Akár az ön szalámijában is lehet szuperbaktérium!

Amíg a vágóállatok húsa valamilyen formában az asztalunkra kerül, számos vizsgálaton esik át. Ezek során számtalan baktérium- és vírusfertőzést keresnek, és ha olyat találnak, amely emberre is veszélyes lehet, az nem kerülhet forgalomba. Most azonban több ország is kongatja a vészharangot, hosszú távon ugyanis a veszélytelen vírusok és baktériumok is veszélyessé válhatnak.

Néhány héttel ezelőtt Dániától volt hangos az agrársajtó. Kiderült ugyanis, hogy a dán sertésállomány közel kétharmada fertőzött az LA-MRSA baktériummal. Mivel Dánia Európa legnagyobb sertésexportőre, így valószínűleg az egész kontinenst ellepték a fertőzött sertések, vagy az azokból készült élelmiszerek.

Az LA-MRSA egyébként a Staphylococcus nemzetség egyik törzse, amely az emberi szervezetben is előfordul. Állandó, vagy időszakos hordozói vagyunk a baktériumnak, amely véráramba kerüléssel életveszélyes gyulladásokat is okozhat. Jellemzője, hogy intenzíven ellenáll az antibiotikumoknak, nem véletlenül hívják szuperbaktériumnak is.

Az origo.hu információi szerint nem csak a sertésállományban van jelen. Kimutatták többek között baromfiban, marhában, sőt, lovakban is. Az európai szabályozás azonban némiképp hiányos, ugyanis az LA-MRSA kórokozó jelenlétét nem kötelező jelenteni a hatóságoknak. A rendelkezésre álló adatok szerint viszont a fertőzöttség igen nagy: a 2000-es évek elején nem volt jellemző a baktérium jelenléte Európában, 10-12 év alatt viszont 50-80 százalékos lett az átlagfertőzöttség.

Több, akár veszélyes baktérium is lehet a sertéshúsban
Több, akár veszélyes baktérium is lehet a sertéshúsban

 

Aggódjunk, vagy ne?

Mivel az LA-MRSA az emberrel szemben nem igazán fertőzőképes, így szakértők szerint nincs túlzott ok az aggodalomra. Leginkább az állatokkal foglalkozók vannak kitéve a veszélyének, de rendszerint ők is maximum ideiglenes hordozók lesznek. Tüneteket a baktérium csak ritkán okoz. Emberről-emberre a betegség nem terjed, így nincs ok a pánikra. Az azonban igaz, hogy mivel a baktériumok képesek mutálódni, bármikor létrejöhet egy olyan altörzs, amely már emberről emberre is terjed és tüneteket is okoz. Ezek a tulajdonságok, ha az antibiotikum-rezisztenciához társulnak, komoly problémákat is okozhat a baktérium.

Hepatitis E is kerül az élelmiszerekbe

További rossz hír, hogy az LA-MRSA mellett kutatások kimutatták, hogy sok esetben – főleg a nyersen érlelt húskészítményeknél – a Hepatitis E is jelen lehet az élelmiszerekben. Ez a kórokozó a leggyengébb az összes Hepatitis közül, az esetek döntő többségében a fertőzött emberek tünetmentesen vészelik át a betegséget. Rosszabb esetben láz és hányás léphet fel.

Ugyanúgy, mint az LA-MRSA esetében, a Hepatitis E jelenlétét sem kötelesek az állattartók jelenteni a hatóságok felé, így könnyen bekerülhet az élelmiszerekbe is a kórokozó.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...