Asszonyélet: különleges zöldségek a kertben

Sok kertész a hagyományos zöldségeket helyezi előtérbe kertjének megtervezésénél, de vannak, akik hajlandóak új dolgokat, kevésbé ismert zöldségeket is termeszteni kertjükben. Következő cikkünk nekik szól, jöjjön néhány különleges, kevésbé ismert levélzöldség, amelyek díszként is és a tányéron is megállják a helyüket.

A sort alfabetikus elhelyezkedése és pompás termete miatt az articsókával illik kezdeni. Az évelő fészkes növény virágkezdeménye, mert ezt lehet enni, 3-4 évig szedhető. A szoliterként is helyt álló nagyvilági növényről tudni kell, akkor érzi jó magát, ha akár két méterre megnövő karógyökerének és szélesen elterülő leveleinek elég helye van. Meleg-, víz és tápanyagigényes. Ha mindezt megkapja, és télre be tudjuk takarni, akkor már csak egy jó receptre van szükség, hogy húsos virágkezdeményét a nyár második felétől húsételek mellé elkölthessük köretként, vagy önálló ételként. Vannak zöldes, vöröses-zöldes, lilás, kékes árnyalatú fajtái.

Így néz ki az articsóka
Így néz ki az articsóka

 

A palántaneveléshez februárban kell kezdeni. Április második felében lehet kiültetni. Ha többet szándékozunk tartani, akkor úgy kell számolni, hogy egy növénynek legalább 2-3 négyzetméteres helyre van szüksége, ezért 1×1 méteres tő-sortávolságot hagyjunk.

A hatalmasra megnövő, sokaknak ismeretlen kárdi (Cynara cardunculus) arra is jó, hogy kíváncsiskodóknak elmondhassuk: nem díszes gaz, hanem különleges saláta alapanyag. De levelei szárítva, díszként is mutatósak. A madarak tollához hasonló alakú, szeldelt leveleinek halványított bordája a saláta alapja. Szerencsés, aki kárdisalátát, vagy kárdiköretet fogyaszthat, mert vitaminokban és sokféle ásványi sóban gazdag. Nemcsak küllemben hasonlatos az articsókához, de hasonlóan kell tartani is.

A kárdi nem csak dekoratív, de finom salátanövény is
A kárdi nem csak dekoratív, de finom salátanövény is

 

Most nem a kertek rémére, a közönséges pongyolapitypangra hívnánk fel a figyelmet, hanem különleges fajtáira a nagy-, a fodros levelűre és a legkorábbi pitypangra.

A növényeket jellemző elnevezések termesztett pitypangokat takarnak, amelyek leveleit halványítani kell, ha citromos, olajos ízletes salátát akarunk készíteni, így egész szezonban fogyasztható. Nem úgy, mint a vadon növőké, amelyek levelei csak a virágzás előtt ízletesek. A pitypangról tudni kell, hogy ismert vértisztító, emésztéssegítő, gyomorjavító, hashajtó.

Aki most vág a zöldségkalandba, annak a halványításról, mint technológiai elemről, tudni kell, hogy ezzel sikerül a kesernyés ízt elvenni. A halványításnak több módszere van, de a legkönnyebben kivitelezhető, ha a tőrózsa alatt egy madzaggal úgy kötjük össze a pitypangot, hogy a levelei fejes saláta fejet formázva összeboruljanak. Két-három hét elteltével alul egy nyisszantással kell eltávolítani az egész kupacot.

Forrás: kapanyel.reblog.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
A kertészetek a vasárnapi nyitvatartásért lobbizna... A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhíté...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...