Annyi a rágcsáló, hogy különleges engedéllyel az AKG-s területre is kiadható a Pocok Tox

A csapadékszegény időjárás kedvezett a magyarországi pocokok elterjedésének. A túlnépesedett állomány nagy károkat okozhat, ezért egyre több gazdálkodónak kell védekeznie. Ez az előzetes óvintézkedések, vagyis a T-ülőfák kihelyezése és a 25-30 centiméteres mélységű talajművelés mellett vegyszerhasználattal is eredményesen megvalósítható. A 75 mg/kg klórfacinon hatóanyagtartalmú Pocok Tox 2019. október 6. és 2021. február 2. között kapott szükséghelyzeti engedélyt a Nébih-től. A rágcsálóirtó akkor vethető be, ha a megelőző intézkedések nem elegendőek a megfékezésükre.

Szükséghelyzeti engedély birtokában a kezelést az AKG-s területeken is el lehet végezni, amennyiben ezt az engedélykérelmet kitöltik és beadják a gazdák. Kivételt képeznek ez alól azon támogatott területek, ahol tilos bármilyen növényvédőszert használni (ilyen a zöldugar és az ökológiai másodvetés), vagy nem megengedett a rágcsálóirtó szerek alkalmazása. Ezeken a területeken a keletkező károk esetén vis maior-bejelentést kell tenni a szükséges dokumentumok csatolásával. Egyéb esetben akkor minősülhet vis maiornak a pocokinvázió, ha a szer használata ellenére sem sikerült a rágcsálók kártételét megakadályozni, vagy a gazdálkodó a kérelem ellenére nem kapta meg a szükséghelyzeti engedélyt (mert a terület védettséget élvez) – írta a Mezőhír.

A Nébih a Pocok Tox rágcsálóirtó szer szükséghelyzeti felhasználását Magyarország egész területén mezőgazdasági földhasználók számára szántóföldön, kertészeti kultúrákban, lucernában, ruderáliákon, őszi búzában, őszi árpában és fűkeverékekben mezei pocok gradáció megállítása és az ebből eredő gazdasági károk csökkentése céljából járatkezeléssel engedélyezte – áll a határozatban.

Szükséghelyzeti engedéllyel alkalmazható a Pocok Tox az AKG-s területeken is

A klórfacinon mérgező vegyület, ami nemcsak lenyelve, de bőrre, tüdőbe kerülve is súlyos tüneteket okozhat. A csalétket a járatba kell helyezni, de nem kell azt betaposni. Egy járatra nagyjából 6-10 grammot kell számolni úgy, hogy az 1 hektárra vetített dózis ne haladja meg a 10 kilogrammot. Fontos, hogy a területen élő vadak riasztását, terelő etetését biztosítani kell , bár a klórfacinon a második generációs kumarin-hatóanyagokhoz (bromadiolon, brodifakum) képest a madarakra nézve kevésbé toxikus. A beltéri felhasználásra szánt rágcsálóirtó szereket éppen ezért tilos felhasználni a vadon élő állatok számára megközelíthető helyeken.

Kizárólag így használható fel a Pocok Tox

  • Természetvédelmi terület határától 300 m-es védőtávolságot kell tartani.
  • A kezelés kizárólag növényorvos felügyeletével történhet. A táblán a lakott járatok számát előzetesen fel kell mérni. A lakott járatok számát, valamint a terület és a tervezett kezelés információit adatlapon rögzíteni kell. A növényorvos által kitöltött adatlapot a területileg illetékes megyei kormányhivatalban jóvá kell hagyatni.
  • A védekezések kivitelezésénél alapelv, hogy a járatkezelés során a kijuttatott csalétek mennyisége elegendő legyen a pocoknépesség visszaszorításához, de a pocok pusztulását követően a területen felesleges csalétek ne maradjon. A környező területen élő vadak védelme érdekében a dózist ajánlatos két részletben, 10-14 napos különbséggel kijuttatni.
  • A talaj felszínére csalétket kiszórni tilos! A járatkezelés hóval borított területen nem végezhető! Légi alkalmazás nem engedélyezett!
  • A kezelt területen élő vadak viselkedését figyelemmel kell kísérni! A kezelések során vadgazdálkodási szakember segítségét kell igénybe venni és gondoskodni kell a vadak riasztásáról vagy a területtől történő távoltartásukról. Ragadozó madarak részére kihelyezett ülőfákkal ellátott területen kezelés nem végezhető!
  • Biztosítani kell, hogy a kezelt területen esetleg elhullott állatokat illetéktelen személy vagy ragadozó, dögevő állat ne szedje össze. Kezelés után a területet 2 héten át külön jelöléssel kell ellátni: „A terület klórfacinon hatóanyag tartalmú véralvadásgátló rágcsálóirtó szerrel van kezelve, melynek ellenszere a K1 vitamin!”
  • A készítmény felhasználása során növényvédelmi védőruha, védőkesztyű viselése szükséges.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A dinnye és a barack is áldozatul esik a pocokinvá... A korábban indult barackszezon az idén augusztus 20-ra véget is ér, de nem lesz könnyű a hátralévő néhány hét. Az idei nyáron nemcsak a gabonát, de a ...
Tiltólistán az olasz bor? 15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol ta...
Újabb növényvédő szer került tiltólistára A kisalfold.hu információi szerint Magyarországon nem engedélyezett rovarölő hatóanyagot tartalmazó gombaölő növényvédő szer forgalmazását tiltotta me...
Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap információk... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2...
Magyarországon is megjelent a kéknyelv-betegség Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hi...
Elsősorban a munkahelyteremtő támogatások nőnek az... Úgy alakul át az agrártámogatási rendszer jövőre, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő mezőgazdasági ágazatok kapják - tartalmazza a j...