Adjunk férget a disznóknak

A takarmányok biztonsága, az állat egészségre gyakorolt hatása létkérdés a tenyésztők számára. Fontos, hogy kizárólag minőségi, az állatoknak megfelelő takarmányféleségekkel etessék állataikat, ugyanis egy esetlegesen GMO-val fertőzött takarmány később akár az állat húsát elfogyasztó emberekre is hatással lehet.

Az állati takarmányozás egyik legfontosabb eleme a fehérjebevitel, melyet az esetek jelentős százalékában szójából szoktak fedezni. Azonban pont ez az egyik olyan növény, amelyből már GMO fajtákat is termesztenek a világ több pontján. Ráadásul nem ismert, az ilyen növények milyen hatással lehetnek évtizedek múltán a fogyasztókra. Lehet ugyan ellenőrizni, hogy honnan származik a takarmányként használt szója, de sosem lehetünk 100 százalékig biztosak abban, hogy ami a papíron olvasható, az van a tárolókban is.

Afrikában már sokan etetnek lárvákat például a baromfikkal (Fotó: time.com)
Afrikában már sokan etetnek lárvákat például a baromfikkal (Fotó: time.com)

 

Nem kell azonban feltétlenül csak a GMO-ra gondolni, a növényvédő szerek maradványa is komoly negatív hatással lehet a fogyasztókra. Mind az állatra, mind később az emberre. Ennek érdekében kutatók elkezdték kikísérletezni, hogy milyen alternatív fehérjeforrásokból lehetne fedezni az állatok fehérjeszükségletét. A kutatás eredménye sokakat meglepett: a rovarok bizonyultak a legjobb alternatívának.

Afrikában például már egyes baromfitenyésztők élnek is a légylárvák nyújtotta lehetőségekkel. Szakértők szerint a lárvák jóval egészségesebb, biztonságosabb formában nyújtják a megfelelő fehérjemennyiséget az állatoknak, miközben húsuk finomabb, jobb állagú lesz.

Kutatások szerint Európában is megvethetné a lábát az új takarmány. Az európai fogyasztók ugyanis egyáltalán nem elleneznék, hogy az ilyen takarmányt fogyasztó állatokból készült termékeket egyék, feltéve, ha ez fel van tűntetve a csomagolásra. Európában jelenleg Belgiumban és az Egyesült Királyságban folytatnak rovarfehérje alapú takarmányozási kísérleteket sertés-, baromfi- és halállományokban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...