Antibiotikum helyett levendulával javítják a halak ellenálló-képességét

A halgazdaságokban nevelt halak jelentős része a szállítás, a válogatás és egyéb műveletek hatására jelentkező stressz által kiváltott betegségek miatt pusztul el. Az antibiotikumok felhasználása a fertőzések kezelésére és megelőzésére pedig nem csupán költséges eljárás, hanem rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához is vezet. Ezért a növényi készítmények különösen fontos eszközökké válhatnak a halállomány egészségének fenntartásában. Így jön képbe a keskenylevelű levendula használata is.

A Magyar Mezőgazdaság talált rá az Aquaculture folyóirat cikkére. Eszerint a moszkvai Népek Barátsága Egyetem (Peoples’ Friendship University of Russia – RUDN) biológusa, Morteza Yousefi megállapította, hogy a pontyok táplálékához hozzáadott levendulakivonat javítja a halak immunitását. A keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) bizonyos alkotóelemeinek gyulladásgátló, antioxidáns és antistressz hatása már ismert.

Kedvezően befolyásolja a pontyok ellenálló-képességét a keskenylevelű levendula kivonata - képünk illusztráció
Kedvezően befolyásolja a pontyok ellenálló-képességét a keskenylevelű levendula kivonata – képünk illusztráció

A biológusok most abból indultak ki, hogy ezek az anyagok a halaknak is segítenek megküzdeni a kortizol stresszhormon negatív következményeivel.

Yousefi és kollégái 4 csoportra osztották az általuk vizsgált közönséges pontyokat (Cyprinus carpio). A kontrollcsoport kivételével a másik három csoport 70 napon át 0,5, 1, illetve 1,5 százalékos levendulakivonatot tartalmazó táplálékot kapott. Ezt követően az állatorvosok három órán át stresszhatásnak tették ki a halakat: 90 százalékkal csökkentették az akvárium vízszintjét.

Ezeket tapasztalták a keskenylevelű levendula alkalmazásával

Azt tapasztalták, hogy minél több levendulakivonatot kapott a vizsgált csoport, annál alacsonyabb volt a vérben a kortizol- és a glükóz-stresszmarkerek szintje. Továbbá megfigyelték, hogy a kezelt csoportok védelmi rendszerei jobb állapotban voltak, mint a kontrollcsoport halaiké. Ezekből arra következtettek, hogy az 1,0-1,5 százalékos levendulakivonat fokozhatja a halak stresszhatásra adott immunválaszát.

A közönséges levendula

A Wikipedia szerint a közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék (ajakosok) családjába tartozó növényfaj. Az illóolaj fő összetevői: linalil-acetát, linalool; továbbá kisebb mennyiségben borneol, kámfor, geraniol, citronellol, melyek mennyisége a környezeti tényezőktől függően változó. Nagy mennyiségben használja fel a kozmetikai és illatszeripar. A virágból készült teát nyugtatószerként, valamint gyomor- és bélpanaszok ellen használják. Fogyasztása fokozza az epeműködést.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Ideje eltenni a fűszereket télire A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatos...
Ízletes halászlé pontyból és apróhalakból Sok családban a karácsony elmaradhatatlan étele szenteste a halászlé. Vannak tradicionális halászlé receptek, mint például a Bajai halászlé, (amely id...
Már levendulából is van Szedd magad! A gyümölcsök körében megszokottá kezd válni, hogy a Szedd magad! program keretében gyümölcsös kertek nyitják meg kapuikat. A vásárlók saját maguk szed...
Nagy divat lett a levendulatermesztés A levendulatermesztés hazánkban egyre inkább kezd elterjedni a kertekben, de emellett kiterjedt levendulaültetvényekkel is rendelkezünk. Gondoljunk cs...
Fokozódik a rezisztencia az antimikrobiális szerek... Elsősorban humán vonatkozásban hallani az antibiotikumok túlzott használatának káros következményeiről, de most a mezőgazdaságban is előjött ez a prob...
A növények is stresszelnek, de mit tegyünk? A szárazság a klímaváltozás egyik legsúlyosabb következménye, amely károsan hat a növénytermesztésre is. A növénynemesítők kiemelt célja ezért olyan f...