Agrárdiplomáciai siker, programajánló – a hét hírei

Több mint kétezer milliárd forint köszönhető a mezőgazdaságnak, GMO-mentes roadshow és integrált növényvédelem előtt állunk, fontos agrárdiplomáciai sikert ért el hazánk, megoldás fagykárra. Részletesebb heti hírösszefoglalónkért olvasson tovább!

Fotó: Kosár Online
Fotó: Kosár Online

Az agrárágazat évente átlagosan 2350 milliárd forintot produkál, az élelmiszeripart is ide véve már 4800 mrd Ft-tól beszélhetünk. Fontos agrárdiplomáciai sikert, az izocukor-kvótánk emelését (220.000 tonnáról 250.000 tonnára) érte el hazánk, ami újabb, ötmilliárd forintnyi exportbevételt, és hatmilliárd forintnyi éves értéket képvisel a termelésben. Az izocukor (kukoricaszirup) a kukorica feldolgozott felhasználását jelenti az alapanyagként való hasznosítása helyett. Az iparág terjeszkedése hír a munkavállalóknak és termelőknek is, ugyanis egy 2013-as tanulmány szerint az egy főre jutó kukoricaszirup-fogyasztás az USA (25 kg/év) után nálunk a legmagasabb (16 kg/év).

Emellett nem feledkezhetünk meg a kukorica jelenlegi alacsony áráról, ami a Magro.hu mezőgazdasági piactéren is érzékelhető. A kukorica árának mélyrepülése továbbra is érzékelhető, bár az elmúlt pár hétben nem csökkent tovább az ára, az eladási és kínálati árak kezdenek közeledni egymáshoz, a legfrissebb ajánlatok 40.000 és 43.000 Ft/t körül mozognak. A piactéren található többi gabonaféle ára is stagnálás mutat, az elmúlt héten a kukorica mellett főként búza ajánlatokkal bővült a kínálat.

A KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó cég egy elemzésében a mezőgazdaság problémáira, és lehetséges megoldásokra hívta fel a figyelmet:

  • változékonyság – Az időjárás fokozottan befolyásolja a vetőmagbeszállítókat, számukra megoldás lehet a stressz és hőmérséklettűrő vetőmag. A termelőknek a környezetvédelmi követelményeknek megfelelően a CO2-kibocsátásukat kellene mérsékelniük. A kereskedelmi cégeknek pedig a kereslet-kínálat földrajzi távolsága nagy kihívás, amely logisztikai és infrastrukturális fejlesztéseket igényel.

  • komplexitás – Előtérbe kerülnek az IT-szolgáltatások és az online vásárlás (mint a Magro.hu mezőgazdasági piactér isa szerk.).
  • minőségbiztosítás – Terjedését a fogyasztók társadalmi elvárása eredményezi, amelyhez szükséges növekvő költségeket prémium termékekkel, és azok prémium áraival lehet ellensúlyozni.

Fagykár
Fagykár

Itt érdemes kiemelni, hogy az őszi fagyok miatt aktuálissá vált fagykár miatti extra támogatásra az EU legtöbb országában nincs lehetőség, az összehangolt uniós rendszer miatt hazánkban sincs. Az őszi fagyot leginkább megszenvedő zöldségek, másodvetésű kukorica, fűszer- és pritaminpaprika, ill. a paradicsom esetében 65%-os díjtámogatás mellett javasolt kötni komplex mezőgazdasági biztosításokat. Ez hazánkban szinte egyedülálló gyakorlat, amely a fagykár mellett aszály, felhőszakadás, vihar, jégeső, mezőgazdasági árvíz és belvíz esetére is segítséget nyújt.

Jövő hét szerdán, okt. 30-án indul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Apagy községből, a több megyén is átívelő, decemberig tartó GMO-mentes roadshow. A programsorozat a GMO-k egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól szóló szakértői előadásokat és tájékoztatást nyújt.

2014 elejétől lesz esedékes az EU által elvárt integrált növényvédelmi módszerek alkalmazása, mely különböző növényvédelmi eljárások alkalmazását jelenti. Ezzel minimálisra kívánják csökkenteni a növényekbe kerülő növényvédőszer mennyiségét. Hazánkban jelenleg is ezen elvek alapján dolgoznak, de egy szigorú szabályokon alapuló védjegy bevezetése is tervezett.

A hús áfájának csökkentéséről már írtunk, de döntés azóta sem született, az árak pedig csak növekednek. A vágósertés kilója 538 Ft átlagosan (+4%/év), piacterünkön ennél valamivel alacsonyabb áron lehet hozzájutni, vágómangalicához nettó 550 Ft/t áron. A vágóbika ajánlatok árai szélesebb sávban mozognak, 400-800 Ft/kg-ig kaphatóak a Magro-n, vágótehén kilógrammonkénti ára nettó 250 és 390 Ft között mozognak. A vágóállatokon kívül több mint 100 szarvasmarha, 200 juh, különbözőféle lovak, de mangalica ajánlatok is elérhetőek az élő állatok között.

Magro.hu - zöldség-gyümölcs ajánlatok
Magro.hu – zöldség-gyümölcs ajánlatok

Piacterünkön 200 ezer tonna zöldség-gyümölcs fordult meg az elmúlt 1,5 év során, a csúcsszezon pedig csak most indul! A legnagyobb részt jelenleg az alma ajánlatok teszik ki, közel 30.000 mázsa, ezen kívül fokhagymából is van 350 mázsányi, és burgonya eladási és vételi ajánlatok is kitesznek több mint 2500 mázsát, de szőlőből is van még 165 mázsa eladó. Mindezek mellett már kínai kel ajánlatot is találhat a zöldség-gyümölcsök között.

Múlt hét óta közel 6000 bálával gyarapodtak takarmánynövény ajánlataink, 500 kg somkórómaggal vetőmagjaink, már szőlőoltványt is eladnának szaporítóanyag ajánlatainkon belül, egyéb, mezőgazdasághoz kapcsolódó ajánlataink között 200 liter tökmag olaj, és újabb 24 tonna kristálycukor is található.

Ha nem talált megfelelő ajánlatot piacterünkön, tegye fel saját igényeinek, feltételeinek megfelelőt, hogy rátaláljanak a lehetséges érdeklődők. A regisztráció és az ajánlatok feltöltése korlátlan számban ingyenes, mellyel heti rendszerességgel értesülhet a legújabb mezőgazdasági hírekről, pályázati lehetőségekről. Üzleti partnerek eléréséhez pedig többféle előfizetési csomag közül tudja kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbbet.

Forrás: Trade Magazin, MTI, Kosár Online, Profitline, Világgazdaság Netwörk, Pécsi Napilap, Magro.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Egy évesek lettünk! Nézze meg köszöntő videónkat!... Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy egy évesek lettünk! :-) Eseménydús volt ez a 12 hónap. Sokat dolgoztunk a Magro.hu-n azért, hogy Önök egyre jobb sz...
Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...