Állatjólét, fenntarthatóság, innováció – ezt tartogatja a jövő a takarmányozás világában

A takarmányozás jövőjéről volt szó a németországi székhelyű Dr. Eckel takarmányozási vállalat „Conneckting the world” elnevezésű körútjának utolsó állomásán. A Thaiföldön, Indonéziában és Brazíliában tett állomások után a turné novemberben, a németországi Braunschweigben zárult, nagy érdeklődés közepette, az EuroTier 2022 előtt.

A világ minden tájáról mintegy 40 takarmányozási szakértő gyűlt össze, hogy a takarmánytermelésben a fenntarthatósággal és az állatjóléttel kapcsolatos ötleteket hallgasson meg. Dr. Carsten Malisch nyitotta meg a konferenciát. A dániai Aarhus Egyetem kutatója nagyon érdekes előadást tartott, amelyben számos bioaktív vegyületről beszélt, arról, hogy az emberek évszázadok óta használják őket, és – semmi sem egyértelmű – arról, hogy még a vegyülettípusokon belül is vannak különbségek.

A gazdasági szempontok hangsúlyozása érdekében megosztotta a brojlercsirkéken, nehéz tenyészcsirkéken és kereskedelmi tojótyúkokon végzett különböző kísérletek eredményeit
A gazdasági szempontok hangsúlyozása érdekében megosztotta a brojlercsirkéken, nehéz tenyészcsirkéken és kereskedelmi tojótyúkokon végzett különböző kísérletek eredményeit (Fotó: Pixabay)

Növényi másodlagos anyagcseretermékek

Bemutatta a „növényi másodlagos anyagcseretermékeket” (PSM), a növények olyan összetevőit, amelyek nem nélkülözhetetlenek a növekedéshez vagy a túléléshez, de mégis hasznosak lehetnek. Jól ismert példák erre a koffein és az ópium. Előadásában főként a tanninokról beszélt, és kitért a kérődzőkre gyakorolt hatásukra. A tanninok, mondta, szarvasmarhák esetében több mint elégséges ahhoz, hogy jó alternatívája legyen az antibiotikumos, növekedést elősegítő szereknek.

Zárásként felsorolta azokat a növényeket, amelyek ígéretes PSM-ekkel rendelkeznek, köztük a cikóriát, a jackfruitot és a quebracho fát. Érdekes módon, jegyezte meg, a quebracho fának valóban magas a tannintartalma, azonban ezeknek a tanninoknak a féregűző és gyulladáscsökkentő hatása korlátozott – ha egyáltalán van ilyen. Ezért van szükség folyamatos kutatásokra.

A jövő sikeres táplálása

A következő előadó Dr. Bernhard Eckel volt, aki a fitogének témáját bővítette, és azt, hogy hogyan segíthetik elő a jövő sikeres takarmányozását. A takarmányozási vállalat egyik tulajdonosa kissé borús képet festett az alig eső és az egyre növekvő népesség tendenciáiról. Meg lehet-e állítani a tendenciát?

Azt mondta, hogy mindehhez a menedzsment a kulcs – a takarmányozás menedzsmentje, a gazdaság menedzsmentje és az állatok menedzsmentje. Az ezekre az összetevőkre fordított őszinte figyelem mind az állatok jólétéhez, mind a hatékonysághoz vezet – érvelt.

Az ENSZ fenntarthatósági fejlesztési céljaira hivatkozott, és arra, hogy a vállalat termékcsaládja hogyan támogathatja ezeket a célokat:

– Nincs éhezés (a takarmány optimalizálásával akár 4%-kal több baromfihús termelhető).

– Egészség és jólét (a takarmány optimalizálásával az állatok ellenállóbbak lesznek, az antibiotikum-felhasználás alacsonyabb lesz, és így közvetve az emberi egészség is javul).

– Fenntartható termelés és fogyasztás (a takarmány optimalizálásával 12,3 millió tonna takarmányt lehet megtakarítani).

