A mangalicának nem kell amerikai vízum

Kereskedelmi áttörésként értékelhető és egyben nagy üzleti lehetőséget is jelent, hogy a magyar mangalica megjelent az USA piacán. Igaz, egyelőre még csak egy alkalomról van szó és a mennyiség is csekély, de ha kedvező fogadtatásra talál a mangalicahús, megindulhat az export.

A hazai agrártermékek USA-beli piacra lépése épp olyan nehézkes feladat, mint az átlagembernek bejutni oda. Igaz vízum nem kell hozzá, ám egy sor feltételnek meg kell felelni. A magyar mangalicahús – úgy tűnik – most veheti ezt az akadályt. 60 kilogramm jutott ki belőle, amit gasztronómiai bemutatókon fognak majd felhasználni – tájékoztatott az MTI. Azért figyelemre méltó ez az esemény, mert ez az első alkalom, amikor nyers húst – és nem terméket – szállíthatnak az Egyesült Államokba Magyarországról.

Ez a jellemzően magyar húsféle már több éve közkedvelt Ázsiában és ott igazi luxus terméknek számít. Az észak-amerikai piacra lépésre, ugyanakkor, eddig várni kellett. A piacra lépés feltételei most adottak és már egy amerikai vevő is jelentkezett.

A magyar mangalica megjelent az USA piacán.
A magyar mangalica megjelent az USA piacán.

A kijutott első szállítmány az Olmos-Tóth Kft. tenyésztéséből származik és a Pick Szeged Zrt. közreműködésével került ki a tengerentúlra, mivel ez a cég rendelkezik a szükséges amerikai exportengedélyekkel. A szállításban és a kinti bemutatókon a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete is tevékeny szerepel vállal.

Ez az új piaci lehetőség – várhatóan – még nagyobb figyelmet irányíthat a mangalicatartásra, növelheti a tartási kedvet. Magyarországon a statisztikák szerint jelenleg 9500 mangalicakoca van, és mintegy 60 ezer hízó.

Az ebből vágóhídon levágott 20 ezer sertés 75-80 százalékát exportálják. A legnagyobb felvevő piac jellemzően Spanyolország, de jelentős mennyiség jut Németországba, Svédországba és Angliába, továbbá olyan ázsiai országokba, mint Japán, Szingapúr, Hongkong és Tajvan.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mire számíthat a magyar sertéstenyésztő? A hazai sertéságazat teljesítménye romlott az elmúlt évhez képest, melynek egyik lehetséges oka lehet, hogy a magyar sertéstenyésztők mindössze 10-15 ...
Sertéshús-előállítás az Európai Unióban és Magyaro... Cikkünkből kiderül, hogy mennyi sertéshúst állítanak elő az Európai Unió területén, illetve hogy Magyarországon hogyan alakul a sertéshús-export és im...
Változó eredményesség a Tolna megyei sertéstenyész... Általában nullszaldóval vagy kisebb nyereséggel zárták a tavalyi évet a Tolna megyei sertéstenyésztő vállalkozások. 2014 második felében az oroszorszá...
Olcsó a hízó Szerbiában! Évek óta nem volt ilyen alacsony Szerbiában a hízósertés ára, mint az idei év elején. Jelenleg 255-270 forintnak megfelelő dinárért adják a hízókat ki...
2014-es sertéspiac az Európai Unióban Bár még Anglia és Belgium adatai hiányoznak, az eddig nyilvánosságra hozott információkból az látszik, hogy az Európai Unió sertésállománya, noha csak...
Kocatámogatás önkormányzatok részére! Ahogyan arról már beszámoltunk, a kocatartók újabb állami támogatáshoz juthatnak az idei évtől kezdve. Ezt a rendelkezést kiegészítve már nem csak mag...