Áremelkedés az őszibaracknál – import gyümölcs árak

A 30. héten a Budapesti Nagybani Piacon az import gyümölcsök ára átlagosan 4,5 százalékos növekedést mutatott. Legnagyobb mértékben az őszibarack ára emelkedett, mintegy 20 százalékos ugrás volt tapasztalható az előző heti kilogrammonkénti egységár mértékében. 

Az előző héthez képest az olasz import alma ára körülbelül 2 százalékkal nőtt a Budapesti Nagybani piacon, így az Idared 215 forint, a Golden 300 forint, míg a Starking 310 forintba került.

A körte árak is emelkedést mutattak az előző héthez képest, az Alexander 400-450, a Packhams Triumph 480, míg a Vilmos körtéért 382 forintot kellett fizetni a 30. héten.

Az Olaszországból és Spanyolországból hazánkba behozott Japán típusú szilva ára csökkent, mintegy 10 százalékot, így 400 forintért már meg lehetett vásárolni a Budapesti Nagybani Piacon.

Az őszibarack ára csaknem 20 százalékot ugrott, a Sárga húsú őszibarackért 200, míg a nem jelölt őszibarackért 225-480 forintot is kérhettek a kereskedők.

Az őszibarackkal szemben a sárgabarack ára 18-20 százalékot esett, így a nem jelölt sárgabarackot már 150-190 forintért meg lehetett vásárolni.

A spanyol és olasz import sárga húsú nektarinért 235-270 forintot kellett fizetni, míg az ugyan ezekből az országokból származó nem jelölt nektarinért 150-190 forintot kértek el a kereskedők.

A tisztított mandula kilogrammonkénti ára 2550 forint, a tisztított mogyoróé 2300 forint, a földimogyoróé 830 forint volt.

Az olasz import fehér csemegeszőlő ára csökkent, 651 forint/kg, míg a piros csemegeszőlő ára 790 forint volt.

A citrom ára 15 százalékos növekedést mutatott, kilogrammonkénti átlagos ára 587 forint, a zöld citrom ára magasabb, 950 forint/kg volt.

A narancs ára kis mértékben csökkent, a Navel fajtáért 320 forintot kértek el a kereskedők kilónként, míg a nem jelölt fajtákért 250-300 forintot.

A magas C-vitamin tartalma miatt manapság közkedvelt citrusféle, a grapefruit ára 5 százalékot csökkent, 340 forint/kg volt.

A banán ára is 4-5 százalékos csökkenést mutat, 270-285 forintos áron történt az értékesítése.

A mák ára megegyezett az előző hetivel, kilogrammonként 1100 forintért lehetett hozzájutni.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...