Árokmarás vagy dréncsövezés? Mi a jobb belvíz ellen?

Az utóbbi években visszatérő ’vendégnek’ számít a hazai szántóföldeken a belvíz. Megjelenése komoly hatással van a későbbi talajmunkákra, valamint a növények hozamára, így tudni kell védekezni ellene.

Az éghajlatváltozás a mezőgazdaságra gyakorolja a legnagyobb hatást. Nem véletlen, hogy az utóbbi évek telei egyre enyhébbek, tél végén és kora tavasszal pedig a jég helyett a belvíz uralkodik a szántóföldeken. Nem mindig kizárólag az időjárás okolható a belvíz miatt. Sok esetben a helytelenül végzett talajmunkák is hozzájárulnak ahhoz, hogy a víz nem tud a talaj mélyebb rétegeibe jutni. Van azonban néhány módszer, amelyekkel több-kevesebb sikerrel fel tudjuk venni a harcot a makacs belvíz ellen.

Egyre gyakoribb látvány a belvíz a hazai szántóföldeken
Egyre gyakoribb látvány a belvíz a hazai szántóföldeken

 

Amennyiben mégis megtörténik a baj, van lehetőség a gyors segítségre. Egyre több gyártó dob piacra traktorral üzemeltethető árokmaró gépeket. Ezeket az eszközöket a traktor TLT tengelye hajtja meg és már egy 80-90 lóerős Zetor is képes biztonsággal üzemeltetni egy ilyen szerkezetet. Többféle méretben, teljesítményben kaphatóak ezek az eszközök, a kínálat igen széles. Az árokmarók, ahogyan a nevük is mutatja, egy árkot vájnak a területre, amin a víz akadálytalanul lefolyhat a szántóföldről. Akár a terület végén lévő vízelvezető csatornába (amennyiben van ilyen kialakítva).

A képen látható árokmaró a kitermelt földet szétteríti a szántóföldön. Vannak azonban olyan árokmarók, amelyek a kitermelt földet az árok mellé rakják le, ez a későbbi betemetés esetén jelent nagy segítséget. (Fotó: penda.hu)
A képen látható árokmaró a kitermelt földet szétteríti a szántóföldön. Vannak azonban olyan árokmarók, amelyek a kitermelt földet az árok mellé rakják le, ez a későbbi betemetés esetén jelent nagy segítséget. (Fotó: penda.hu)

 

A vízelvezető csatornába történő vízelvezetés azonban csak akkor eredményes, ha a csatornát is karban tartják. A rendszerváltás óta azonban egyre kevesebben foglalkoznak ezen csatornák állapotával, így sok esetben még a medertisztítást sem végzik el. Így a csatornából a víz nem tud elfolyni.

Erre is van azonban megoldás, több féle medertisztítót lehet ma már kapni, amik szintén traktorra erősítve végzik a munkájukat. Vannak hazai gyártmányú medertisztítók is. Ezeknek a mélyebb árkok tisztítása sem jelent gondot és már egy MTZ 80 típusú traktor is elegendő az üzemeltetésükhöz.

A legjobb megoldást a legmodernebb technika, a dréncsövezés jelenti. Ezt a rendszert azonban rendkívül költséges kiépíteni. Nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy ilyen korszerű technológiával alácsövezzék a több tíz, vagy akár több száz hektáros területüket.

A dréncsőfektetéshez már komoly erőgép szükséges (Fotó: cotterillcivils.co.uk)
A dréncsőfektetéshez már komoly erőgép szükséges (Fotó: cotterillcivils.co.uk)

 

A gazdák azonban bíznak abban, hogy egyre olcsóbb lesz a technológia alkalmazása a jövőben. Ugyanis már megjelentek a vontatott, vagy hárompont felfüggesztésű dréncsőfektetők, amelyeket egy traktor segítségével lehet üzemeltetni, így már nem kell megvenni a drága, önjáró dréncsőfektető gépet.

A traktorral üzemeltethető dréncsőfektetők akár 2 méter mélyen is le tudják fektetni a dréncsöveket, így munkájukra nem lehet panasz. Ehhez azonban már komolyabb, 4-500 lóerős erőgép szükséges.

A technológia ugyan drága, de hosszú távon a belvízmentességnek köszönhetően többszörösen megtérül.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Egész évben lehet vis maior bejelentést tenni az M... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis ma...
Nőtt a belvizes területek nagysága Tolnában Tolna megyében az utóbbi egy hét alatt nőtt a belvizes területek nagysága, már meghaladja az 5000 hektárt - közölte a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgató...
Békés megyében 38 ezer hektár vár megművelésre, öt... Békés megyében az esőzések és a belvíz miatt több mint 38 ezer hektárt nem tudnak megművelni a gazdák az ősszel, a terület jelentős hányadán a tarlóhá...
Belvízhelyzet a Közép-Tisza vidékén A Közép-Tisza vidékén az egy héttel ezelőtti 28 ezer hektár után összesen már több mint 31 ezer hektárnyi földet borít a belvíz, ebből 10-10 ezer hekt...
Békés megye minden térségében megjelent a belvíz... Békés megye valamennyi térségében megjelent a belvíz a szántóföldeken, kritikus a helyzet a Hármas-Körös mentén Szarvas és Békésszentandrás környékén,...
A magyar földeken már csak a szél segíthet A gazdák leginkább a böjti szelek szárító hatásában bízhatnak a vízzel borított és az átnedvesedett területekkel kapcsolatban - jelentette ki a Gabona...