Alig van közös a gazdákban, de egy mégis akad

Kevés dolog közös a legtöbb gazdában; az egyik ilyen az innováció iránti vágy. Hiszen ki ne szeretne jobb, átláthatóbb, tisztább, egyszerűbb és hatékonyabb megoldásokat találni a gazdaságához? A többi gazdasági ágazathoz hasonlóan mára a mezőgazdaságnak is a modern technológiák széles skálája áll rendelkezésére, ezeket pedig meg kell ismernie a gazdáknak. A FAO is az e-mezőgazdaság mellett áll.

Alexandrova Nevena, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mezőgazdasági innováció és tudásmegosztás szakértője szerint az újdonságokat el kell juttatni minden gazdához. Sőt, lehetővé kell tenni, hogy azokat kreatívan alkalmazzák a mindennapokban – írja az Agro Napló. A szakértővel Szófiában, a 2018. április 18-20. között megrendezett e-mezőgazdaság fórumon beszélgetett Sharon Lee Cowan, a FAO kommunikációs vezetője.

Sokat hallani napjainkban az e-mezőgazdaság fogalmáról – mit jelent ez pontosan?

Az e-mezőgazdaság az információs és kommunikációs technológiák alkalmazását jelenti a mezőgazdaságban, ideértve a növénytermesztést, állattenyésztést, halászatot, valamint az erdőgazdálkodást. Az innovatív technológiák befolyásolják az egész élelmiszer-ellátó rendszert, sokszor olyan hagyományos technológiákat is alkalmazva, mint a rádió, televízió, mobiltelefon. Tevékenységében a FAO egyszerre dolgozik az új technológiák terjesztésén és a használatukhoz szükséges feltételek biztosításán, hogy az újítások különösebb kockázat nélkül, bárki számára elérhetőek legyenek.

Miért fontos a mezőgazdaságban a technológia használata?

A mezőgazdaság komoly szaktudást igényel. A megfelelő időben a pontos információhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a vidéki gazdaságok versenyképességéhez és eredményességéhez.  Az elmúlt 15 év információs és kommunikációs forradalma az életünk minden területén változást hozott. Miért épp a mezőgazdaság lenne ez alól kivétel? Ráadásul a mezőgazdaság napjainkra messze túlmegy a földművelés fogalmán. Összekapcsolódik más ágazatokkal és az integráció hatékonyságát a digitalizációval tudjuk biztosítani.

Az e-mezőgazdaság a jövő, de inkább már a jelen tudása - minden generáció érintett
Az e-mezőgazdaság a jövő, de inkább már a jelen tudása – minden generáció érintett
Melyek a rendelkezésre álló technológiák?

A szenzortechnológia elég jelentős. A távoli érzékelővel a termelő adatokhoz juthat a talaj és levegő hőmérsékletéről, a nedvességtartalomról, az időjárási viszonyokról és más körülményekről. Az úgynevezett Internet of Things (IoT), magyarul a „dolgok (tárgyak) internete” szintén fontos a mezőgazdaságban. Ez egy olyan technológia, ami az internetes hálózatokon keresztül teszi lehetővé az eszközök egymással való kommunikációját, nagy mennyiségű adatot létrehozva. Például, adatot gyűjtünk össze különféle forrásokból – a talajtól egészen az égig –, majd egy egységes platformon egyesítjük ezeket, nagy adatmennyiséggel látva el a gazdákat. Az információs és kommunikációs technológia révén piaci és árinformációt küldünk a gazdáknak, segítve őket a döntésben termékeik értékesítéséről.

Az élelmiszerek nyomonkövethetősége is rendkívül fontos. A technológia lehetővé teszi, hogy az élelmiszerek teljes útját végigkövessük – a termelőtől egészen a szupermarketekig. Ezzel pedig láthatjuk, hogy volt-e fagyasztva és felengedve a termék, és ha igen, hányszor.

A pilóta nélküli légi járművek – közismertebb nevükön a drónok – kiválóan alkalmasak információ begyűjtésére nagy területekről. A drónok által készített képek előnye a műholdas felvételekkel szemben a magasabb felbontás, ezzel lehetővé téve a növényi kártevők, betegségek, gyomok vagy az aszály időbeni felismerését. Mindezt úgy, hogy a gazdálkodóknak egyetlen lépést sem kell tenniük a földeken. Itt meg kell említeni, hogy míg sok kistermelő számára nem a területük bejárása okoz gondot, hanem az internet-hozzáférés biztosítása. Pedig szükségük lenne mobil- és okostelefonra, mobilinternetre, internetes tudásmegosztó felületekhez való hozzáférésre, de még a rádióra és televízióra is. Számos ország vidéki területein a mai napig nincs kiépített internetes infrastruktúra.

