Bár a szamócaszezon már véget ért, és a viszonteladóknál még mindig sokba kerül az egyik legkorábban érő gyümölcs. A szamóca népszerűsége töretlen a vásárlók körében, ám kevesen tudják, hogy milyen sok munkát kell elvégezniük a termesztőknek, hogy kiváló minőségű áru kerülhessen a piacokra. A szamócát termelő gazdáknak a rendkívül rövid időszakban kell megszervezniük a munkát.
A Baon riportját szemléztük. A Kiskunmajsához közeli Kígyóspusztán Zádori Zsolt egy évtizede határozott úgy, hogy szülei segítségével nagyobb területen kezd szamóca termesztésébe. A fiatalember 8 ezer négyzetméteren gondozza a palántákat. A szamócásban szinte egész évben akad munka. A szamócázás mintegy nyolcvan százaléka kézi munkát igényel. A Zádori család más zöldségeket és gyümölcsöket is termeszt, például csemegekukoricát, sárga- és görögdinnyét is tartanak a homokos kunsági talajban.
A szamóca igen kényes gyümölcs, emiatt a szedésre is nagyon kell ügyelni – mondta Zádori Zsolt a Baon-nak. Mifelénk az olasz fajták – a Clery, az Asia és a Jolly – a legnépszerűbbek. Utóbbiak között hatalmas, közel húsz dekagrammos szemek is előfordulnak. A piacvezető fajta jelenleg a Clery, ami igen finom és mutatós is. Egy négyzetméteren kilenc tő található, melyek átlagban, egyedenként, egy szezonban úgy fél kiló szamócát teremnek.
Külföld helyett idén itthon adják el a szamócát
Tavaly még Ausztriába is eljutott a kígyóspusztai szamóca, de idén az időjárási viszonyok miatt nem bírta a gyümölcs a hosszú szállítást. Ezért leginkább a szegedi nagybanira és a környékbeli települések, Kiskunhalas, Kiskunmajsa piacaira vitték a frissen szedett szamócát. A szamóca szedését már április végén elkezdték és a szezon június elejére véget is ért. A talaj-előkészítést már a nyár végén megkezdik, azután ősszel palántáznak.
Sokan a befektetés gyors megtérülése miatt döntenek a szamócázás mellett, ami az őszibarack mellett tényleg a legjövedelmezőbb ága a gyümölcstermesztésnek– mondta a kígyósi gazdálkodó.
Mint a mezőgazdasági termelők többsége, mi is kiszolgáltatottak vagyunk a felvásárlóknak és a kereskedőknek. Ők minél nyomottabb árakat szeretnének. Ilyenkor versenyt futunk az idővel is, hiszen viszonylag gyorsan kell értékesítenünk a termést. A szamóca ára 10 éve is ennyi volt, de minden más – benzin, helypénz, bérlet, növényvédő szer, műtrágya – drágább lett – mondta Zádori Zsolt a Baon-nak.
🍓 A témában pedig itt írtunk arról, hogy az itthon kapható, vizsgált szamóca 86 százalékában találtak vegyszermaradványt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 hazai szupermarketből és budapesti piacról gyűjtött termékmintát. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi vegyszer található a jelenleg itthon kapható szamócában. 14 különböző, az EU-ban legáltalánosabban alkalmazott vegyszer előfordulását vizsgálták a laboratóriumukban hazai és import gyümölcs esetében egyaránt. 🍓