Árstop előtt és után: drága mulatság az étolaj helyettesítése

Noha a napraforgó-étolaj a magyar konyha és a globális élelmiszeripar egyik alapegysége, mostanra meglehetősen komoly bizonytalanság alakult ki körülötte. Az orosz-ukrán háború hatására az ukrán napraforgó- és napraforgóolaj-export olyan mértékben visszaesett, hogy Európában már reális veszéllyé vált a hiány. A nagy élelmiszergyártó cégek pedig keresik, mivel helyettesíthetnék ezt a terméket.

Mindezektől függetlenül Magyarországon ez az egyik olyan termék, amelyet a július 1-jén lejáró élelmiszerárstop érint. A napraforgó-étolajnak természetesen számos alternatívája van, ám sem a lakossági fogyasztóknak, sem az élelmiszeripar és a HoReCa szektor szereplőinek nem mindegy, hogy mennyiért lehet hozzájutni ezekhez. A kérdést az Agrárszektor járta körül.

alapvető élelmiszernek számít, amelyből mindig kell otthon valamennyinek lennie
Alapvető élelmiszernek számít, amelyből mindig kell otthon valamennyinek lennie (Fotó: Pixabay)

A magyar konyha egyik alapanyaga és sokáig megkerülhetetlennek hitt pontja a napraforgó-étolaj. Így vagy úgy nagyon sok, ha nem a legtöbb receptünkben szerepel. Ebből kifolyólag alapvető élelmiszernek számít, amelyből mindig kell otthon valamennyinek lennie. Nem véletlen, hogy ez az egyik olyan termék, amelyet az élelmiszerárstop is érintett, és amelyet azóta a tavaly októberi kiskereskedelmi árakon vásárolhatnak meg a fogyasztók.

Az intézkedésekkel érintett élelmiszerek árának hatósági rögzítése eredetileg május 1-jéig tartott volna, de a kormány meghosszabbította az intézkedés hatályát július 1-jéig. Így most még szűk másfél hónapig 713 forintért kapható a napraforgó-étolaj litere a boltokban, miközben januárban már volt, hogy a termék elérte, sőt meghaladta a 800 forintos literenkénti árat.

Az Agrárszektor által megkérdezett szakértő szerint a napraforgóolaj ára az árstop lejártakor nemcsak elérheti, de meg is haladhatja majd a literekénti 1000 forintos árat. Ez a tavaly októberi árhoz képest 35%-os drágulás lesz, jelentette ki a közelmúltban Raskó György, agrárközgazdász.

Valószínűleg meg fog ugrani az árstoppal érintett élelmiszerek ára

A helyzetet súlyosbítja, hogy 2022. februárjában kitört az orosz-ukrán háború. Ukrajnát Európa kenyereskosarának is szokták nevezni, és békeidőben Oroszországgal együtt a világ napraforgó-kereskedelmének mintegy felét adja.

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója szerint azonban ez a mennyiség most eltűnt a piacokról, és a tavaszi vetések kimaradásával jövőre sem fog javulni a helyzet. A szakember úgy látja, hogy a csökkenő készletek miatt mind az Európai Unió, mind Magyarország területén előfordulhat, hogy hiány alakul ki.

A napraforgóolaj kapcsán óriási a bizonytalanság, nem lehet tudni, lesz-e belőle elegendő, és ha igen, milyen áron
A napraforgóolaj kapcsán óriási a bizonytalanság, nem lehet tudni, lesz-e belőle elegendő, és ha igen, milyen áron (Fotó: Pixabay)

Étolajhiány a magyar boltokban?

Hasonlóképpen látta a helyzetet a FÉSZ elnöke, Éder Tamás is, aki szerint a háború elsősorban a gabonára, a napraforgóra és az étolajra mért súlyos és közvetlen csapást, s ennek hosszú távon súlyos következményei lehetnek még. Ahogy fogalmazott, hallani lehet olyat is, hogy Nyugat-Európa egyes üzleteiben nincs étolaj. Ez nem azt jelenti, hogy van, de csak sokszoros áron lehet kapni, hanem azt, hogy rövidebb-hosszabb ideig egyszerűen nincsen – tette hozzá a szakember.

Mit lehet tenni?

Látható tehát, hogy a napraforgóolaj kapcsán óriási a bizonytalanság, nem lehet tudni, lesz-e belőle elegendő, és ha igen, milyen áron. Az élelmiszergyártók ezért már el is kezdték vizsgálni, milyen alternatívák állnak rendelkezésre, amelyekkel kiválthatják a napraforgó-étolajat.

