Akkor a legdrágább a termelés, ha nem megfelelő terméket használunk

A kalászosok és a repce a lombtrágyázás fázisában van, a kukorica és a napraforgó vetés előtt, de a talajok még mindig vízhiányosak. Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft. fejlesztőmérnöke arról beszél miért kell a termelőknek teljesen felhagyni a korábbi hagyományos technológiákkal és változtatni a gyakorlatukon.

Mi történik jelenleg a szántóföldeken?

Az elmúlt hetekben-hónapokban egyáltalán nem esett az eső, így az eddig kijuttatott nagydózisú nitrogén fejtrágyák nem hasznosultak. Most megérkezett az országos csapadék, lesznek nyertesek és vesztesek aszerint, hogy hol mennyi esik. Az őszi vetésű növények vegetációja felgyorsul és a kijuttatott tápanyag egy hónap múlva elfogy.

Ezért kalászosoknál és repcénél a lombtrágyázás időszaka következik, de egyre nagyobb már a kereslet a folyékony elemi kénre, mert sokfelé okoznak kárt a vadak. Gyorsan kell reagálni és azonnal ként is kipermetezni, mert ezt megfelelően alkalmazva legalább egy pár hét előnyt tudunk adni a növénynek. A VulcanAgro életében ezek most a fő csapásirányok.

Jelentősen felértékelődött idén az olyan nitrogéndús műtrágyák szerepe, amelyek magnéziumot, ként vagy mikroelemet is tartalmaznak. Számos termelő keres olyan lombtrágyát, ami az aszály ellen véd, de van aki olyat, ami tartalmaz foszfor-káliumot. Sokféle termelő van sokféle elképzeléssel és igénnyel.

Ezzel a mostani esővel még a gyengébb állományok is megerősödnek, de nagyon látszik ahol a lombtrágyázást eddig is komolyan csinálták.

Hogy készült fel a cégük a tavaszi időszakra?

Még most is 3-4 hónapra elegendő alapanyaggal rendelkezünk a gyártáshoz, így júliusig biztosan nem szenvedünk hiányt semmiből annak ellenére, hogy az elmúlt 5 hónapban soha nem látott mennyiséget gyártottunk és szállítottunk ki. Szinte bármilyen nagyságú keresleti igényt ki tudunk most is szolgálni. Aki a mi termékeinkkel szeretne dolgozni, annak nem az lesz a problémája, hogy nincs, hanem az, hogy odaér-e időben. Mert a kamionok és teherautók száma véges, a gázolaj pedig hiánycikké vált a fuvarozásban is.

Küszöbön a tavaszi vetések. Ezen a téren mt javasolna a gazdálkodóknak?

A mostani esővel talán kicsit feltöltődnek a talajok és lassan ráfordulhatunk a kukorica-napraforgó-cirok és szója vetésére. Reméljük csapadékos lesz az április és az aranyat érő májusi esők sem maradnak el. Egy biztos, hogy a csapadék mellett meg kell várni a talajhőmérsékletet is, hogy a kezdeti növekedés kirobbanó legyen. Tápanyag nélkül itt sem lehet komoly eredményt elérni, ezért a kapásoknál is érdemes lesz akár a vetéssel együtt, a sorközművelésnél is tápanyagot kijuttatni. A lombtrágya pedig ezeknél a növényeknél is egy alternatíva marad, főleg ha a terményárak ilyen magasan maradnak.

Befolyásolja-e a háború a cég működését?

Szerintem mindenre és mindenkire hat valamilyen mértékben. A gyártáshoz használt alapanyagok beszerzése továbbra is hektikus, az árak pedig még mindig emelkednek.

Nagy a bizonytalanság azt illetően is, hogy a gazdaságok kapnak-e gázolajat a szállítójuktól vagy nekik is a benzinkutakon kell azt összegyűjteni. Sok gazdaságban egy dedikált ember gázolajbeszerzésekkel kezdett el foglalkozni. Ez a problémakör úgy érint bennünket, hogy mi a termékeink 70%-át IBC-tartályban áruljuk, viszont a tartályok ára másfél hónap alatt 100%-ot emelkedett pont azért, mert gázolajat tárolnak benne és hiány van belőlük  a piacon. Mivel a tartály ára 20-30 ezer forinttal drágult, ez a lombtrágyák árát is érezhető mértékben növeli.

