70-80 százalékkal emelkedett az élősertés ára egy év alatt Magyarországon, miközben a munkabérek és az energiaárak is nőttek. Mindezek azt eredményezték, hogy a kis hentesüzletek nagy bajba kerültek.
A kis hentesüzletek számára rövid távon a túlélést segítheti az állami támogatás, de tartós megoldást nem jelent – mondta az InfoRádiónak a Magyar Húsiparosok Szövetségnek elnöke. Éder Tamás arról is beszélt, hogy az utóbbi időszakban csökkent Magyarországon a húsfogyasztás.
A szakember elmondta, hogy az elmúlt években a diszkontláncok elterjedésével csökkent a kis hentesüzletek piaci részesedése, ezen túl az ő életüket jobban megnehezítették az olyan intézkedések, mint például az ársapka.
Az infláció növekedése és a rendelkezésre álló jövedelem csökkenése miatt csökkent a kereslet a húsok iránt is, ami nyilván megjelenik a hentesek forgalmában is, így jelenleg rendkívül nehéz helyzetben vannak.
Annyit tudni egyelőre, hogy a kis hentesek nagyjából hárommilliós támogatásban bízhatnak. Az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak majd az érintettek. Az agrártárca tervei szerint több mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár hárommillió forint támogatásban.
Éder Tamás szerint ez a túléléshez elég lehet, aztán abban lehet bízni, hogy valamennyire konszolidálódik a helyzet és javul a piaci környezet, detartós megoldást ez nem jelent.
Az elmúlt másfél év évet rendkívül zivataros időként jellemezte az elnök a húsipari vállalatok számára. A legfontosabb alapanyagok nagyon megdrágultak, az élősertés ára egy év alatt 70-80 százalékkal nőtt, és a munkabérek mellett az energiaárak is megugrottak – épp a három a legfontosabb tényező a szektorban. Ezeknek a költségeknek a fogyasztói árakba történő beépítése ugyanakkor nehéz folyamat.
Az elnök kiegyensúlyozottabb évet remél, igaz, az európai és magyar húskereslet csökkenésére számítanak.