Asszonyélet: Finomságok medvehagymával

Ahogyan azt már a hét folyamán megírtuk, egyre népszerűbbé válik a medvehagyma hazánkban is. Intenzív gyógyhatása mellett ételek hozzávalójaként is megállja helyét. Mai cikkünkben olyan ételekről lesz szó, melyekhez medvehagyma is szükséges.

Medvehagymás pogácsa

Amióta Magyarországon is felkapott növény lett a medvehagyma, azóta a medvehagymás pogácsa is sokak asztalán megfordul a medvehagyma szezonban. Elkészítése nem nehéz. Íme, a részletek:

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 dl tej,
  • 1 dkg cukor,
  • só,
  • 1 dl tejföl,
  • 2 db tojássárgája,
  • 2 evőkanál margarin (ezzel kenjük meg a tésztát),
  • 2 csokor medvehagyma


Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk és az összes többi hozzávalóval összedolgozzuk. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk apróra vágott medvehagymával és felcsavarjuk, mint a piskótatekercset, majd a két végét középre hajtjuk. 20 perc pihentetés után ismét kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megint megszórjuk medvehagymával és ismét összehajtogatjuk. A folyamatot még egyszer megismételjük.

Végül kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk a pogácsákat, a tetejüket pedig bevagdossuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 10 percig hagyjuk pihenni, majd 160 fokon megsütjük.

Medvehagyma mártás

Sült és főtt húsok mellé is ideális lehet ez az ízletes medvehagyma mártás.

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor medvehagyma,
  • 4 evőkanál finomliszt,
  • 6 evőkanál napraforgó olaj,
  • 3 dl tej,
  • 2,5 dl főzőtejszín,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • só ízlés szerint,
  • bors ízlés szerint.


Egy magas falú edényben felmelegítjük az olajat. Rászórjuk a lisztet és picit megpirítjuk. Ezt követően az apróra vágott medvehagymát beledobjuk, összekeverjük és hirtelen megfonnyasztjuk. Felöntjük a tejjel és tejszínnel és csomómentesre keverjük. Az apróra reszelt fokhagymát, a sót és a borsot hozzáadjuk, összeforraljuk.

Medvehagyma krémleves

A levest kedvelőknek is szeretnénk kedvezni, íme, egy igazán finom medvehagyma krémleves!

Hozzávalók:

  • 20 dkg medvehagyma,
  • 3 db zöldhagyma,
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma,
  • 2 db burgonya,
  • 1,7 liter húsleves alaplé,
  • 1,5 dl habtejszín,
  • 1 evőkanál finomliszt,
  • 5 dkg vaj,
  • ízlés szerint só, bors.


A felhevített vajon a felaprított zöldhagymát és medvehagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított burgonyát, fokhagymát, majd 2-3 percig pároljuk. Ezután rászórjuk a lisztet, összekeverjük és felöntjük az alaplével. A burgonya puhulásáig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd összefőzzük a levest. Ha túl sűrű, vízzel hígítjuk.

Jó étvágyat! 🙂

Receptek és fotók: nosalty.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...