Aki szorgalmas és gyors, tízezreket kereshet a gyűjtögetéssel

Tízezer forintokat is kereshetnek naponta a makkgyűjtők. Sokuknak az őszi időszakban ez az egyetlen bevétele, a szezon pedig lassan véget ér. Most annak néztünk utána, milyen volt az idei makktermés, mennyit fizetnek a szorgos kezeknek a vidéki erdészetek. De mire jó egyáltalán az összegyűjtött makk? Bár nemcsak állati, de emberi fogyasztásra is alkalmas, remek csemege, elsősorban mégsem ezért gyűjtik.

Az ősz nem csupán a vadon termő gomba, a vad- és a szelídgesztenye szezonja, de az erdészeteknél a tölgymakk felvásárlásának időszaka is. A sikeres erdősítések alapfeltétele ugyanis, hogy megfelelő mennyiségű tölgycsemete álljon rendelkezésre. Ehhez minden évben több mázsa makkra van szükség – írja a HelloVidék.

Jelentősen kihat a makktermés milyenségére, mennyiségére az is, hogy néhány éve megjelent Magyarországon az észak-amerikai származású tölgy-csipkéspoloska
Jelentősen kihat a makktermés milyenségére, mennyiségére az is, hogy néhány éve megjelent Magyarországon az észak-amerikai származású tölgy-csipkéspoloska (Fotó: Pixabay)

Szerencsére, amíg vannak az erdei munkát szerető, szorgos emberek, akik évről évre összegyűjtik a szükséges mennyiségű makkot, addig nincs akkora baj, de jellemzően az egész országban egyre nagyobb a makkhiány. Idén pedig, ha lehet, még nehezebb évet zárnak a makkgyűjtők is. A tölgymakkormányos bogaraknak „köszönhetően” ugyanis a makk nagy része még azelőtt lepottyan, hogy megérett volna, a helyzetet pedig még nehezítette a rendkívül aszályos időjárás.

Az aszály a tölgy termésére is rányomta bélyegét

Nem véletlen hát, hogy egyre több erdészet hirdet makkgyűjtési akciót. Többek között például a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében álló területeken is lehet pénzért gyűjtögetni. Ahogy a szakemberek a megyei napilapnak elmondták, idén gyenge hozamra számítanak, az aszály a tölgy termésére is hatással volt.

A csapadékhiány döntően hat a tölgyfélék makktermésére, az idei esztendő pedig különösen aszályos. Jelentősen kihat a makktermés milyenségére, mennyiségére az is, hogy néhány éve megjelent Magyarországon az észak-amerikai származású tölgy-csipkéspoloska – elsősorban a fa leveleiben, hajtásaiban okoz visszafordíthatatlan károkat – közölte a Szombathelyi Erdészeti Zrt., amelynek kezelésébe mintegy 46 ezer hektárnyi terület tartozik. Ennek egyharmadán találhatóak különböző tölgyfajok.

Az erdészet szakemberei mindezeket figyelembe véve vörös tölgyből közepes, a többi fajtából nagyon gyenge termésre számítanak. 2022-ben a kijelölt Vas megyei állományokban kocsányos, kocsánytalan, cser és vörös tölgy makkja gyűjthető.

A makkot összeszedni azonban kizárólag írásos engedéllyel lehet. Ezt az erdészeti igazgatóságokon az erdőművelési műszaki vezetőtől lehet kérni.

A makkgyűjtés célja a fásításokhoz, erdősítésekhez szükséges szaporítóanyag begyűjtése. Erdő csak erdőből lesz, ehhez pedig megfelelő mennyiségű tölgycsemete szükségeltetik. A most begyűjtött makk egy részét a csemetekertekben, a többit erdőtelepítésekben, erdőfelújításokban vetik. Fontos viszont tudni, hogy tilos a makk gyűjtése ott, ahol az erdőt természetes módon, vagyis a kitermelendő faállomány talajra hulló magjáról újítják fel.

Így alakultak a felvásárlási árak

A Bakonyerdő Zrt. is makkgyűjtési programot hirdetett a saját erdeiben. A gyűjtés azonban itt is csak a területileg illetékes erdészet által – előzetesen – kiadott makkgyűjtési engedéllyel lehetséges. A felvásárlás elszámolásához őstermelői igazolvány és tárgyévre érvényesített betétlap vagy vállalkozói igazolvány és hozzá tartozó adószám szükséges!

Felvásárlási nettó árak (2022. október 1-jétől visszavonásig, módosításig):

Bükk: 2500 Ft/kg

Kocsánytalan tölgy: 900 Ft/kg

Kocsányos tölgy: 850 Ft/kg

Csertölgy: 600 Ft/kg

Molyhos tölgy: 1000 Ft/kg

Vörös tölgy: 250 Ft/kg

Erdeifenyő (teletoboz): 250 Ft/kg

Feketefenyő (teletoboz): 200 Ft/kg

Fekete dió: 250 Ft/kg

Gyertyán: 160 Ft/kg

Jó tudni azt is, hogy csak a megfelelő minőségű makkot veszik át. Ahogy a közleményükben írják: minimum 95% csíraképességű és 95% tisztaságú makkot vásárolnak fel. A minőségi előírást el nem érő makk esetén árcsökkentést alkalmaznak. A minőség megállapítására az átvétel során a helyi szakember közreműködésével, a gyűjtő jelenlétében kerül sor.

Az átvételi helyekről és időpontokról itt lehet tájékozódni!

Az ország számos egyéb pontján is fizetnek a szorgos makkgyűjtőknek

A Zalaerdő Zrt. Bajcsai Csemetekertjében is vásárolják a kocsányos és a kocsánytalan tölgy, a csertölgy, a vörös tölgy, a feketedió, a bükk és az erdeifenyő termését.

Az idei átvételi árakat a Zalaerdő honlapján lehet megtalálni: ITT

A Vérteserdő felhívása, árakkal együtt pedig ITT található!

Csak az érett, barna színű makkok alkalmasak a gyűjtésre

Fafajtól függően jellemzően 6 hónaptól 2 évig tarthat a makk beérésének időtartama. A zöld, fekete, elszíneződött makkok gombás betegségre vagy rothadásra, a makkon látható apró lyukak pedig zsizsik vagy más kártevő jelenlétére utalnak. Az egyértelmű penészedésről nem is beszélve, így ezeket értelemszerűen nem gyűjtjük.

A makkok gyűjtési ideje általában szeptember-októberre és november elejére esik, ám az érési idők fajonként és országrészenként némileg eltérhetnek. Először az éretlen és beteg termések hullanak le.

A gyűjtéshez mindenképpen jól szellőző zsákokat használjunk, amelyben tárolhatjuk is a makkot a feldolgozásig. Műanyag zacskókban biztosan gyorsan be fognak penészedni a magas víztartalmú termések.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...