Ezek közül az első, ami mindenkinek eszébe jutna, a pálmaolaj lenne, ám a helyzetet bonyolítja, hogy a világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre, Indonézia, április végén bejelentette, hogy betiltja a termék kivitelét az országból. Az április 28-án hatályba lépett intézkedés hatására pedig meg is ugrottak az alternatív növényi olajok árai.

Az országos főállatorvos május 2-án megjelent határozata lehetővé teszi, illetve szabályozza a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. A G7 értesülése szerint egy Balaton melletti lángosozóban május közepén már pálmaolajban sütötték a lángost, azonban elképzelhető, hogy a pálmaolaj nem lesz már sokáig opció a napraforgóolaj kiváltására. Akkor viszont milyen lehetőségek állnak a fogyasztók rendelkezésére?

Mivel helyettesítsük a napraforgóolajat?

Első körben adja magát a sertészsír, amely szintén régi, jól bevált és megbízható alapanyag a magyar konyhában. Azonban a TÉT Platform Egyesület felmérése alapján mostanra eljutottunk oda, hogy ha választani kell a sertészsír és a napraforgóolaj között, akkor tíz magyarból csak három részesítené előnyben az állati eredetű zsiradékot.

Legalább 5 ember a növényi zsiradékra szavazna, a maradék – legfeljebb két fő – pedig nem tudna dönteni. Ezen véleménynek köszönhetően a táplálkozással foglalkozó szakértők évtizedes munkája áll győzelemre, hiszen a múlt század közepén még szinte egyeduralkodó volt az állati zsiradék az étrendünkben.

Ha választani kell a sertészsír és a napraforgóolaj között, akkor tíz magyarból csak három részesítené előnyben az állati eredetű zsiradékot
Ha választani kell a sertészsír és a napraforgóolaj között, akkor tíz magyarból csak három részesítené előnyben az állati eredetű zsiradékot (Fotó: Pixabay)

Például a sertészsír

A KSH adatbázisa szerint az elmúlt egy évben fél kiló sertészsír ára (ide nem értve a mangalicát) átlagosan 123 forinttal, azaz 27%-kal emelkedett. Ha a kilós árakat nézzük, akkor 2022 áprilisában 1 kg sertészsír átlagosan 1158 forintba került, tehát összehasonlítva jóval drágább, mint a napraforgóolaj. Ebből viszont az következik, hogy ha a napraforgóolaj ára az árstop lejárta után el is éri az 1000 forintot, még akkor is jobban megérné, mint a sertészsír.

Vannak más alternatívák is

A napraforgóolaj helyettesítésére még jó pár növényi olaj alkalmas lehet, ráadásul ezek mindegyikének megvannak a maguk jótékony élettani hatásai. Ám nem mindegyik alkalmas arra, hogy a sütés-főzés minden területén kiváltsa a napraforgóolajat, és ami azt illeti, az áruk is meglehetősen borsos tud lenni. (A cikkben a 2022. május 20-én érvényes árak szerepelnek.)

A szőlőmagolaj eredetileg Örményország területéről származik, de manapság már az egész világon megtalálható és megvásárolható. Színe zöldessárga, nagyon magas A-, B-, C- és F- vitamintartalom jellemzi. Csökkenti a káros koleszterin szintjét, és növeli a jóét, de a vérrendszerre is nagyon jó hatással van, a keringésre, a szívre, és gátolja az érelmeszesedést.

A gasztronómiában leginkább különféle ételek pirítására használható, de a sütéshez, különösen a zöldségek sütéséhez is kiválóan alkalmazható. A Tesco internetes felületén a félliteres kiszerelésű szőlőmagolaj 2239 forintba került.

Repce, olíva, dió – az olaj alternatív forrásai

A repceolaj a mediterrán térségből származik, és a repce magjából sajtolással nyerik ki. Magas omega 3 zsírtartalma miatt különösen ajánlott a fogyasztása, de csak mértékkel! A túlzásba vitt fogyasztása ugyanis káros lehet a benne található eikozénsav és eruksav miatt. A Tescóban a finomított repceétolaj litere 819-2265 forint között mozog.

Az olívaolaj az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb olaj. Fogyaszthatjuk nyersen, salátáinkra csepegtetve vagy finom, friss kenyeret beleforgatva, de használhatjuk sütéshez és főzéshez is. Az extra szűz olívaolaj finomítatlan, és ráadásul telítetlen zsírsavakban gazdag.

Az olívaolaj csökkenti a koleszterinszintet, segít a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, pozitívan hat az emésztésre, és még a gyomorrontás tüneteit is képes enyhíteni. Ráadásul rengeteg E-vitamin is van benne.

