Állattenyésztők: a leálláson kívül a termelés takarékos fenntartása és a fejlesztés az alternatíva

A tavaly óta tartó takarmányár-emelkedés már sajnos áldozatokat is követelt: vannak például olyan baromfihízlalással foglalkozó termelők, akik úgy döntöttek, egyelőre szüneteltetik ezt a tevékenységet. A folyamatos veszteségtermelés helyett inkább átcsoportosítják a munkásaikat a gazdaságukon belül, hogy ne kelljen őket elbocsátani. A helyzet mindenképpen valamiféle beavatkozást igényel.

A 2020-as agrárcenzus megmutatta, hogy az állattenyésztési ágazat aránya a mezőgazdaságon belül tovább romlott, holott szinte minden fórumon azt hallani, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat értékesítésében növelni kell a feldolgozott termékek arányát.

Elengedhetetlen a nemzeti támogatások egy részének az állattenyésztésbe való bizonyos átcsoportosítása
Elengedhetetlen a nemzeti támogatások egy részének az állattenyésztésbe való bizonyos átcsoportosítása (Fotó: Pixabay)

Állami odafigyelésre, támogatásra van szükség!

A magyarmezogazdasag.hu-nak nyilatkozó Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöke ezért értékeli rendkívül szükségesnek az állami odafigyelést, az állami támogatást. Elengedhetetlennek tartja a nemzeti támogatások egy részének az állattenyésztésbe való bizonyos átcsoportosítását, bizonyos termeléshez kötött támogatásoknak a kialakítását.

A szövetség elnöke szerint ez kell ahhoz, hogy a mostani válságot is túlélje az ágazat, úgy, mint annak idején 6-7 évvel ezelőtt a tejválságot. Akkor Európa legnagyobb támogatását kapta a magyar termelő.

Minden szakértő azt mondja, hogy az inputanyagok árának emelkedése előbb-utóbb növeli a fogyasztói árakat – bár ezt az akciós húsárakon még nem látni. Az állattartók számára azonban a leálláson kívül nyilván a termelés takarékos fenntartása és a fejlesztés az alternatíva.

Egy olyan külső erő, mint például a takarmányár-emelkedés, szertefoszlathatja 
a reményeket
Egy olyan külső erő, mint például a takarmányár-emelkedés, szertefoszlathatja
a reményeket (Fotó: Pixabay)

Költségvisszafogás mint járható út

Zászlós Tibor szerint már nagyon sokszor elmondták az állattenyésztőknek, hogy fogják vissza a saját maguk által csökkenthető költségeket. És ők meg is teszik. Ráadásul a precíziós állattenyésztés is kezd egyre nagyobb teret ölteni. Azok a telepek, amelyek korszerű technológiával, innovatív beruházással rendelkeznek, a határon vannak a költségmegtakarítás tekintetében. De egy olyan külső erő, mint például a takarmányár-emelkedés, szertefoszlathatja a reményeket. És akkor ott van még a csomagolóanyagok árnövekedése, a higiéniai szabályok betartásának emelkedő költségei, a forintárfolyam kiszámíthatatlan ingadozása… Mindez nyilvánvalóan egyaránt sújtja az állattenyésztőket.

És még a vírusok is…

A negatív tényezők sorában hangsúlyos a rendkívül sok állati és állattenyésztést sújtó vírus jelenléte, ami az elmúlt időszakban az ágazatokat érintette.

Napi küzdelmet kell(ett) folytatni a madárinfluenza, az afrikai sertéspestis vagy épp a Covid-vírus ellen
Napi küzdelmet kell(ett) folytatni a madárinfluenza, az afrikai sertéspestis vagy épp a Covid-vírus ellen (Fotó: Pixabay)

Így napi küzdelmet kell(ett) folytatni a madárinfluenza, az afrikai sertéspestis vagy épp a Covid-vírus ellen. Reményre ad okot ugyanakkor, hogy azok a termelők, akik hivatásként tekintenek az állattenyésztésre vagy az agráriumra, meg fogják találni azokat a lehetőségeket, amelyek révén a termelés a jelenlegi vagy akár magasabb színvonalon is folytatható lesz.

A jelen helyzetben a termelés felfüggesztése mellett döntő gazdálkodó a leállást istállófejlesztésre, új technológia bevezetésére is felhasználhatja, vagy egy ilyen helyzet lehetőséget ad a családi munkamegosztás és felelősségi rendszer átalakítására is – a cél, hogy működjön az ágazat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...
Kötelező képzések elvégzésén múlhat a támogatás... Vannak olyan mezőgazdasági támogatások, melyek kifizetése kötelező képzéshez kötött. Ezek június közepén kezdődtek és zömében augusztus 15-ig lezajlan...