Előző cikkünkben a sült alma és az almás pite egyszerű, de nagyszerű receptjeit osztottuk meg olvasóinkkal. A mai napon a sort a bundás almával és az almaszósszal szeretnénk folytatni!
Bundás alma
Az alma nagy valószínűséggel minden háztartásban folyamatosan megtalálható, így ha egy kis édességre vágyik az ember, nincs is egyszerűbb egy finom bundás alma elkészítésénél. Lássuk a részleteket:
Hozzávalók a tésztához:
- 1 db tojás,
- 10 dkg finomliszt,
- 2 teáskanál cukor,
- 1 dl tej,
- 0,5 dl víz.
Az almához:
- 2 nagyobb alma,
- 5 dkg finomliszt,
- 2 evőkanál porcukor,
- 1 késhegynyi fahéj.
A sütéshez 2,5 deci napraforgóolajat használunk.
Az almákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és 1 cm vastag karikákra vágjuk, majd kevés lisztben megforgatjuk. A tojást, a lisztet, a cukrot, a tejet és a vizet sűrű palacsintatésztává keverjük össze. A felkarikázott és belisztezett almákat belemártjuk a tésztába és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük és már kész is a bundás alma. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Almaszósz
Főtt húsok közkedvelt köretének számít az almaszósz, a nagymamák előszeretettel készítik a vasárnapi ebédhez. Nem egy nagy ördöngősség, íme a recept!
Hozzávalók:
- 50 dkg alma,
- 5 db egész szegfűszeg,
- egy csipet só,
- 2 dl tejföl,
- őrölt fahéj ízlés szerint,
- 2 evőkanál liszt,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- ízlés szerint cukor,
- 2 db kisujjnyi citromhéj,
- citromlé.
Az almákat meghámozzuk, 8 felé vágjuk, és vékony szeletekre szeljük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a citromhéjat és felforraljuk.
Amíg az alma fő, a tejfölhöz hozzákeverjük a lisztet és a cukrot és egy kevés almalével kikeverjük. Az így kapott keveréket a forró almához öntjük, együtt főzzük tovább pár percig. Közben fahéjjal ízesíthetjük.
Tálalás előtt jól lehűtjük!
Jó étvágyat! 🙂