Az olívaolaj az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb olaj. Fogyaszthatjuk nyersen, salátáinkra csepegtetve vagy finom, friss kenyeret beleforgatva, de használhatjuk sütéshez és főzéshez is
Az olívaolaj az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb olaj. Fogyaszthatjuk nyersen, salátáinkra csepegtetve vagy finom, friss kenyeret beleforgatva, de használhatjuk sütéshez és főzéshez is (Fotó: Pixabay)

Az olívaolajnak alacsony a füstpontja, így egyáltalán nem javasolt magas hőfokon használni. Erre a sütés során is nagyon oda kell figyelni, mert sok tápanyag elveszhet, és az étel íze sem lesz annyira finom.

Mivel az olívaolaj általában drágább is más olajoknál, ezért inkább mártásokhoz és öntetekhez használjuk. Az olívaolajok ára mutatja tán a legnagyobb szórást, a különböző kategóriájú és kiszerelésű változatok literenkénti árai 2400 forinttól akár 9695 forintig is terjedhet.

A dióolaj nem ajánlott a sütéshez és főzéshez, mert nagyon alacsony a füstpontja. Saláták ízesítésére azonban tökéletesen alkalmas. Sőt, édeskés íze miatt akár süteményekre, palacsintákba és fagylaltra is lehet tenni, de sokan a kávét ízesítik vele. Bőven van benne omega-6 zsírsav és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, segítve a gyulladásokkal szembeni védekezést. A gocsejiolaj.hu oldalán a félliteres kiszerelésű dióolaj 3900 forintba kerül.

Lenmag, tökmag, szezám

A lenmagolaj nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, és nagyon alacsony füstpontja van, ami azt jelenti, hogy nem szabad főzéshez használni. Éppen ezért salátákhoz vagy öntetekhez érdemes alkalmazni, de csak csínján, mert ha túl sokat adunk a salátához vagy a szószhoz, akkor könnyen elronthatjuk alkotásunkat, mivel szokatlan illata és íze lesz az ételnek. A gocsejiolaj.hu oldalán a lenmagolaj litere 4300 forintba kerül.

A tökmagolajnak van hidegen és melegen sajtolt változata is. Nagyon ízletes, jellegzetes színvilágú olaj, rengeteg kedvező hatással bír. Különösen a hajra és a bőrre, de javítja a keringést is, enyhíti a menopauza és a prosztatabetegségek tüneteit. A hidegen sajtolt változat kiválóan alkalmas a saláták ízesítéséhez. A gocsejiolaj.hu oldalán a tökmagolaj literéért 6400 forintot kell fizetni.

A szezámolaj az egyik legrégebb óta ismert növényi eredetű olaj. A pirított magvakból készült olajat jellegzetes diós aromája és íze miatt használják az öntetekben és a pácokban. Sütéshez viszont alkalmatlan lehet, mert égett és keserű ízűvé válhat tőle az étel. A Tescónál a szezámolaj jellemzően 150 ml-es kiszerelésben kapható, ám literenkénti ára meghaladja a 15 ezer forintot.

Lényegében olaj nélkül is lehet?

A napraforgóolaj kiváltására lehet még megoldás egy olyan forró levegős sütő beszerzése, amelyben legfeljebb minimális mennyiségű zsiradékot kell használni az ételek elkészítéséhez. Ám ahogy a G7 friss cikke is rámutatott, ezeknek az air fryer-nek nevezett sütőknek az árai is igen széles skálán mozognak: lehet venni már alig több mint 18 ezer forintért is ilyen készüléket, ám a kínálat teteje 100 ezer forint fölött található.

A berendezések átlagos eladási ára jelenleg mintegy 62%-kal lett magasabb, mint amilyen szinten 2019 májusában volt. Vagyis ezek az olaj nélküli sütők még jobban drágultak, mint maga az étolaj, amely a KSH adatai szerint idén áprilisban nem egészen 47 százalékkal volt drágább, mint 2019 májusában.

Látható tehát, hogy bár a világban erősen bizonytalan a napraforgóolaj-ellátás helyzete, az élet a konyhákban nem fog megállni. Léteznek és elérhetőek a különféle alternatívák a napraforgóolaj helyettesítésére. Ám azok jóformán mindegyike drágább, mint az eredeti termék, már az árstop után  várható helyzetet is bekalkulálva az árba. Ezt pedig a lakossági fogyasztóknak is számításba kell venniük a bevásárlások során. Azonban mégsem ők azok, akik számára a legkomolyabb kihívást jelentheti a kialakult helyzet, hanem a HoReCa szektor és az élelmiszeripar szereplői.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Étolajárak a csillagokban és hol van még a vége!?... A KSH legutóbbi, augusztusi jelentése szerint még mindig tart az étolaj árának drasztikus növekedése – 12 hónap alatt több mint 30 százalékkal emelke...