Visszatesszük a tűzhelyre és addig főzzük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Ezt követően levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni. |
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az így kapott bucikat 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. megkenjük a kihűlt töltelékkel, megszórjuk csoki darabokkal és szorosan feltekerjük. A tekercset sütőlappal bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét pedig megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Szeletelni csak akkor szabad, ha teljesen kihűlt.
Marcipános-aszalt szilvás bejgli
Már a nevéből lehet látni, hogy ismételten nem egy hétköznapi bejglivel van dolgunk. Elkészítése viszont semmivel nem nehezebb, mint egy átlagos mákos bejglié, az íze viszont (főleg a marcipánt kedvelőknek) zseniális!
Hozzávalók 3 tekercshez
- 50 dkg finomliszt,
- 20 dkg vaj,
- 5 dkg porcukor,
- 1 dkg élesztő,
- 1 csipet só,
- 1,5 dl hideg tej,
- 1 db tojássárgája.
A töltelékhez
- 60 dkg marcipán,
- 6 dkg vaj,
- 5 ek rum,
- 25 dkg aszalt szilva.
Elkészítés
Az élesztőt a hideg tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját majd alaposan összekeverjük, felfuttatni viszont nem kell! A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős-tojásos tejet és alaposan összedolgozzuk az alapanyagokat. Az így kapott tésztát fóliába csomagoljuk és 40 percre hűtőbe helyezzük.
Amíg a tészta pihen, a marcipánt lereszeljük. Hozzáadjuk a vajat és a rumot és alaposan összedolgozzuk. Az aszalt szilvát apróra vágjuk.
A tésztát három részre osztjuk és lisztezett deszkán 25*25 cm-es négyzeteket nyújtunk belőlük. A marcipános tölteléket is 3 részre osztjuk és két fólialap között vékonyra nyújtjuk. A marcipánlapokat a tésztalapokra helyezzük, megszórjuk aszalt szilvával és nem túl szorosan feltekerjük.
A bejglik tetejét tojással kenjük, majd előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Jó étvágyat!
Forrás: nosalty.hu