Asszonyélet – A lagzik királya a dominószelet!

A nagymamám és édesanyám otthonra, süteményként is előszeretettel készíti el, és valóban nem egy nagy ördöngösség. Azonban nagyon mutatós, viszonylag jól bírja a strapát, legalább egy krémes süteményhez képest, így az igazi falusi lakodalmak egyik elengedhetetlen édessége. Van, aki sakk szeletként ismeri. Az otthoniakat is érdemes meglepni vele!

Hozzávalók:

Ez az adag a mi fekete gáztepsinkbe kevés, lapos lenne tőle a tészta, ami nem segíti a dominó minta kialakítását, úgyhogy erre érdemes figyelni, és akár 1,5 adagot készíteni.

A piskóta alaphoz

  • 32 dkg porcukor
  • 32 dkg vaj
  • 1 db vaníliás cukor – bourbon
  • 6 db tojás (közepes, M-es méretű)

A kakaós piskótához

  • 2 g sütőpor
  • 10 dkg búzaliszt
  • 2 dkg holland kakaópor
    Ha Nesquik van otthon, abból lényegesen több kell, hogy a hasonlóan sötét barna színt elérjük.

A fehér piskótához

  • 2 g sütőpor
  • 12 dkg búzaliszt

A ragasztáshoz

  • 300-400 g lekvár
    Aki szereti a savanyú-édes kontrasztot, a ribizlit válassza, én barack lekvárra esküszöm.

A bevonathoz

  • 100-125 g étcsokoládé
  • 6 dkg vaj
Elkészítés:

A porcukrot, vaníliás cukrot és a vajat keverjük habosra (a legegyszerűbb robotgéppel), ezért előtte érdemes megpuhítani a vajat. (Ha megolvasztjuk a vajat, a porcukor, a vaj folyékony állapotában nem fogja felvenni az egészet, így meg kell várni, míg szilárdul a vaj.) Ehhez egyesével (!) hozzáadjuk a tojásokat, miközben folyamatosan keverjük. Az így elkészült masszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik adja majd a világos, a másik a barna részét a süteménynek.

A lapokat hosszában kettévágjuk, és felváltva egymásra tesszük, közöttük lekvárral megkenjük. 2 óráig préseljük.
A lapokat hosszában kettévágjuk, és felváltva egymásra tesszük, közöttük lekvárral megkenjük. 2 óráig préseljük.

 

A világos tésztába, és a sötétbe is belekeverjük a további hozzávalókat, és jól összekeverjük. Mindkét lapot megsütjük külön-külön. Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon körülbelül 30 perc alatt készül el 1-1 lap. Ha elkészültek, érdemes hűlni hagyni, és langyos állapotában tovább dolgozni vele. Mindkét lapot a felénél, hosszában kettévágjuk, felváltva egymásra tesszük, és köztük megkenjük lekvárral. Ezt a kis építményt 2 óráig préseljük (én például egy másik tepsit tettem rá, amibe beletettem a lekvárt és egy 1 kg-s lisztet).

Ha letelt a két óra, a tömbünkből szintén hosszában csíkokat vágunk. Itt érdemes ügyelni rá, hogy a világos és sötét lapcsíkok keresztmetszete közel négyzetes legyen, hiszen így kapunk igazi dominó jelleget. A csíkokat oldalára fektetjük, és felváltva (egyszer világossal, egyszer sötéttel kezdődjön) egymásra pakoljuk, köztük lekvárral kenünk ismét. Az így elkészült sütit lapjára állítjuk.

A tömbből csíkokat vágunk, és felváltva egymásra pakoljuk, lekvárral ragasztjuk össze, majd 90 fokban eldöntjük, lapjára.
A tömbből csíkokat vágunk, és felváltva egymásra pakoljuk, lekvárral ragasztjuk össze, majd 90 fokban eldöntjük, lapjára.

 

A tetejére étcsokoládé kerül. A vajat vízgőz fölött (!) megolvasztjuk, ebbe tesszük a csokit. Ha ez is felolvadt benne, és sima a masszánk, a süteményre öntjük, és jól bevonjuk vele, az oldalait is. Nekem a 125 g étcsokoládé sok, de valaki azt szereti, ha vastagabb a csokimáz. Hogy szeletelhető legyen, hűtőbe kell tennünk, és utána is érdemes a csoki miatt hűvösebb helyen tárolni.

Sok sikert!

A kész dominó szelet
A kész dominó szelet

 

Fotók: aprosef.hu, sutigyar.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...