Szintén a témához kapcsolódik, hogy azok a fuvarozók, akik már nem tudnak csökkentett áron üzemanyagot vásárolni, elkezdték a díjaikat emelni. Ez leginkább az import viszonylatában látszik meg. Egy lengyelországi fuvar most akár 100 ezer forinttal is többe kerül, mint korábban. Ez egy kamionnyi anyagon, tehát 20-25 tonnán 5-8 ezer forintos áremelkedést is jelent. A háború hatása ezen a két módon gyűrűzik be hozzánk. Reméljük a tartály- és a gázolajprobléma is meg fog oldódni egy pár héten belül.

Tudják-e valahogy ellensúlyozni ezeket az áremeléseket?

A termelők a hírleveleinkben, PR cikkekben, facebookon mindig megtalálják az adott hónapra vonatkozó aktuális akcióinkat. Most olyan keverékeket, hibridtermékeket állítottunk össze, amelyek az aszálytűrést és a nagyobb mennyiségű nitrogénpótlást segítik. Van bennük szerves és szervetlen anyag, tulajdonképpen növényi eredetű tápoldatok magas hatóanyagtartalommal.

A kéntartalmú termékeinkhez is kedvezményesen juthatnak hozzá a gazdálkodók, mert nem emeltünk meg olyan mértékben az árat, mint amennyire indokolt lett volna. 10-30%-ot emeltünk a kész termékeken, az alapanyag már 50-200%-kal emelkedtek. Próbálunk észszerű árszinteket belőni a magyar piacon. A nitrogén lombtrágyáinkat például hozzávetőlegesen 500 forintért meg lehet vásárolni, miközben egyes konkurenseinknél 1000 forint felett van az ára. Valamilyen mértékben rákényszerülünk arra, hogy az áremelkedéseket beépítsük a termékeinkbe, de nem szabad elvetni a sulykot. Valószínűleg drágább lesz a búza és a repce felvásárlási ára, tehát a termelő ki tudná gazdálkodni az inputok árnövekedését, de az inputanyagot most kell kifizetni, a termés ára viszont bizonytalan és csak több hónap múlva folyik be.

Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy nem azért kell venni valamit, mert akciós, hanem mert arra a növényre való és a növénynek szüksége van rá. Ha pedig valaki bizonytalan, nyugodtan lépjenek kapcsolatba velünk, szívesen segítünk. Mert az a legdrágább, ha valaki rossz terméket használ.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nitrogén lombtrágyák, már 179 Ft/litertől A legtöbb mezőgazdasági növénykultúrában fokozatosan nő a betakarított termésmennyiség, ami együtt jár a növények tápelemek iránti igényének növekedé...
Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk ... A kukorica és a napraforgó termesztésénél egyre gyakrabban folyékony nitrogénnel tápkultivátorozunk vagy nitrogént injektálunk a talajba. Tegyünk kén...
Vital pH – miért kell savanyítani a permetez... A pH-érték a víz kémhatását, annak savasságát vagy lúgosságát jelzi. Hazánk nagy részén a csapvíz is lúgos, gyakran kemény, de a csatornákból, tározó...
VulcanAgro Folyékony NPK Elővásárlás, már 59 990.-... Folyékony vagy szilárd? Tíz érv a folyékony műtrágya mellett! 1. Olcsóbb a folyékony, mint a szilárd! A Vulcan Folyékony NPK termékekből elegen...
VulcanAgro Granulált Mész Elővásárlás, már 39 990 ... 10 érv a meszezés mellett. És mondhatnánk még másik 10-et is.   Hazánkban nagyon sok talaj mészhiányos és savanyú. Ez a savanyúság, vagyis a sok s...
Nem csak a terméket, de problémamegoldást is forga... Problémaorientált termékfejlesztéseivel folyamatosan növeli piaci súlyát a VulcanAgro Kft. a magyar termésnövelő készítmények piacán. Talajjavítóik, ...