Agrárkülkereskedelmi kitekintés az óévről

A kukorica exportértékének jelentős növekedése nagymértékben befolyásolta a gabonafélék árbevételének emelkedését, miközben a kávé, a tea és a fűszerek árbevétele jelentősen csökkent. A 2015 szeptember végéig tartó időszak összefoglalóját cikkünkben olvashatja.

2015 első kilenc hónapjában az élelmiszeripari termékek kivitele 5,8 milliárd eurót tett ki, míg a behozatal 3,6 milliárd euró értékű volt. Ebből az agrár-külkereskedelmi forgalom 2,2 milliárd euró aktívumot termelt. A kivitel értéke 1,1 százalékkal, behozatala 4 százalékkal emelkedett, így az egyenleg 3,3 százalékkal, 76 millió euróval maradt el a 2014-es értéktől.

A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportból 2015 januárja és szeptembere között 8,5 százalék, az importból 5,8 százalék volt, egy évvel korábban ugyanezen időszakban az agrárexport aránya 9,1 százalékot, az importé 5,9 százalékot ért el.

Összesen 24 árucsoportba sorolják a mezőgazdasági és éllelmiszeripari termékeket. Ezek közül 10 csoport exportértéke emelkedett és 14 árucsoport exportértéke csökkent 2015. szeptember végéig.

Leginkább a gabonafélék árbevétele nőtt
Leginkább a gabonafélék árbevétele nőtt

 

A legjobban a gabonafélék (KN10) árucsoport árbevétele nőtt (+124 millió euró), mivel a kukorica exportértéke 41 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az egyéb ehető élelmiszerkészítmények (KN21) árucsoport árbevétele 39 millió euróval nőtt, mert az árucsoportba tartozó termékkörök – mártások, szószok, leves porok, fagylaltfélék, táplálék-kiegészítők – exportértéke, 6–26 millió euróval bővült. Az állati takarmány árucsoport (KN23) exportértéke 30 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az állatok etetésére szolgáló készítmények, ezen belül a hobbiállat eledel kivitelének bővülése nyomán.

A legnagyobb visszaesés a kávé, tea fűszer árucsoport (KN09) esetében történt (34 millió euró). A húsfélék árucsoport (KN02) exportértéke 32 millió euróval csökkent, elsősorban a két fő termék, a sertéshús és a baromfihús exportértékének csökkenése miatt.

Importoldalon a gyümölcsfélék (KN08) értéke nőtt legjobban (44 millió euróval), de az állati takarmányok árucsoport (KN23) értéke is 40 millió euróval bővült. Legnagyobb mértékben cukor, cukoráruk (KN17) importértéke csökkent (-53 millió euró), a húsfélék (KN02) importértéke pedig 44 millió euróval kisebb.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Siker a tejpiacon, szabad utat kapott a génmódosít... Továbbra is bővülnek külkereskedelmi lehetőségeink; rekordot döntött a magyar tejtermelés; nem ülepszik a GMO téma; az enyhe tél hatása az őszi vetésű...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...