Adjuk meg a túlélés esélyét minden újszülött malacnak

A kocák egyre nagyobb termékenységével az elválasztás előtti elhullás esetei is nőnek. Vannak módszerek annak biztosítására, hogy az alacsony súlyú malacok többsége eleget kapjon ahhoz, hogy felzárkózhasson az alom többi tagjához. A jó stratégia magában foglalja a fészekrakást, a dajkakocákat és a kereszthordást. A születéstől az elválasztásig tartó időszak az egyik legveszélyesebb a sertés életében, az elválasztás előtti elhullás a legtöbb országban meghaladja a 10%-ot, azaz 10 élve született sertésből több mint 1 meghal az elválasztás előtt.

A malacok túlélési esélyeinek javítása érdekében célszerű visszatérni az alapokhoz, és figyelembe venni a malacok biológiáját. Történelmileg a legtöbb kutatás és az azt követő technológiai és genetikai fejlődés az állatok fizikai teljesítményére összpontosított; azonban a sertések normális, ösztönös viselkedésének figyelembevétele és az ennek kielégítésére tett erőfeszítések további eszközöket biztosíthatnak a malacok jólétének és túlélésének optimalizálásához.

Újra és újra bebizonyosodott, hogy az ellést megelőző 24 órában a fészekrakás ösztöne a kocákba van kódolva
Újra és újra bebizonyosodott, hogy az ellést megelőző 24 órában a fészekrakás ösztöne a kocákba van kódolva (Fotó: Pixabay)

A fészek létrehozása

Kezdetnek, ahogy közeledik az esedékesség időpontja, a kocát olyan anyagokkal kell ellátni, amelyek kielégítik a fészeképítésre irányuló motivációját. Újra és újra bebizonyosodott, hogy az ellést megelőző 24 órában a fészekrakás ösztöne a kocákba van kódolva; az ezt a tényt feltáró úttörő munka nagy részét vezető tudós, David Wood-Gush professzor genetikusként kezdte pályafutását.

Ha a kocát olyan anyaggal látjuk el, amelyet széttéphet, és amellyel utánozhatja a fészeképítés folyamatát, az csökkenti a stressz-szintjét, felgyorsítja az ellési folyamatot, következésképpen javítja a malacok élve születésének esélyét.

A következő lépés elengedhetetlenül fontos: a malacoknak életük első napján annyi kolosztrumot (más néven: előtejet) kell fogyasztaniuk, amennyit csak tudnak, ideális esetben a saját anyjuktól. Ezt követően már nem tudják felvenni az immunglobulinokat. Ha az alom nagyon nagy, hasznos lehet különösen az ellés végét felügyelni, és megosztott szopási stratégiát alkalmazni, hogy a később született malacok az idősebb testvérek konkurenciája nélkül juthassanak az emlőhöz.

Miután a malacoknak lehetőségük volt a kolosztrum elfogyasztására, a következő kihívás annak biztosítása, hogy a szoptatás hátralévő részében mindannyian hozzáférjenek a saját funkcionális emlőjükhöz.

Bár a szoptatás látszólag több percig tart, a tejleadás legfeljebb 30 másodperces időtartamú, így könnyen előfordulhat, hogy egy malac lemarad, ha nem kapaszkodik elég gyorsan. A szopási rend kialakítása a születést követő első napokban segít a malacoknak abban, hogy minden szoptatási alkalomkor a lehető legnagyobb esélyük legyen a tejhez jutásra.

A malacok harcolnak egymással a preferált emlőért, és néhány nap múlva mindenkinek megvan a sajátja. Amint a sorrend kialakul, a harcok alábbhagynak; ettől kezdve a szoptatási alkalmakat a harc helyett az etetésnek lehet szentelni.

Sajnos az emlők számának növelésére irányuló szelekció nem tartott lépést az alom méretével, így ha minden malac az anyjával maradna, az emlőkért folytatott harc a szoptatás ideje alatt is folytatódna, és nem minden malac jutna tejhez minden szoptatás alkalmával. Emiatt gyakran alkalmazzák a kereszthordás és a dajkakoca-stratégiákat.

Keresztnevelés vs. dajkakoca-stratégiák

Fontos meghatározni a fogalmakat és különbséget tenni a „keresztnevelési” és a „dajkakoca”-stratégiák között.

Kereszthordozás: A malacokat különböző okokból (túl sok élve született malac, kis malacok, nagy súlykülönbség az alomban stb.) egyenként kiválasztják egy alomból, majd egy másik kocára helyezik őket, ahol van számukra hely. Ez a koca gyakran ugyanannak az ellési tételnek a része, és több emlője van, mint malacai.

 A kereszthordás a laktáció bármely szakaszában előfordulhat, de általában az első héten. Egy malac többször is keresztnevelésre kerülhet, ha nem figyelnek a malacok mozgására.

A dajkakoca nem az azonos ellési tételen belüli koca, hanem egy olyan koca, amely már a laktáció további szakaszában van
A dajkakoca nem az azonos ellési tételen belüli koca, hanem egy olyan koca, amely már a laktáció további szakaszában van (Fotó: Pixabay)

Dajkakoca kocastratégiák: Ez a kereszthordozásnak egy erősen strukturált módszere. Ebben az esetben a malacokat nem egyenként helyezik át egy már kialakult alomba, hanem elegendő malacot helyeznek át egy teljesen új alom kialakításához, és ezeket a költözés után csoportosan együtt tartják.

