Idén is meggyűlt a baja a szamócát termelő gazdáknak a szezonnal

Bár a szamócaszezon már véget ért, és a viszonteladóknál még mindig sokba kerül az egyik legkorábban érő gyümölcs. A szamóca népszerűsége töretlen a vásárlók körében, ám kevesen tudják, hogy milyen sok munkát kell elvégezniük a termesztőknek, hogy kiváló minőségű áru kerülhessen a piacokra. A szamócát termelő gazdáknak a rendkívül rövid időszakban kell megszervezniük a munkát.

A Baon riportját szemléztük. A Kiskunmajsához közeli Kígyóspusztán Zádori Zsolt egy évtizede határozott úgy, hogy szülei segítségével nagyobb területen kezd szamóca termesztésébe. A fiatalember 8 ezer négyzetméteren gondozza a palántákat. A szamócásban szinte egész évben akad munka. A szamócázás mintegy nyolcvan százaléka kézi munkát igényel. A Zádori család más zöldségeket és gyümölcsöket is termeszt, pél­dául csemegekukoricát, sárga- és görögdinnyét is tartanak a homokos kunsági talajban.

A Zádori család is átéli a szamócát termelő gazdák kihívásait
A Zádori család is átéli a szamócát termelő gazdák kihívásait

A szamóca igen kényes gyümölcs, emiatt a szedésre is nagyon kell ügyelni – mondta Zádori Zsolt a Baon-nak. Mifelénk az olasz fajták – a Clery, az Asia és a Jolly – a legnépszerűbbek. Utóbbiak között hatalmas, közel húsz dekagrammos szemek is előfordulnak. A piacvezető fajta jelenleg a Clery, ami igen finom és mutatós is. Egy négyzetméteren kilenc tő található, melyek átlagban, egyedenként, egy szezonban úgy fél kiló szamócát teremnek.

Külföld helyett idén itthon adják el a szamócát

Tavaly még Ausztriába is eljutott a kígyóspusztai szamóca, de idén az időjárási viszonyok miatt nem bírta a gyümölcs a hosszú szállítást. Ezért leginkább a szegedi nagybanira és a környékbeli települések, Kiskunhalas, Kiskunmajsa piacai­ra vitték a frissen szedett szamócát. A szamóca szedését már április végén elkezdték és a szezon június elejére véget is ért. A talaj-előkészítést már a nyár végén megkezdik, azután ősszel palántáznak.

Sokan a befektetés gyors megtérülése miatt döntenek a szamócázás mellett, ami az őszibarack mellett tényleg a legjövedelmezőbb ága a gyümölcstermesztésnek– mondta a kígyósi gazdálkodó.

Mint a mezőgazdasági termelők többsége, mi is kiszolgáltatottak vagyunk a felvásárlóknak és a kereskedőknek. Ők minél nyomottabb árakat szeretnének. Ilyenkor versenyt futunk az idővel is, hiszen viszonylag gyorsan kell értékesítenünk a termést. A szamóca ára 10 éve is ennyi volt, de minden más – benzin, helypénz, bérlet, növényvédő szer, műtrágya – drágább lett – mondta Zádori Zsolt a Baon-nak.

🍓 A témában pedig itt írtunk arról, hogy az itthon kapható, vizsgált szamóca 86 százalékában találtak vegyszermaradványt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 hazai szupermarketből és budapesti piacról gyűjtött termékmintát. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi vegyszer található a jelenleg itthon kapható szamócában. 14 különböző, az EU-ban legáltalánosabban alkalmazott vegyszer előfordulását vizsgálták a laboratóriumukban hazai és import gyümölcs esetében egyaránt. 🍓

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Már tart az eperszezon – mire kell figyelni? Legkorábbi szabadföldi gyümölcs Magyarországon a szamóca, közkeletű, de téves nevén az eper. Termesztése nem bonyolult, ha odafigyel rá a gondos gazda...
Olykor a sok eső is árthat Zamatos, nagy szemű, mutatós és édes, beérett a hazai szabadföldi eper. Kilóját e hét elején 900-1200 forint között kínálták Tolna megyében. A termelő...
Figyeljen a talaj pH-ra epreskert létesítésekor Az egyik legkorábban beérő és fogyasztható, egyúttal legfinomabb gyümölcsünk a szamóca. A gyümölcs telepítése nem nehéz és gondozása sem okoz komoly f...
Az otthon termett szamóca gyakran nem jut el a kon... Gyümölcseink (vagy zöldségeink) között a legkényesebb a szamóca. Szezonja most van. Sokkal többen kedvelik, mint ahányan termesztik. Kiskerti, szabadf...
Mi legyen a szamócával, ha már leérett? A szamóca szezonja szépen lassan lecseng, de ezek után se hanyagoljuk el a növényeket, hiszen - bizonyára - jövőre is szeretnénk termést. Annyit eláru...
Hogyan alakul az eper ára az idén? Ez is elérkezett, megkezdődött a hazai szamócaszüret. Persze még csak a fóliák alól lehet érett szamócát (epret) szüretelni, a szabadföldire még várni...