Évente és fejenként 66 kg élelmiszert dob ki a szemétbe egy magyar

Megjelent az Eurostat legfrissebb jelentése, mely szerint a termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kg élelmiszer végzi hulladékként. Ennek 55%-a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kg élelmiszert dob ki évente. A magyar háztartásokra jellemző 66 kg éves fejenkénti élelmiszerhulladék mennyiséggel hazánk az átlaghoz képest a kevésbé pazarló országok közé tartozik. […]

Tovább…

Minden csepp számít! – Esővízgyűjtés, esővíz elvezetése okosan

A korszerű, környezettudatos gondolkodásmód terjedésével egyre többen ismerik fel, hogy természeti kincsünk a víz, értéket képvisel, annak megóvása túlélésünk záloga. Ezért fokozatosan nő az igény olyan tartályok iránt, melyben az összegyűjtött csapadék- vagy szennyvizet ideiglenesen vagy tartósan lehet tárolni a környezet külön terhelése nélkül. A Leier korszerű vasbetontartályai ennek az igénynek a kielégítésére szolgálnak 2 –10 m3 tárolókapacitás között, de ennél nagyobb igény esetén egyedi megoldást is tudnak kínálni. […]

Tovább…

Tart az egykori sláger-élelmiszernövény másodvirágzása – Hollandiában

 „A 19. század elején a hajdina a második legnagyobb mennyiségben termesztett növény volt a rozs után” – mondta Peter Brul, organikus növénytermesztési tanácsadó. „Abban az időben ez az ország egyik alapélelmiszere volt.” Azonban a 20. században egyre jobban hozzáférhetővé váló műtrágyáknak köszönhetően a gazdák átálltak az olyan, nagyobb hozammal bíró, jobban jövedelmező növényekre, mint a burgonya. […]

Tovább…

Rendkívüli, 14 százalékos kamattámogatás az aszály kárvallottjainak

ntésének megfelelően rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program, 14 százalék kamattámogatással. A kedvezményes  folyószámlahitel-konstrukciót az igazoltan aszálykárt szenvedett növénytermesztő és a Tenyésztési Információs Rendszerben regisztrált állattartó (beleértve a halgazdálkodókat) vállalkozások igényelhetik. […]

Tovább…

A piacokon egy vagyonba kerül egy ebéd belőle – pedig ingyen szedhető az erdőkben

Az utóbbi két év kedvezőtlen erdei gombás statisztikáin az idei ősz javítani látszik. Október közepére elözönlötték a vargányák és őzlábgombák a hazai erdőket és a mezőket. A csúcson, úgy tűnik, túl vagyunk, de a gombászok szerint még mindig találni kincseket, úgyhogy továbbra is érdemes lesz járni az erdőket! De mire figyeljünk, ha gombászni indulunk, mit kezdjük a felesleggel, hogyan tudjuk tartósítani az erdei gombát? Mennyibe kerül egyáltalán most a piacon az erdei gombák királynője, a vargánya? […]

Tovább…

Egyre borsosabb áron juthatunk a vitaminbomba káposztafélékhez

brokkoli, a kelbimbó, sőt a karalábé is ugyanabba a növényi családba tartozik, egyetlen közös őssel. Már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották a vadkáposztát, sőt a nemesítését is ők kezdték el, amely végül különböző növényeket eredményezett. A káposztafélék napjainkra világszerte az emberi táplálkozás fontos részét képezik. […]

Tovább…

Johne-kór: a “vörös” teheneket selejtezni kell

A Johne-kórral foglalkozó akciócsoport által kidolgozott jelentés idén októbertől a National Milk Records Herdwise Johne-szűrési szolgáltatásában is megtalálható lesz. Karen Bond, az NMR állatorvosa elmondta: „Rávilágítunk annak fontosságára, hogy a Johne-kórt okozó Mycobacterium Avium paratuberculosis alfájú baktériummal – közismert nevén MAP – fertőzött tehenek közül a megfelelő egyedeket kell kiválasztani a selejtezéshez”. […]

Tovább…