Az állatjólét javítása

A színpadon Anne Möddel következett, a Dr. Eckel műszaki értékesítési vezetője. Mivel a vállalat gyakran hangsúlyozza termékválasztékának állatjóléti szempontjait, az ő fő célja annak bemutatása volt, hogy az AntaPhyt termékcsalád (komló- és édesgyökér-alapú) állatjóléti hatásokhoz vezet. Megemlítette:

– Jobb levegőminőség a szárazabb alomminőség miatt, ami kevesebb ammóniaképződéshez vezet;

– Tisztább állatok, mivel az ürülék stabilabb;

– Jobb higiénia ugyanebből az okból.

A gazdasági szempontok hangsúlyozása érdekében megosztotta a brojlercsirkéken, nehéz tenyészcsirkéken és kereskedelmi tojótyúkokon végzett különböző kísérletek eredményeit. Az utolsó, 50 000 brojlercsirkét érintő példában elmondta, hogy a jobb egészség és jólét több mint 82 000 többlet tojást eredményezett.

Az IFF bemutatása

A következő két előadó a közeli Takarmánytechnológiai Kutatóintézetet (IFF) mutatta be, amely szintén a rendezvénynek helyt adó Braunschweigben található. Werner Sitzmann professzor, az intézet megbízott igazgatója rövid hozzászólásában elmagyarázta, hogy az 1961-ben alapított intézet számos ismert takarmányipari vállalatot képvisel Németországból és azon túlról, és jelenleg 1,4 millió eurós költségvetéssel rendelkezik a gépek takarmánytermelésre gyakorolt hatásának kutatására.

Beszélt a tartózkodási idő, a szemcseszerkezet és a gőz hozzáadása által a feldolgozás során a takarmány minőségére gyakorolt hatásokról.

Fenntartható takarmányozási megoldások

Ezt követően az IFF munkatársa, Patrick Sudwischer vette át a szót, hogy elmagyarázza, szerinte mi az, aminek értelme van, ha fenntartható módon akarjuk táplálni a világot. Öt üzenete volt a jelenlévők számára, amit érdemes megjegyezni.

– A helyi fehérjeforrások aktívan hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok csökkentéséhez. Kitért például a vágási melléktermékekre, a helyben termesztett szójababra (Donau Soja) és a növényi alapú fehérjeforrásokra, lehetőleg olyanokra, amelyek ellenállnak a szárazságnak.

– Körforgásos gazdaságokat kell létrehozni.

– A mikroorganizmusok csökkentésének legjobb módja a jól megválasztott gazdálkodási körülmény.

– A rovaranyagok, például a fekete katonalégy lárvái csak frissen vagy feldolgozva etethetők bemutatta magyarázta. Megosztotta azokat a kutatásokat, amelyek szerint a nedves feldolgozás valóban alacsonyabb Enterobacteriaceae-szennyezettségi szintet eredményez, mint a száraz. Más szóval a feldolgozás módja határozza meg a takarmány higiéniai állapotát.

– A feldolgozási eljárásokkal kapcsolatos kutatási innovációnak nagyobb figyelmet kell kapnia.

A jövő fitogénjei

A rendezvényt Dr. Viktor Eckel zárta. Három tendenciát foglalt össze, amelyeket a jövő tartogat a takarmányozás világában. Az első az állatjólét, a következő a fenntarthatóság, a harmadik pedig az innováció. A jövő takarmánya, mondta, többtényezős megközelítést igényel.

Kitért az innováció fázisaira, az impulzusfázistól az értékelésig és végül a technológiatranszferig. Az impulzusfázis bármilyen fejlemény lehet, például a nyersanyagellátásra nehezedő nyomás vagy az állati fehérje iránti megnövekedett kereslet. Az értékelés tekintetében arról beszélt, hogy a komlót hogyan használják élelmiszeripari, valamint gyógyszeripari és technológiai alkalmazásokban. A maradékok, a (polifenolokkal teli) bogyók is hasznosak, amint azt cége bemutatja. A technológiai transzfer – mondta – a vállalat Ecknowlogy programjában válik láthatóvá, a tudás és a technológia megosztásában.

(Forrás: poultryworld.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Trágyázzon Ön is vizelettel! Meglepően hangzik? Pedig igaz! Egy amerikai cég munkatársának fejéből pattant ki az ötlet, hogy az emberi vizeletet hasznosítsák a mezőgazdaságban, mi...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...