A húsfogyasztás társadalmi szerepe – tudományos érvek és ellenérvek

A húsfogyasztás a legtöbb kultúrában és a legtöbb időszakban valószínűleg egészen a nemzetségünk legkorábbi, mintegy 2 millió évvel ezelőtti korszakáig visszamenőleg is az élvezetes és tápláló étkezés célját szolgálta. Mindazonáltal a történelem azt is jelzi, hogy kulturális, spirituális, táplálkozási vagy gazdasági okokból gyakran  adtak tanácsot a hús mellőzésére vagy akár fogyasztásának tiltására. […]

Tovább…

A szerves és szervetlen szelén hatása az elválasztás utáni sertésekre

A University College Dublin és az írországi Monaghan Mushroom Group kutatói a szervetlen és a szerves szelénnel dúsított gombapor hatását vizsgálták az elválasztás utáni sertések növekedési teljesítményére és bélrendszeri egészségére. Az elválasztás étrendi, szociális és környezeti stresszhatásokat foglal magában. Ezek csökkent takarmányfelvételt, valamint bélmorfológiai és funkcionális változásokat eredményeznek. […]

Tovább…

A selyemhernyók fenntartható takarmányforrást biztosítanak a brojlercsirkék számára

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a zsírtalanított selyemhernyóliszt fenntartható választékot nyújthat a brojlercsirkék számára. A selyemhernyó bábjait jelenleg a selyemipar hulladéktermékének tekintik. A kutatások mégis kimutatták, hogy a bábokból készült liszt magasabb fehérjetartalmú, mint más  alternatívák, például a szójaliszt és a halliszt. Emellett bőséges omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. […]

Tovább…

Gyomszabályozás, lézerrobotokkal – 30 millió dollárt kap rá a Carbon Robotics

A Carbon Robotics 30 millió dolláros C-sorozatot gyűjtött be a speciális növényekre szánt precíziós gyomirtó rendszeréhez. A finanszírozást az amerikai székhelyű Carbon Robotics rendszerének észak-amerikai kiterjesztésére, új szoftver- és hardvertermékek kifejlesztésére, valamint a nemzetközi piacokon való megjelenésre fordítják. A C-sorozat révén a Carbon Robotics teljes finanszírozása 67 millió dollárra emelkedik. […]

Tovább…

Ami élvezetessé és széppé teszi a kertészkedést

A virágkertészkedés szeretett szenvedélyünkké válhat, de egyben megterhelő is lehet. Különösen, ha először látunk neki ennek a tevékenységnek. Több millió növény közül választhatunk, és még többféleképpen kombinálhatjuk őket. A tapasztalatlan kertészek pedig nem biztos, hogy tudják, hol kezdjék. A legjobb, ha az első évben kicsiben kezd valaki, és nem kell aggódnia a hibák miatt. […]

Tovább…

Több mint 80 milliárd forintot ítéltek meg a kistermelők támogatására

Az Agrárminisztérium újabb 8 milliárd forint mezőgazdasági kisüzemet segítő támogatásról döntött a napokban – mondta Nagy István agrárminiszter a 24. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon. A tárcavezető kiemelte, az elmúlt időszakban tovább nőtt a kistermelői, kézműves tejtermékek népszerűsége, a vásárlók pedig egyre tudatosabbak. […]

Tovább…

Sertéspestis: genetikai variáció és evolúció nehezíti a kutatást

Az afrikai sertéspestis magas szintű sertéspusztuláshoz vezethet. Mit tudunk azonban magáról a vírusról és annak genetikai eredetéről? Összesen 24 különböző genotípust írtak le. Csak az I. és II. genotípus terjedt el az afrikai kontinensen kívüli országokban. Az afrikai sertéspestis (ASP) egy rendkívül fertőző vérzéses betegség, amely világszerte magas elhullási arányt okoz a sertéstenyésztési rendszerekben. […]

Tovább…

Marad az árstop, és nehezen érthető intézkedések is borzolják a kedélyeket

2023. április 20-án a kormány bejelentette az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopok meghosszabbitását. A döntés értelmében a hatósági árak egészen június 30-ig velünk maradnak. De mivel is magyarázható az intézkedés hatályának újbóli kitolása? Milyen hatása lesz ennek a magyar élelmiszerárakra és a kiskereskedelemre? Ha csökken az infláció, kivezethetik – érvel a kormány. […]

Tovább…