Ahogy a természetnek, a kertészeknek is fel kell készülniük a tavaszra

Nagyot téved, aki azt gondolja, hogy az év elején nincs igazán sok tennivaló a kertben. Valójában ez az időszak kiváló alkalom arra, hogy rendszerezzen és számot vessen az ember, ilyenkor van lehetőség a sikeres tavasz és nyár megalapozására is.

A február mindig fordulópont egy kert életében: kint még hideg van, de már érkeznek a tavasz első jelei. A napok egyre hosszabbodnak, és lassan felébrednek a földben szunnyadó magok és virághagymák.

Élesítsük a metszőollókat, rögzítsük a lötyögő ásófogantyúkat, és alaposan tisztítsuk meg a kerti kesztyűket!
Élesítsük a metszőollókat, rögzítsük a lötyögő ásófogantyúkat, és alaposan tisztítsuk meg a kerti kesztyűket! (Fotó: Pixabay)

Rövidesen hajtani kezdenek a lágyszárúak, és megjelennek az első rügyek a fákon. Ebben a hónapban, ahogy a természetnek, a kertészeknek is fel kell készülniük a tavaszra – figyelmeztet a hellovidek.hu cikke nyomán az agrarszektor.hu.

Vannak olyan tennivalók, amelyeknek már most neki lehet látni, ezzel könnyítve meg a tavaszi kerti munkákat, amelyek március-áprilisban várnak az emberre. De aki már most rászánja magát ezeknek az elvégzésére, az hátradőlve várhatja majd a tavaszt.

1. Összegzés és előre tervezés

Fontos, hogy az ember összegezze, milyen évet zárt tavaly a kertészet szempontjából. Amit nem szabad hagyni, hogy az esetleges hibák, kudarcok kedvünket szegjék, azt azonban mindenképp érdemes átgondolni, mit kellene másképp csinálni a mostani évben.

2. Ha szükséges, akkor bizony takarítani kell

A tavaly lehullott lombokat össze kell gyűjteni, és aki tudja, komposztálja is azt. Emellett hasznos lehet már most jól megforgatni a komposzthalmot.

3. Nem árt megtisztítani a szerszámokat

Élesítsük a metszőollókat, rögzítsük a lötyögő ásófogantyúkat, és alaposan tisztítsuk meg a kerti kesztyűket! Az éles szerszámokkal jót teszünk a növényeinknek, hiszen ha vágjuk, metsszük őket, nagyon fontos, hogy a vágott felületen keresztül minél kevesebb eséllyel férkőzhessenek be kórokozók.

4. A metszés ideje

Bőven vannak olyan növényfélék, amelyeket most meg lehet metszeni. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy –5 Celsius-fok alatt nem szabad nekiállni ennek a műveletnek. Ha ugyanis fagy van, ridegebb a növények szövete, és könnyebben törik, roncsolódik a fák szövete is.

A művelethez célszerű kesztyűt viselni és éles, tiszta szerszámokat használni, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a metszés során ejtett sebeket kezelje az ember.

Ebben az időszakban meg lehet metszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes oltóvesszőket vágni. El lehet továbbá kezdeni a gyümölcsfák koronáinak ritkítását, ifjító metszését a bogyósok (ribizli, egres) esetében, valamint a körte- és almafák metszését is.

5. Lehet tenni a kert egészségéért

A kiszáradt, elhalt fákat ilyenkor jó kiszedni, illetve itt az alkalom megszabadítani a növényeket a régi, fán maradt gyümölcsöktől, termésektől és száraz virágmaradványoktól.

A munkát a kártevők, betegségek megelőzésével lehet folytatni, a február ugyanis a fatisztogatási feladatok hónapja is. A beteg gallyakat le kell vágni, és éles késsel el kell távolítani a kártevők jól látható alakjait.

Érdemes időt fektetni a fák törzsének, vázágainak tisztogatására is: ez azért hasznos, mert a kéreg repedéseiben a gombabetegségek spórái, kártevők tojásai találhatnak téli menedéket.

Hasonlóan fontos a tápanyagok pótlása is. A cserjék és örökzöldek (mű)trágyázását a hónap második felében már el lehet kezdeni, viszont arra nagyon kell figyelni, hogy az egyes típusokat az igényeiknek megfelelő szerrel kezelje az ember.

6. Már most elő lehet készíteni a magvakat, palántákat

A tervezéshez sosincs elég korán: célszerű már most megrendelni minden olyan zöldség és gyümölcs magját, amit ebben az évben ültetni szeretne az ember.

Akár a vetőmag-katalógusokból szemezgetve, akár a kertészetekben, áruházakban nézve körül, de mindenképp hasznos, ha ezt senki nem halasztja az utolsó pillanatra.

A cserjék és örökzöldek (mű)trágyázását a hónap második felében már el lehet kezdeni
A cserjék és örökzöldek (mű)trágyázását a hónap második felében már el lehet kezdeni (Fotó: Pixabay)

És mit érdemes februárban ültetni?

Ha tudja az ember, hogy ebben a hónapban mit érdemes vetni, milyen feltételek szerint, és ehhez alaposan figyelemmel kíséri az aktuális időjárást, akkor már biztos lehet abban, hogy sikerrel fog járni a termesztésben.

A szakemberek szerint bár februárban már a tél utolsó heteit vészeli át az ember és a természet, az időjárás ilyenkor még eléggé kiszámíthatatlan. A hideg és az enyhe időszakok váltják egymást, ezért a talaj hol fagyos, hol pedig felázott. Sokan csábulnak el, és kezdenek hozzá a szabadföldi ültetéshez és veteményezéshez, a szakértők mégis azt tanácsolják, mindenki inkább fedett helyen, cserepekben, palántázó edényekben kezdje el az ültetést. Lehetőleg olyan helyen, ahol nincs fagy, de sok a napsütés.

Retek, saláta, póré, borsó…

Már most el lehet kezdeni a később kiültetendő zöldségek vetését is. Például a retket, a salátát, a póréhagymát, a borsót, a chilipaprikát, a padlizsánt, az uborkát, a répát egyelőre beltérben, hogy aztán tavasszal kiültesse a palántákat a kertbe az ember.

A február a lassú csírázók, például a petrezselyem és a zeller vetésére is kiváló. Szintén beltéren javasolt velük foglalkozni.

A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabadföldön is el lehet kezdeni a különféle növények duggatását, vetését. Ennek mentén a hónap közepén érdemes elvetni a szabadföldi termesztésre szánt középkorai paradicsomot a palántanevelő ládákba, valamint az első spenótokat is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...