Amíg a vágóállatok húsa valamilyen formában az asztalunkra kerül, számos vizsgálaton esik át. Ezek során számtalan baktérium- és vírusfertőzést keresnek, és ha olyat találnak, amely emberre is veszélyes lehet, az nem kerülhet forgalomba. Most azonban több ország is kongatja a vészharangot, hosszú távon ugyanis a veszélytelen vírusok és baktériumok is veszélyessé válhatnak.
Néhány héttel ezelőtt Dániától volt hangos az agrársajtó. Kiderült ugyanis, hogy a dán sertésállomány közel kétharmada fertőzött az LA-MRSA baktériummal. Mivel Dánia Európa legnagyobb sertésexportőre, így valószínűleg az egész kontinenst ellepték a fertőzött sertések, vagy az azokból készült élelmiszerek.
Az LA-MRSA egyébként a Staphylococcus nemzetség egyik törzse, amely az emberi szervezetben is előfordul. Állandó, vagy időszakos hordozói vagyunk a baktériumnak, amely véráramba kerüléssel életveszélyes gyulladásokat is okozhat. Jellemzője, hogy intenzíven ellenáll az antibiotikumoknak, nem véletlenül hívják szuperbaktériumnak is. |
Az origo.hu információi szerint nem csak a sertésállományban van jelen. Kimutatták többek között baromfiban, marhában, sőt, lovakban is. Az európai szabályozás azonban némiképp hiányos, ugyanis az LA-MRSA kórokozó jelenlétét nem kötelező jelenteni a hatóságoknak. A rendelkezésre álló adatok szerint viszont a fertőzöttség igen nagy: a 2000-es évek elején nem volt jellemző a baktérium jelenléte Európában, 10-12 év alatt viszont 50-80 százalékos lett az átlagfertőzöttség.
Aggódjunk, vagy ne?
Mivel az LA-MRSA az emberrel szemben nem igazán fertőzőképes, így szakértők szerint nincs túlzott ok az aggodalomra. Leginkább az állatokkal foglalkozók vannak kitéve a veszélyének, de rendszerint ők is maximum ideiglenes hordozók lesznek. Tüneteket a baktérium csak ritkán okoz. Emberről-emberre a betegség nem terjed, így nincs ok a pánikra. Az azonban igaz, hogy mivel a baktériumok képesek mutálódni, bármikor létrejöhet egy olyan altörzs, amely már emberről emberre is terjed és tüneteket is okoz. Ezek a tulajdonságok, ha az antibiotikum-rezisztenciához társulnak, komoly problémákat is okozhat a baktérium.
Hepatitis E is kerül az élelmiszerekbe
További rossz hír, hogy az LA-MRSA mellett kutatások kimutatták, hogy sok esetben – főleg a nyersen érlelt húskészítményeknél – a Hepatitis E is jelen lehet az élelmiszerekben. Ez a kórokozó a leggyengébb az összes Hepatitis közül, az esetek döntő többségében a fertőzött emberek tünetmentesen vészelik át a betegséget. Rosszabb esetben láz és hányás léphet fel.
Ugyanúgy, mint az LA-MRSA esetében, a Hepatitis E jelenlétét sem kötelesek az állattartók jelenteni a hatóságok felé, így könnyen bekerülhet az élelmiszerekbe is a kórokozó.