A vízhiány okozta stressz megelőzése Agroleaf lombtrágyákkal

A szárazság sokkoló hatása az egyik fő stresszfaktor, mely a világ minden táján drasztikusan befolyásolja a növénytermesztést. A súlyos szárazság komoly kihívásokat jelent a növények túlélése szempontjából, és mivel hatással van a növekedésre, csökkenti a betakarítható termés mennyiségét, minőségét.

A növények védekező mechanizmusokkal reagálnak a különféle környezeti behatásokra. A belső hidrosztatikus nyomás (turgornyomás) fenntartásának érdekében a növények az ozmózis szabályozó vegyületek felhalmozásával érik el a párologtatás sebesség csökkentését, és a légcserenyílások bezárásával segítik elő a szárazság okozta stressz drasztikus hatásainak minimalizálását. Tehát a korlátozott vízkörülmények hatására csökken a nedvesség szállítása a növényben, emiatt kisebb a tápanyagok felszívódásának mértéke és sebessége is.

Őszi búza kezelése Agroleaf lombtrágyákkal

A vízhiányos állapotban lévő növények számára elérhető tápanyag koncentrációjának csökkenése azzal is magyarázható, hogy ha korlátozott nedvesség áll rendelkezésre, a talajban lévő pórusokban levegő veszi át a víz helyét. Így a gyökérzónából áramló tápanyagok aránya és tömegáramlása is kisebb, s ennek következtében ezek a tápanyagok kevésbé válnak elérhetővé a növények gyökerei számára.

A tápanyagok lombozaton keresztüli kijuttatása szárazság esetén egy alternatív és hatékony megközelítés lehet a tápanyagok hozzáférhetőségének javítására. A levélzeten alkalmazott NPK műtrágyák jelentősen hozzájárulnak a terméshozam növeléséhez.

Azok az életfolyamatok, amelyek segítségével a levélzeten alkalmazott tápanyagok felszívódnak, a gázcserenyílásokon és a levél bőrszövetében található hidrofil pórusokon keresztül történnek.

Az NPK-alapú műtrágyák alkalmazása a szárazság-stressz-tolerancia index fenntartásával, ozmotikusan segít megfelelő szinten tartani a növények vízállapotát.

A nitrogén jelenléte szükséges a sejtek számának, méretének, a fotoszintetikus aktivitás növeléséhez. Aszályos körülmények között a fotoszintézis sebességének csökkenése feltételezhetően a gázcserenyílások bezáródásának tudható be, ami a levél szénfelvételét korlátozza. A levélzeten át alkalmazott nitrogén növeli a fotoszintézis sebességét a vízhiány okozta stressz alatt álló különböző növények, például kukorica és búza esetében.

A foszfor levélen át történő alkalmazása egyre fontosabbá válik, mert a foszfor diffúziós együtthatója (egységnyi idő alatt, egységnyi felületen áthatoló anyag mennyisége) a talajban igen alacsony, azaz a foszfor nehezen mobilizálható. A gyökérzóna felvehető foszfortartalma hamar kimerül, és a legtöbb növény nem tudja azt megkötni. Korlátozott nedvességtartalom esetén pedig a felvehető foszfor jelenléte különösen fontos, mert a foszfor segíti a korai gyökérnövekedést, a kálium pedig növeli a gyökértömegét és a hosszát. A megfelelő gyökérzet döntő szerepet játszik a mélyebb talajrétegekből származó víz megszerzésében. A gyökérnövekedés elősegítése növelheti a növények víz- és tápanyagfelvételét.  Az enyhe vízhiány alatt lévő, foszforral kezelt búza növényeknél javul a vízfelhasználás hatékonysága. A foszfor vízhiányos stressz állapotában lévő növények növekedésére gyakorolt pozitív hatásai annak tulajdoníthatók, hogy növekszik a foszfor hatékonysága, a gázcsere nyílások elektromos vezetőképessége és a vízhasznosítás mértéke.

A kálium jelentős szerepet játszik a gázcserenyílások nyitásában és zárásában, ami szabályozza mind a szén-dioxid ( CO2) bejutását a növénybe, mind pedig a vízkibocsátást a levegőbe. Ebből kifolyólag a kálium pozitív hatással lehet a növényi gázcsere folyamatára is. Alkalmazása édesburgonyán, szárazság-stressz körülményei között azontúl, hogy javította a fotoszintézis és a transzspiráció sebességét, növelte a sejt közötti állomány szén-dioxid koncentrációját is. Kísérletileg igazolták azt is, hogy a levél kálium koncentrációjának növekedése a turgornyomás fenntartása által csökkenti a napraforgó vízpotenciálját.

Az aszályos, vízhiányos területekre, időszakokra vonatkozó megoldásként az ICL a lombtrágyák teljes skáláját kínálja, amelyek sikeresen alkalmazhatók az vízhiányos állapotok leküzdésére. Egyes lombtrágyák specifikus összetételűek, mezoelemeket (pl. kalcium és magnézium) valamint mikroelemeket is tartalmaznak. A kelatizált formában lévő mikroelem csomagok a lombtrágya optimális felszívódását is elősegítik, így használatukkal gyors növényi reakció érhető el. Az Agroleaf lombtrágyák hatóanyag tisztaságának, magas koncentrációjának köszönhetően alkalmazásakor kis mennyiség is elegendő. A teljes oldhatóság egyszerűvé teszi a tankban történő keverést, és kiküszöböli a permetezőfej eltömődésének kockázatát.

Részletes információ termékeinkről: www.agroleaf.hu, vagy keresse Rácz Gábor szaktanácsadónkat:
+36304881479
Email: gabor.racz@icl-group.com

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
Vége a tűzgyújtási tilalomnak! A Földművelésügyi Minisztérium (FM) azonnali hatállyal feloldotta az erdőkre és fásításokra, valamint az azok melletti területekre július 3-tól elrend...
Miért kell a kalászosoknak ősszel is tápanyag? A kalászos növények tápanyag-utánpótlása során kétségtelenül a tavaszi fejtrágyázásoknak van a legnagyobb szerepe. A magasabb termésátlagok elérésével...
Négyszer annyi területet öntöznének, mint most... Az öntözés fejlesztését célzó stratégia megalkotását tervezi a Belügyminisztérium (BM) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) bevonásával, együttműködv...
Hivatalos: idén mindenhol aszályhelyzet volt, jöhe... Megjelent a földművelésügyi miniszter aszályközleménye. Az ország szinte valamennyi járásában, illetve a közleményben felsorolt járások egyes települé...