Az almaszüret és az egyre gyakoribb csípős hajnalok hamar meghozzák a kedvet valami forró, fahéjas, almás finomsághoz. Ha nem szeretne órákon át a konyhában állni, de mégis tuti sikert szeretne elérni, süssön almáspitét 1 óra alatt kollégánk receptjéből!
Nem hibáztatjuk, ha már a szájában érzi az ízét, orrában a mennyei illatokat. Olyan finomság jön, ami napokkal később is omlós, és csábítóan néz ki. Segítünk hogyan!
Hozzávalók
a tésztához:
- 30 dkg búzaliszt
- 8 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 6 evőkanál tej
a töltelékhez:
- 60 dkg alma
- 20 dkg kristálycukor
- őrölt fahéj
a tészta megkenéséhez:
- 1 db tojás sárgája (közepes, “M”-es méretű)
Elkészítése
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe. Hogy ne tapadjon nagyon, még egy kis lisztet lehet hozzá adni. Ha kész, akkor két részre osszuk el, és fél órát hagyjuk pihenni. Addig el tudjuk készíteni az almás tölteléket.
Tipp! A vajat nem kell előre megolvasztani, kisebb darabokra vágva a kéz melegétől gyúrás közben jól egybedolgozható a többi hozzávalóval.
Az almákat mossuk meg, héját távolítsuk el – ilyenkor jól jön egy krumpli hámozó. Reszeljük le az almákat a csuma körül alaposan, de a magokat mindenképp kerüljük el. Lassú tűzön pároljuk meg, ha a nagy része világos barna, kissé löttyedt lesz, akkor már jó (kb. 10 perc). A tűzről vegyük le, és egy apró lyukú szűrőbe tegyük, nyomkodjuk jól ki. Adjuk hozzá a cukrot, és a fahéjat (ki, amennyire fahéjasan szereti, én 2-3 nagykanállal szoktam beletenni). Ha ezután ismét levet ereszt, nagyjából nyomkodjuk ki, hogy a tésztánkat ne áztassuk el.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki az egyik lapot, kicsit lisztezett nyújtófára óvatosan tekerjük fel, majd a kivajazott tepsibe fektessük. Erre jön a fahéjas-cukros-almás töltelék, amit jól oszlassunk el. Majd jöhet rá a második lap. A tetejét kenjük meg tojássárgával. Villával apró lyukakat ejtsünk a tetején.
180 Celsius fokos sütőbe (alul-felül) aranybarnára süssük.
Tipp! 10 perc után meg szoktam fordítani, és utána még kb. 6-8 percig sütöm. Konyharuhával letakarva tároljuk, még napok múlva is finom, friss, a tészta nem szárad ki. Porcukorral nem érdemes megszórni, mert eléggé édes a sütink, és csak ráolvad, amivel veszít esztétikai értékéből.
Jó étvágyat kívánunk!
Fotók: aprosef.hu, mindmegette.hu