Aggódnak a francia bor minőségéért

Volt a francia szőlőtermesztésnek egy sajátossága, amely a klímaváltozással kezd eltűnni. A gazdák ugyanis megfigyelték, hogy a szőlő érését a nyári meleg jelentősen meggyorsítja. Arra is rájöttek a gazdák, hogy ha szüret idején forróság alakult ki, sokkal jobb minőségű bor készült a betakarított szőlőből.

Ez a jelenség mára kezd eltűnni, ugyanis az éghajlatváltozás következtében a kutatók szerint már olyan magas hőmérséklet van szüret idején, hogy szélsőséges esetekben az már nem a jobb, hanem inkább a rosszabb borminőséghez vezethet.

Eddig nem kellett aggódni a francia borok minőségéért
Eddig nem kellett aggódni a francia borok minőségéért

Egy kutatás szerint az is tükrözi a klímaváltozás hatásainak erősségét, hogy míg régen ahhoz, hogy megfelelő forróság alakuljon ki a szőlő beéréséhez, csapadékmentes időre volt szükség, addig ma már a csapadékhiány sem követelménye a hőhullámoknak. Azért volt szükség szárazságra, mert amíg a talajból párolgott a nedvesség, addig a levegő nem tudott megfelelő mértékben felmelegedni, a párolgó víz ugyanis hűtötte a levegőt. Mára azonban már a párolgás mellett is képes a levegő annyira felmelegedni, hogy megfelelő legyen a hőmérséklete a szőlő beéréséhez.

A kutatást egyébként az 1600-as és 2007-es év közti időszak megfigyelési eredményeiből készítették szakemberek. Szerintük tisztán látható, hogy mára a szüretelésre alkalmas érettséget jó 10 nappal korábban éri el a szőlő, mint 1600 és 1900 között.

A klímaváltozás hatására Nagy-Britannia és Észak-Németország területein új szőlőtermő vidékek alakulhatnak ki, viszont a franciák félnek a negatív hatásoktól. Szakemberek szerint azonban nincsen ok az aggodalomra, ugyanis hőségtűrő tőkék ültetésével fel lehet venni a kesztyűt a klímaváltozás hatásai ellen.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Eddig nem volt könnyű éve a szőlőtermelőknek Nem kedvezett az idei év a szőlősgazdáknak, ugyanis az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt jelentősen elszaporodtak a szőlő kártevői és kórokozói....
Hogyan telepítsünk szőlőt? Keresve is aligha találunk kiskertet, amelyben ne lenne néhány tőke szőlő, egy szőlősor az út mellett, vagy egy szőlőlugas. A szőlő éppen úgy hozzá ta...
Alkalmazkodni tudni kell a klímaváltozáshoz Múlt hét pénteken jelent meg az MTI-n „A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től” elnevezésű ábra. Az üvegházhatás-prognózist ábrázoló grafik...
A kukorica és a klímaváltozás Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta szakértőnk, Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Ezúttal egyrészt a mezőgazdasági munkák, má...
Mi várhat a kukoricatermesztőkre a következő 10-20... Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukor...