Különleges genetikájú, alacsonyabb metánkibocsátású juhokat tenyésztenének Új-Zélandon, ezzel csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az ország összes üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 30 százaléka ugyanis az állati legeltetés során keletkezik. A kutatásokat a juhok mellett kiterjesztették a szarvasmarhák metángáz kibocsátásnak csökkentésére is.
A Beef+Lamb nevű új-zélandi szakmai szervezet nemrég bejelentette, hogy több éves kutatást követően elindítják a metángáz csökkentésére irányuló genetikai programjukat – írta meg az Origo.hu.
Korábbi kutatások szerint egyes juhok kevesebb metángázt bocsátanak ki, és ezt a képességüket átadják az utódaiknak is. A cél most az, hogy beazonosítsák az alacsony mennyiséget kibocsátó genetikával rendelkező állatok és tovább tenyésszék őket.
A programban résztvevő állattartóknak egy hordozható kamrában mérniük kell az állatok gázkibocsátását, átlagosan hetente egyszer, mintegy 50 percig. Az így kinyert információkat ezután további genetikai információkkal együtt felhasználják az adott juh metán index értékének kiszámításához.
A nemesítés azonban hosszabb időbe telik, ezért a kutatók más úton is kísérleteznek a metángáz csökkentésével, például a takarmánynövények terén. Más kísérletek azokkal a bendőmikrobákkal kapcsolatosan folynak, amelyek a metángáz termelésért felelősek. A kísérlet során a metánkibocsátást redukáló vegyületeket a bendőbe vezetik, majd az utána gyűjtött adatok alapján előállítják a gázt termelő mikroorganizmusok elleni oltóanyagot.
Új-Zélandon az ország összes üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 30 százaléka az állati legeltetés során keletkezik, ezért a kutatásokat a juhok mellett kiterjesztették a szarvasmarhák metángáz kibocsátásnak csökkentésére is.