A sertéshús áfájának csökkentése után szinte minden ágazat adócsökkentésért kiált. Jelezték ezt a baromfisok, sőt, a tej adójának csökkentéséről is szó esett már. Most azonban eddig szóba nem került ágazatok megsegítésére jöhetne egy újabb adócsökkentés a Pénzcentrum.hu információi szerint. Kezdhetnek bizakodni a zöldséget és gyümölcsöt termesztők?
Szakértők szerint nagy a baj a hazai zöldség-gyümölcs ágazatban. Értesülések szerint az ágazaton belül több, mint 40 százalék az aránya a feketegazdaságnak. Emlékezzünk csak vissza, a sertéshús áfájának csökkentése is részben ezért következett be…
A feketegazdaság miatt veszélybe kerültek a becsületes őstermelők, családi gazdaságok és termelői szerveződések. Épp ezért a FuitVeb a zöldség és gyümölcs áfájának csökkentését szeretné elérni.
Az illetékesek ugyan nem tartják valós információnak azt, hogy az ágazat 40 százaléka a feketegazdaság fogságában lenne, de nem zárkóznak el az áfacsökkentés lehetőségének megvizsgálásától.
Mit éreznének az áfacsökkentésből a vásárlók?
Ez egyenlőre csak puszta játék a gondolattal, de ha a zöldségek és gyümölcsök áfája is 5 százalékra csökkenne – ahogyan az történt a sertéshús esetében – az a fogyasztói árak 17 százalékos mérséklődését is eredményezhetné.
Ebben az esetben például a vöröshagyma jelenlegi átlagos 177 forintos ára 146 forintra csökkenne kilónként, a paradicsom pedig 579 forint helyett 479 forintba kerülhetne. Ez persze csak az optimális eset lenne, tehát ha a kereskedők az áfacsökkentésen megspórolt összeget teljes egészében érvényesítenék a fogyasztói árakban.
Egy korábbi tanulmány szerint azonban nem árt, ha nem az optimális esetre készülünk fel. A kutatás ugyanis azzal az eredménnyel zárult, hogy az áfaemelést a boltosok a vásárlókra hárítják, az áfacsökkentést pedig ’lenyelik’. Ebben az esetben azonban jó, ha 3-4 százalékos fogyasztói árcsökkentést tapasztalhatunk az esetleges áfacsökkentés esetén.