Asszonyélet: Tények és érdekességek a tojásról

Növeli a koleszterint, szinten tartja a zsírsavakat, egészséges, kevésbé egészséges. Sok mindent mondtak és mondanak a tojásról, cikkünkben összeszedtük a jelen pillanatban ’érvényben lévő’ tényeket a tojásról és ezek mellé hoztunk néhány érdekességet is!

A tojás egy nagyon hasznos élelmiszernek minősül, ugyanis szinte minden fontos vitamin megtalálható benne, amire az emberi szervezetnek szüksége van, továbbá tápanyagokban sem szenved hiányt. Egyedül a C-vitamin és a szénhidrát az, amik nem kellő mennyiségben vannak jelen benne.

A tojás három részből áll: héj, fehérje és sárgája, melyek százalékos megoszlása 10-60-30, magyarán a fehérje mérete a tojás sárgájának pontosan a duplája, de érdekesség, hogy a két alkotórész tápanyagmennyisége megegyezik.

Magas vitamintartalma mellett ásványi anyagokban is bővelkedik, gazdag foszforban, vasban, cinkben, kalciumban, káliumban, nátriumban, szelénben és magnéziumban is.

Sokan mondják, hogy a tojásnak rendkívül magas a koleszterintartalma. Tény, hogy az 1900-as évek közepéig még igen pontatlan méréseknek köszönhetően valóban magas koleszterintartalmat mutattak ki a tojásban, de a modern mérések szerint egyáltalán nincsen sok koleszterin a tojásban, összesen 180 mg koleszterintartalommal rendelkezik egy közepes méretű tyúktojás.

Célszerű a tojásokat családi gazdaságokból beszerezni, ezekben ugyanis biztosan nincsen semmi káros anyag és a tojást tojó tyúkok is megfelelő körülmények között vannak tartva, viszont ha boltban vásároljuk, könnyen megtudhatjuk, hogyan tartották a tojást tojó tyúkokat. A tojáson lévő kód első számjegye mindent elárul:

  • 0 esetén a tyúkokat bio tartásban részesítették,
  • 1-es szám esetén szabadtartásos tyúktojást vásároltunk,
  • 2-es számnál istállózott tartásban élnek a tyúkok,
  • 3-as szám esetén pedig ketrecekben élnek azok a tyúkok, melyektől a tojás származik.
Mitől függ a tojás színe?
A tojás héjának színe a tyúktól függ: általában a barna színű tyúkok tojnak sötétebb héjú tojást, míg a fehér színű tyúkok világosabb, olykor hófehér tojást tojnak. A tojás sárgájának a színe az elfogyasztott takarmánytól függ: minél több kukoricát eszik egy tyúk, annál sárgább lesz a tojássárgája.

Végül egy tipp: ha nem tudjuk, mennyire friss a hűtőben lévő tojás, egy egyszerű kísérlettel megállapíthatjuk! Fél liter vízhez 6 dkg konyhasót keverünk, megvárjuk, amíg a só teljesen feloldódik, majd a vízbe helyezzük a tojást. Ha a tojás a víz alján marad, friss tojással van dolgunk. Ha a tojás teteje felfelé áll, a tojás kb. egy hetes lehet, de ha a víz felszínén úszik, akkor a tojás már több mint két hetes.

Lágy tojást csak friss tojásból készítsünk, egy hetesnél idősebb tojást már jól főzzünk meg, vagy készítsünk belőle rántottát, esetleg tegyük süteménybe.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tojásszövetség: a láthatóan feltüntetett kilós ár ... A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint áttörést hozhat a tojáspiacon, és visszaszoríthatja az importot, hogy az étkezési t...
Ilyen a japán találékonyság! Sosem látott ’találmánnyal’ rukkoltak elő japán gazdák, ugyanis sikerült kifejleszteniük a citrusos ízű és illatú tojást! A különleges tojást ’yuzu t...
Génmódosított állati termékek kerülhetnek piacra... Zöld utat kapott 2015-ben a génmódosított gyógyászati fehérjét adó tyúk és egy gyors növekedésre képes lazac felhasználása az Egyesült Államokban. Az ...
Mutáns tojásról beszél a Facebook Előfordul, hogy a szokásos tojás helyett kicsit nyúltabbat talál a gazda a fészekben, de amivel most találkozott egy termelő, arra még nem volt példa....
Jelöletlen tojásszállítmányt fogott a hatóság... 85 ezer darab jelöletlen, lengyel tojás forgalmazását korlátozta az illetékes hatóság, miután egy ellenőrzés során több szabálytalanságra is fény derü...
Figyelem! Szalmonellás tojás kerülhetett az Ön asz... Szalmonellával fertőzött lengyel tojás kerülhetett több Európai Uniós tagállamba, köztünk Magyarországra is. A veszélyes tojások akár már a vásárlók a...