Almaallergia ellen allergénmentes alma a megoldás

Bár eddig nem sokan hallhattak róla, de létezik almaallergia. A nemesítők viszont tudatában vannak a ténynek és már létre is hozták a különleges igényeknek megfelelő fajtákat. Jön az allergénmentes alma.

Az allergénmentes almák mellett betegségeknek ellenálló, illetve különleges színű változatok is megjelentek a piacon. A cikk a Kertészet és Szőlészet szaklapban jelent meg.

Almaallergia ellen egyen allergénmentes almát - Fotó: Pixabay, jarmoluk
Almaallergia ellen egyen allergénmentes almát – Fotó: Pixabay, jarmoluk
Hogy lehet valaki az almára allergiás?

A túlérzékenység nem önmagában lép fel, hanem keresztallergia formájában, a nyírfapollenre allergiásoknál fordulhat elő. Aki a nyírfa virágzásakor néhány hétig könnyezik és tüsszög, számíthat rá, hogy a szájában többféle gyümölcs fogyasztásakor kellemetlen tünetek alakulnak ki. Ez viszketéssel, az ajkak megduzzadásával, és nyelési nehézségekkel járhat. Ez mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, vagy burgonya fogyasztása után is előfordulhat.

A legtöbb esetben megelőzhető az allergiás reakció a gyümölcsök hámozásával, vagy megfőzésével.

Németországban 8 százalékra becsülik az almaallergiások számát. Ezért a Bajor Gyümölcs Központban (BayOZ) már kinemesítették azokat az új fajtákat, amelyeket még az allergiások is fogyaszthatnak. Az újdonságokat az Interpoma szakvásáron mutatták be.

Almaallergia ellen kétféle allergénmentes alma létezik

A Grӓfin Goldach közepes méretű gyümölcsöt (180 g) terem, amit teljes egészében mutatós csíkos fedőszín borít. Húsa roppanó, és kimondottan aromás. Jól tárolható, és korán, nem sokkal a Gala után érik. Bőven terem és rendszeres ritkítást igényel.

A másik fajta a világos citromsárga Sonnenglanz. Közepes méretű gyümölcse öt nappal a Golden Delicious után érik be. Húsa lédús, üdítő, krémszínű, igen kemény és magas cukortartalmú. Bőven terem, ezért ezt is ritkítani kell. Nagy előnye, hogy varasodásra alig érzékeny, amit a Pinova fajtától örökölt.

Madridban mutatták be a vörös húsú Kissabel fajtát

Az idén ősszel, a madridi Fruit Attraction kiállításon bemutatott Kissabel almafajták története húsz évvel ezelőtt, Franciaországban kezdődött. Akkor kezdtek vad, vörös húsú almát keresztezni a legjobb étkezési fajtákkal, hogy élvezhető, megfelelő méretű piros vagy rózsaszín húsú almát kapjanak. A munkát aztán nemzetközi összefogással kiterjesztették. Mára a világ 14 legnagyobb termesztője foglalkozik a fajtákkal az Ifored Konzorcium keretében. 2016-ban létesült az első európai ültetvény az új fajtákból. Az Iforedhez tartozó termelők a következő öt évben a világ minden részére el akarják juttatni az új almafajtákat.

A fajtasorban különböző héj- és hússzínű, ízű és érésidejű fajták vannak. Az első kereskedelmi próbára egyelőre három almát választottak ki.

Kissabel Rouge: héja és húsa is piros, roppanó húsa aromákban gazdag, kissé a bogyósok ízére emlékeztet.
Kissabel Orange: ragyogó narancssárga színű, húsa pirosas rózsaszín, roppanó, kellemesen édes-savas.
Kissabel Laune: kissé pöttyös sárga alma, halvány rózsaszín gyümölcshússal. Kimondottan jól tárolható.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Gondban az alma is? Van megoldás! Egész Európában jó termés várható, ami a korábbi termelői árakat jelentősen csökkentheti. Ez igaz mind az ipari, mind az étkezési alma piacára. Ez vis...
Éljen az étkezési alma és a baromfik Támogatás a zöldség-gyümölcs termelőknek; folytatódik a Földet a gazdáknak program; demonstráltak a mezőgazdaságért Budapesten; több étkezési, keveseb...
A jó gazda elébe megy a piacnak Hetek óta arról hallani, hogy az átlagosnál bővebb almatermés várható idén hazánkban. A piacot ez is befolyásolja, de még inkább az orosz embargó miat...
Alma terméktanács – Nem történt semmilyen in... Az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) szerint a számtalan javaslat és minisztériumi elképzel...
Ami nem öl meg… Bonyolódik az almapiac; csak a takarmányáraknak köszönhetik az idei évet a haltermelők; konferencia lesz, ahol a termelők értékesítési lehetőségei is ...
Az európai almapiac helyzete 2014 végén egy a kizárólag almával foglalkozó Interpoma kiállításhoz kapcsolódó tanácskozáson a szakemberek áttekintették az európai almapiac jelenés ...