Figyelemre méltó együttműködést írt alá három szervezet az elmúlt napokban. A megállapodás lényege, hogy az itthon tenyésztett szürke marhából készült készítmények automatikusan bio megjelölésben részesülhetnek. Így a termékek értéke tovább növekedhet itthon és a nagyvilágban egyaránt.
Segíteni szeretnék a magyar szürke marha tenyésztőket abban, hogy minél átláthatóbb körülmények között lehessenek ökológiai gazdálkodók. Ezért kötött együttműködési megállapodást a Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete (MSzTE), a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Az egyezségtől továbbá azt várják, hogy népszerűsödjön az ökotermékek fogyasztása, valamint hogy így a magyar szürke szarvasmarha biotermékké váljon.
Hazánkban egyébként jelenleg 5300 darab, törzskönyvezett szürke marha tehén tartozik az állományhoz, ami azt jelenti, hogy már nem tartozik a veszélyeztetett fajták közé. Éves szinten 8 ezer tonna szürke marhahús kerül a piacra. Döntő részben a hazai fogyasztók vásárolják ezt fel. Különlegességének köszönhetően a szürke marhahús kilója akár 3 ezer forintba is kerülhet, elsősorban a termelői piacokon juthatnak hozzá a vásárlók.
Mi a szerepe a Biokontrollnak?
A magyar szürke marhatartás kezdetén még gyakorlatilag minden termék bio volt. Mindent tudunk arról, hogyan is tartották régen sikeresen a szürke marhát, így most csak a gyökerekhez kell visszanyúlni ahhoz, hogy bio termékké léphessen elő. Ennek ellenőrzésében vesz részt a Biokontroll Hungáriai Nonprofit Kft. Aki tehát bio minősítéssel szeretne forgalmazni szürke marhából készült termékét, részt kell vegyen a Biokontroll Hungária ellenőrzési és tanúsítási rendszerében