Asszonyélet: csipkéből lekvárt

A csipkebogyóból köztudottan finom és egészséges, már-már gyógyszernek minősülő tea készíthető, de felmenőink mást is készítettek belőle. A csipkebogyólekvár ízletes édesség, melynek elkészítése nem is olyan bonyolult.

Hagyományos módszernél sok és lassan végezhető kézimunkával készítik elő a gyümölcsöt. Levágják a szárcsonkot és a csészelevél maradványokat, kettéhasítják a bogyót és kikaparják a magokat és a szőröket.

Azután megfőzik, darálják vagy turmixolják, majd cukrot adnak hozzá. Csak azoknak ajánlom, akik nagyon kényesek a minőségre, és hajlandóak rengeteget dolgozni egy kevés lekvárért.

Sok mindenből készülhet lekvár, a csipkebogyó sem marad ki a sorból
Sok mindenből készülhet lekvár, a csipkebogyó sem marad ki a sorból

 

Nagyüzemi módszer

Nagyüzemi módszernél csak megfőzik, darálják, majd passzírozzák, és azután adnak cukrot hozzá.

Házilagos elkészítés

Házilagosan azonban lehet egy kicsit gondosabb, de még hatékony eljárás, ha a csészelevél maradványokat levágják a főzés előtt. Annyi vizet kell a főzéshez hozzáadni, hogy teljesen ellepje a gyümölcsöket. Darálás, vagy turmixolás helyett akár krumplitörővel is jól előkészíthető a passzírozáshoz.

Mivel a gyümölcsben sok pektin van, a törésnél főzővizet kell hozzá adni, hogy híg lekvárszerű legyen, mert egyébként nagyon nehezen és rossz hatásfokkal lehet passzírozni.

1,0 kilogramm gyümölcsből 0,6 kg lekvárra lehet számítani.

Egyes receptek a cukor hozzáadása után is főzést javasolnak, de sokak szerint ez felesleges, mert a második főzés nélkül is jól eltartható. Aki aggódós, az inkább forró vízfürdőben kezelje a megtöltött üvegeket. Különben is, nagyon könnyen leég a cukros lekvár, amikor főzik.

Forrás: balintgazda.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: sült alma és almás pite Ahogyan előző cikkünkben leírtuk, az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse. Nem csak nyersen fogyasztva ízletes és egészséges, hanem aszalva, szá...
Asszonyélet: újabb almás receptek Előző cikkünkben a sült alma és az almás pite egyszerű, de nagyszerű receptjeit osztottuk meg olvasóinkkal. A mai napon a sort a bundás almával és az ...
Asszonyélet: Finomságok medvehagymával Ahogyan azt már a hét folyamán megírtuk, egyre népszerűbbé válik a medvehagyma hazánkban is. Intenzív gyógyhatása mellett ételek hozzávalójaként is me...
Asszonyélet: almadiétával a túlsúly ellen Sokan küzdenek manapság túlsúllyal és még több ’tuti diéta’ kering a világhálón. Ezek között van az alma diéta is. Ezzel állítólag akár 5 kilótól is m...
Asszonyélet: gyógynövények a kerti balesetekre A szinte nyárias időjárásnak köszönhetően egyre több időt tölt(het)ünk a kertben, ahol bármikor érheti a kertészt váratlan sérülés: elvágja az ujját e...
Mindezekre kiváló a citrom Még mindig tél van, így a gyümölcskínálatban a boltok polcain még a citrusfélék dominálnak. Narancs, mandarin, grapefruit és citrom, ebből áll paletta...