 A dajkakoca nem az azonos ellési tételen belüli koca, hanem egy olyan koca, amely már a laktáció további szakaszában van (pl. egy héttől négy hétig). A saját malacai vagy leválasztásra kerülnek, vagy átkerülnek egy másik dajkakocához, amely már ismét a laktációban van.

A malacokat 12 és 24 órás koruk között (miután az anyától kolosztrumot kaptak) kiválasztják a mozgatásra, majd egy 12-14 fős csoportot egyszerre átraknak a dajkakocára. A dajkakoca ezután úgy neveli fel az új almot, mintha a sajátja lenne.

Intenzív harc a szoptatásnál

Néhány évvel ezelőtt a Teagasc Dr. Océane Schmitt vezetésével kutatást végzett a dajkakoca-stratégiákról. Részletes viselkedési megfigyeléseket végzett arról, hogy mi történik a malacok elköltözése után.

Amikor a 24 órás malacokat egy dajkakocához költöztették, az első napokban intenzív harc folyt a szoptatásnál. Ez azzal járt együtt, hogy a malacok teljesen kihagyták a szoptatási alkalmakat, egészen addig, amíg körülbelül egy héttel később ki nem alakult az emlősorrend.

Valójában ismert, hogy amikor a malacokat egy új alomba költöztetik, ahol már vannak helyben lakó malacok, a harcok fokozódnak, és többnyire a helyben lakó malacok és az újonnan behozott malacok között zajlanak.

Érdekes módon az is tapasztalható, hogy amikor a 7 napos malacokat együtt költöztetik át egy új dajkakocához, akkor megnövekedett az emlőváltások száma (amikor a malacok a szoptatás során egyik emlőről a másikra költöznek). Ez arra utal, hogy a malacok által az első kocánál (a költözés előtt) kialakított emlősorrendet még a dajkakocára való áthelyezés is megzavarta. Ez ismét rávilágít arra, hogy a malacokat a lehető legkevesebbet kell mozgatni.

Kereszthordozás a laktáció alatt

Egy kereskedelmi tanulmányban azt vizsgálták, hogy a kereszthordás hogyan befolyásolja a növekedést. Ebben a gazdaságban a malacok 44%-át legalább egyszer nevelték, és ezek a malacok reprezentatívak voltak az összes születési súlyra nézve.

Az ADG 21 g/nap értékkel csökkent a keresztszülött malacok esetében, ami azt eredményezte, hogy elválasztáskor körülbelül 550 gramm-mal könnyebbek voltak, mint a nem nevelt malacok. Aggasztó módon ezek a különbségek a születéskor nehéz malacoknál voltak a legnagyobbak. A malacok legkönnyebb 20%-a esetében a kereszthordás nem volt sem pozitív, sem negatív hatással az ADG-re vagy az elválasztási súlyra.

Ha egy alomban van egy kis/könnyű malac, amelyen van egy címke, a termelők tudni fogják, hogy mindig is kicsi volt
Ha egy alomban van egy kis/könnyű malac, amelyen van egy címke, a termelők tudni fogják, hogy mindig is kicsi volt (Fotó: Pixabay)

A tanulságok

 –  A malacok mozgatására ideális esetben csak egyszer kerülhet sor, miután a malac az anyától kolosztrumot kapott (körülbelül 24 órával a születés után);

–  A közepes vagy nehéz malacok kereszthordása alacsonyabb ADG-hez és elválasztási súlyhoz kapcsolódik. Ezért csak akkor szabad elvégezni, ha az alom túl nagy ahhoz, hogy az anya maga nevelje fel, vagy ha a malacot az éhezés veszélye fenyegeti;

– A nagyon könnyű malacok születéskor történő megjelölése, valamint minden olyan malac megjelölése, amelyet elmozdítanak, segít a későbbi azonosításukban. Ha egy alomban van egy kis/könnyű malac, amelyen van egy címke, a termelők tudni fogják, hogy mindig is kicsi volt, így hacsak nem úgy néz ki, hogy éhezik, akkor nincs haszna a költöztetésnek. Ha nincs rajta címke, akkor a termelők tudják, hogy normális súllyal született, tehát a növekedését ellenőrzik, és előnyös lehet a mozgatása.

(A pigprogress.net-en megjelent – és a fordításban valamelyest rövidített – cikk a Tonisity sorozatban 2021 februárjában megrendezett digitális EuroTier 2021 során tartott webinárium összefoglalója. A webinárium megtekinthető a vállalat weboldalán.)

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

400 milliós támogatás sertésfeldolgozó üzemeknek... Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak sertésfeldolgozó üzemek a sertéshús feldolgozásának, húskészítmények gyártásának és szállításának techno...
98 millió forint a sertésprogramra 98 milliós forintos forrást biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium a tenyésztést szolgáló technikai eszközök beszerzésére a sertésprogram keretében....
Így is lehet állatot szállítani? Megdöbbentő, hogy néhány országban hogyan szállítják az állatokat. Legyen szó baromfiról, sertésről vagy szarvasmarháról, az emberek leleményessége ha...
“Kutyamalac” Kutyaként viselkedik egy malac Kínában.  Azaz, szeret sétálni, kifejezetten kedveli, ha simogatják, és mindenhova elkíséri gazdáját. Arany élete van,...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...
Vágóhídi hírek A vágóhidakon csaknem minden állatfajtából többet vágtak 2014-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban. A szarvasmarha vágások 4,3 százalékkal, a s...