Bekerült Magyarország a legjobb 10 ország közé abban a rangsorban, amelyet az Economist Intelligence Unit és a Barilla Center hozott létre. Eszerint nem dobjuk ki az ételt, fenntarthatóan gazdálkodunk a vízzel és a talajjal a mezőgazdaságban, illetve a magyar ételek tápértéke is kiváló. Sőt az emberek hozzá is jutnak a hazai élelmiszerekhez.
A Mandiner.hu cikkét szemléztük, eszerint a listán Magyarország előtt Franciaország, Hollandia, Kanada, Finnország, Japán, Dánia, Csehország, Svédország és Ausztria áll. A 67 országot felsoroló rangsor szerint Magyarországon szinte alig dobják ki az ehető élelmiszereket, a természeti erőforrásokat a magyar mezőgazdaság nem zsákmányolja ki, így például a levegő minőségére is elhanyagolható káros hatást gyakorol a gazdálkodás – írják.
A cikk szerint Magyarországon az alultápláltság és a táplálkozási hiányosságok sem jellemzők, inkább a túltápláltság és a túlzott gyorsétterem-látogatás jelent gondot.. A felmérés hozzáteszi, hogy Magyarország javíthatna a földhasználat termelékenységén, amihez egyébként a mezőgazdaságban is meg kell jelenniük az új technológiáknak és innovációknak. Magyarország profilját erre a hivatkozásra kattintva lehet megnézni.
Uniós pénzből épül újjá a magyar élelmiszeripar
Padlót fogott a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a rendszerváltás után. Az agrárium újjáépítéséhez elengedhetetlenek voltak az uniós források, ezeknek is köszönhetően mára Európa-szerte elismert minőségben termel az ágazat. Új lendületet és nagy összegeket kap a magyar élelmiszeripar támogatása, erről itt írtunk korábban.
Az Európai Uniós forrásokhoz igen aktívan csatlakoznak a magyar gazdák, ezzel nagy lendületet kapott a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődése. Az Agrárminisztérium fokozottan figyel a támogatások célba érésére és felhasználására, és többek között ennek is köszönhető, hogy a magyar agrárium termékei keresettek. Nagyon népszerűek az élelmiszeripari uniós támogatású pályázatok, ami azt jelzi, hogy magas a befektetések megtérülési értéke, és újra rangja van a magyar húsnak, zöldségnek, gyümölcsnek, bornak. Magasabb feldolgozottságú élelmiszeripari termékek előállítása a cél, amivel a hazai kis- és középvállalatok, és a gazdák jövedelme növekedhet meg. Érdemes a minőségre koncentrálni, ezzel magasabb árat lehet elérni a piacon, és a kisebb családi gazdaság ebben helyzeti előnyre tehet szert.