Aki a precíziós mezőgazdaságról akar tanulni, Keszthelyre kell mennie

A Pannon Egyetem Georgikon Karán 2018. októberétől ismét elindítják a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki és szaktanácsadó szakot az előző félévi kiemelkedően jó tapasztalataira építve.

A szakmérnöki képzést agrármérnökök választhatják BSc, MSc vagy ennek megfelelő diplomával, a szaktanácsadói képzésre pedig egyéb mérnöki, vagy természettudományos végzettséggel rendelkezők jelentkezését várják az ország egész területéről. Jelenleg 25-től 50 éves korig vannak hallgatóik, kis magángazdaságból és több ezer hektáros nagyüzemből, a termelők és szaktanácsadók közül egyaránt.

2018. októberétől ismét indul a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki szak a Pannon Egyetem Georgikon Karán (Fotó: vehir.hu)
2018. októberétől ismét indul a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki szak a Pannon Egyetem Georgikon Karán (Fotó: vehir.hu)

A képzés kimondottan gyakorlatorientált és az agronómiai szempontokat helyezi előtérbe. Végzés után a szakmérnökök pontosan érteni fogják, milyen adatok, mire és hogyan használhatók a precíziós gazdálkodásban. Készség szinten ismerik és használják az adatgyűjtéshez és feldolgozásukhoz szükséges eszközöket, programokat, és világos koncepcióval rendelkeznek a termésoptimalizálási stratégiák megalkotásához.

A képzéssel az intézmény a gazdálkodókat, szolgáltatókat és a szakigazgatásban dolgozókat is meg kívánja szólítani.

A gazdálkodókat azért, mivel a precíziós gazdálkodási ismeretekre mindenkinek szüksége lesz, aki biztosítani akarja a gazdasága jövőjét. Sok gazdaságban gyűlnek a precíziós adatok, de nincs, aki értelmezze azokat. Ezt az egyetemen megtanulhatják, és utána biztos kézzel tudnak majd választani a szolgáltatók kínálatából.
Ám a sikeres precíziós szolgáltatóknak is meg kell érteniük a gazdák gondolkodását, mert a jobb megértés jobb szolgáltatáshoz, és növekvő értékesítéshez vezet, ezért érdemes a Pannon Egyetem Georgikon Karára jönniük.
A szakigazgatásban is fel kell készülni a támogatások csökkenésének időszakára, amikor sokkal inkább piaci körülmények között kell a gazdálkodóknak működniük, és ehhez a szabályozási feltételeket meg kell teremteni. Ehhez ismerni kell a precíziós gazdálkodás folyamatait is, amit  karon tökéletesen el lehet sajátítani.

A Georgikon tudományos vezetésével zajlik a SmartGazda projekt. Céljuk, hogy precíziós integrátorok számára innovációs szaktanácsadási rendszert dolgozzanak ki. A projekt eredményeit folyamatosan beépítik az elméleti és gyakorlati oktatásba. A gyakorlati képzéshez a magyar precíziós szolgáltatási és gép kínálat szinte teljes keresztmetszetét adó cégektől kértek fel szakembereket.

Jelentkezési határidő: minden év február 15. és szeptember 15.
Jelentkezéshez szükséges: jelentkezési lap, diploma másolata, fél oldalas motivációs levél
Konzultációs napok száma, megoszlása: félévente 4–5 alkalom (csütörtök-szombat)
Vizsgák száma: szemeszterenként 5 (lásd a részletes tájékoztatót itt)
Képzés költsége: 190.000 Ft / félév
Facebook csoport: Precíziós mezőgazdaság a Georgikonon

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Elfogynak az agrárszakemberek? Az agrárszakemberek képzése a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar megteremtésének, majd működtetésének elemi feltétele. Az agrártudományi isme...
Afrikában támogatja a mezőgazdaságot a kormány... Mintegy 8,7 millió forinttal támogatott tavaly a Földművelésügyi Minisztérium (FM) egy kísérleti agrároktatási projektet Ugandában. Az összegből a Sze...
Ha I. kategóriás növényvédő szert használna A Növényvédelmi szakmérnök képzés jogosít fel az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szerek teljes körű felhasználására. A keszthelyi Pannon Eg...