A zárt istállóban boldogok a csirkék igazán

Nem okoz stresszt az állatoknak a zárt tartástechnológia, sőt, leginkább így biztosíthatók számukra az ideális feltételek. A „European Livestock Voice (#Meatthefacts)” néven indított kampányban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a zárt tartástechnológia előnyeit és hátrányait vette sorra. A zárt tartást gyakran éri az a vád, hogy az állatokat zsúfoltan nevelik, ami stresszt okoz számukra. Ugyanakkor az állatok egyedszámát, férőhelyigényét az Európai Unióban rendkívül szigorúan szabályozzák, figyelembe véve az állatok valós szükségleteit.

Számos támadást kap a zárt tartástechnológia az állatvédő szervezetektől. A csirkék jóllétéért aggódók azzal érvelnek, hogy az általuk „természetközelibbnek” ítélt tartási rendszerekben az állatok jobban érzik magukat, boldogabbak, mint az istállóban. Azonban a csirkék példáján keresztül bemutatva nyilvánvalóvá válik, hogy a zárt tartástechnológia sokkal inkább biztosítja az állatok számára az ideális feltételeket – írta a NAK. A közlemény szerint így teremthető meg számukra például a megfelelő hőmérséklet és páratartalom, valamint így lehet a leginkább megóvni a szárnyasokat a természetes ellenségeiktől (ragadozóktól), és a különböző betegségeket okozó kórokozóktól is. Az ilyen tartási rendszerekben alkalmazott automata gépek pedig lehetővé teszik, hogy a csirkéknek mindig rendelkezésre álljon a szükséges mennyiségű és minőségű takarmány, valamint ivóvíz.

Sok veszélytől védi meg a szárnyasokat a zárt tartástechnológia - képünk illusztráció
Sok veszélytől védi meg a szárnyasokat a zárt tartástechnológia – képünk illusztráció

Szigorú EU-s szabályok biztosítják a tartástechnológiát

Az Európai Unióban rendkívül szigorúan szabályozzák az állatok egyedszámát, férőhelyigényét, figyelembe véve az állatok valós szükségleteit. Az állatok jóléte így maximálisan biztosított, ami egyébként a gazdálkodóknak is jól felfogott érdeke, hiszen enélkül nem lehet hatékony és gazdaságos a termelés. Bizonyos állatfajok tehát az istállóban nevelve boldogok igazán. A NAK cikke szerint hibás az a meggyőződés, hogy az állatoknak is ugyanolyan környezeti feltételekre van szükségük, mint az embereknek, hiszen lényegesen eltérő anatómiai és élettani sajátosságokkal rendelkeznek.

Árak, élelmiszerbiztonság

Több kutatás is arra jutott, hogy a zárt tartástechnológia a környezetvédelem, az élelmiszerbiztonság és a legtöbb esetben a termékminőség szempontjából is kedvezőbb, mint az alternatív tartási módok. A közlemény szerint azt is fontos szem előtt tartani, hogy bizonyos állati termékeket zárt tartási rendszerben lehet a legolcsóbban előállítani. Így, ha egyes állatvédők sokszor minden valóságalapot nélkülöző javaslata elérné a célját, és korlátoznák az állatok zárt tartását, az drasztikus élelmiszerdrágulást, és beláthatatlan szociális, gazdasági és környezetvédelmi következményeket eredményezne.

Meghatározó európai szakmai és érdekvédelmi szervezetek #Meatthefacts címmel indítottak kampányt az állattenyésztést és az állati termék előállítást övező tévhitek eloszlatása érdekében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csatlakozott a kezdeményezéshez. A zárt tartástechnológiát övező tévhitekről Dr. Csorbai Attilával, a NAK Agrár- és élelmiszer-kereskedelmi osztályának elnökével, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatójával készült egy rövid videó:

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tervezzen Ön is tyúkólat! Egy különleges pályázatra hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az „Urbánus csirke házat keres” című pályázat keretében bárkinek lehetősége nyílik egyedi ki...
Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...