A blokklánc vagy blockhain technológia forradalmasíthatja a mezőgazdasági termékek kereskedelmét, mivel teljes átláthatóságot biztosít a teljes értéklánc minden fázisában. Megmutatja, hogy ki mit csinál, hogyan módosítja az árat. Elméletben egy nap akár talán még a kiskereskedőkre se lesz szükség.

Ezek szerint az e-mezőgazdaság jó dolog?

Fogalmazzunk úgy, hogy az új technológiák hatalmas lehetőséget kínálnak a mezőgazdaságnak.  Használatukkal hatékonyabbá, biztonságosabbá, kevésbé munkaigényessé válhat a szektor – összességében pedig vonzóbbá a számítógépes világban otthonosan mozgó fiatalok számára, és talán az idősebb, mozgásában akadályozott generációnak is.

Vannak hátrányai is?

Még vannak tisztázandó kérdések az általános szabályok és szabványok szintjén. Például hogy mely adatok tekinthetőek nyilvánosnak és mindenki által hozzáférhetőnek, vagy kiknek a tulajdona a mezőgazdasági termelők adatai (a gazdálkodóé, a tanácsadó cégé, a fejlesztőé vagy a kormányzaté). Továbbá az adatkezelés kapcsán a személyes adatok védelme és ehhez hasonlók. Az igazi gond azonban az, hogy nemzeti stratégia nélkül, ami biztosítja a vidéken élők hozzáférését is, az országok könnyen nyerteseket és veszteseket kreálhatnak.

A nemzeti stratégia kidolgozása egy olyan folyamat, amely figyelembe veszi az adott ország saját vidékfejlesztési céljait és amelyben minden érintett részt vesz – a kisbirtokosoktól a családi gazdaságokon át egészen a nagyüzemi élelmiszeripari vállalatokig.  Az e-mezőgazdaság helyi adottságokhoz igazítása javíthatja a vidéken élők megélhetését és növelheti a jövedelmüket. A FAO világszerte számos országot támogat ebben és reméljük, az Európa és Közép-Ázsia térség számos országával is együtt fogunk dolgozni a jövőben.

Milyen fontos gondolatot osztana meg még a témával kapcsolatban?

A mi üzenetünk, hogy a lényeg nem egy bizonyos technológiában vagy eszközcsoportban rejlik. A legfontosabb dolog, főleg a kistermelők esetében, hogy legyen befogadóképesség és ösztönzés az újításokra. Amint megteremtik ezeket a feltételeket – mint a hozzáférés a technológiához, tudáshoz és infrastruktúrához, a gazdák kiválasztják a számukra szükséges eszközöket és ezek segítségével új módszerekkel és megoldásokkal állnak majd elő.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...
GPS technológiák a mezőgazdaságban Sokaknak a GPS és a GIS technológia még kínai lehet, de a gazdálkodók egy része már igen régen élvezi a precíziós gazdálkodás előnyeit. Gépek pontos h...
Kamera, amely a gyümölcs érettségét is érzékeli... Egy új kamera lehet a precíziós gazdálkodás következő nagy találmánya. Az említett eszköz azt is észreveszi, ha a zöldség, gyümölcs érett, esetleg már...
A precíziós mezőgazdaságé a jövő A népességnövekedéssel párhuzamosan a mezőgazdaságban tevékenykedőknek fel van adva a lecke: az egyre kisebb termőterületen egyre több és jobb minőség...
Innovatív ötletek kellenek a hazai növénytermeszté... Magas színvonalú agrotechnológia nélkül nem lehet versenyképes a hazai növénytermesztés. Ez ugyanis az alapja annak, hogy emelni tudjuk a gabonafélék ...
4 év, 1 millió látogató – eddig ez a Magro.hu... 2012 nyarán azért indítottuk el a Magro.hu mezőgazdasági piacteret, hogy az internet üzleti célú használata elterjedjen a hazai mezőgazdasági szereplő...