Újabb szabálytalanságokat fülelt le a Nébih, ezúttal egy fővárosi pékségben. A sütőüzemben a higiéniai hiányosságok mellett lejárt alapanyagokat is találtak az ellenőrök. Emiatt kellett intézkedni.
A Budapest harmadik kerületében található Napsugár Plusz Kft. pékségében az ellenőrök komoly higiéniai problémákat fedeztek fel. A folyosókon kopott, potyogó vakolat, a technológiai helyiségekben törött, szinte takaríthatatlan csempepadozattal találkoztak az ellenőrök.
A berendezések sem mutattak szebb összképet az épületnél: rozsdás, piszkos berendezésekkel dolgoztak a gyár munkatársai, a zsemleosztó készülék pedig gépzsírral szennyezte az elkészült zsemléket. A dagasztó-sütő helyiségben pedig a pergő mennyezet veszélyeztette a készáru minőségét.
Az adalékanyag raktárban, a dagasztó-sütő, valamint a zsemlekészítő süteményes helyiségben rovarokat, illetve rágcsáló ürüléket és egereket láttak az ellenőrök.
Tovább növelte a szabályszegések számát, hogy a bemutatott gyártmánylapokat nem aktualizálták az időközben történt élelmiszerkönyvi változásoknak megfelelően, valamint a HACCP dokumentációhoz tartozó napi ellenőrzési lapokat sem vezették már egy hónapja. A sütőüzemben valamennyi dolgozójának lejárt az egészségügyi kiskönyve.
És ha ez még nem lenne elég, a helyszíni ellenőrzés során csaknem 60 kg lejárt, illetve nem nyomon követhető élelmiszer alapanyagot is kivontak a forgalomból a hatóság szakemberei.
A hatósági eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható a Nébih sajtóközleménye szerint. A sütőüzem csak a hiányosságok felszámolása és az újabb hatósági ellenőrzés után folytathatja a tevékenységét.