A világban termesztett gombák harmada európai gyomorba kerül

A termesztett gombák piaca növekszik, amely változást elsősorban az ázsiai országok generálnak. A gombafogyasztás különösen Kínában, Japánban és Indiában magas abban a térségben. Ugyanakkor Európa számít a termesztett gombák legnagyobb piacának, a globális gombapiac mintegy 35%-át teszi ki. Ezen túl Észak- és Dél-Amerikában is a kereslet diktálja a piacot és itt is robbanásszerű növekedés várható. Afrikában és a Közel-Keleten – ezzel szemben – mérsékelten növekszik az ágazat.

Európa a legnagyobb piac

A világpiacon a legnagyobb gombafelvásárlók közé tartozik az Egyesült Királyság 101 ezer tonnával, Németország 68,8 ezer tonnával, ahol a behozatal a folyamatos növekedés után stabilizálódott közel 70 ezer tonnával. Harmadik helyen áll az Egyesült Államok 46,2 ezer tonnával, ami rekordszintet jelent. A sorban a negyedik Fehéroroszország 38,7 ezer tonnával, majd Oroszország következik 28,4 ezer tonnával, annak ellenére is, hogy tavaly erősen visszaesett az orosz gombaimport. Világszinten a legjelentősebb exportőr Lengyelország, majd Hollandia következett a sorban 2016-ban.

A termesztett gombák globális piaca Ázsiának és Amerikának köszönhetően növekszik
A termesztett gombák globális piaca Ázsiának és Amerikának köszönhetően növekszik

A csiperkegomba tekintetében a tagországok közül Hollandia (310 ezer tonna), Spanyolország (200 ezer tonna) és Lengyelország (187 ezer tonna) rendelkezik a legnagyobb termesztési potenciállal.

Az EU csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2016-ban. Az oroszországi zöldség- és gyümölcsembargó érinti az unió gombapiacát is, hiszen Oroszország a teljes importált gombamennyiség több mint 90 százalékát szerezte be Lengyelországból az el-múlt években. A harmadik országokba elsősorban Lengyelország szállított csiperkegombát 2016-ban. Meg kell jegyezni, hogy 2016-ban Lengyelország beszállítása a közösség piacára enyhén csökkent az előző évihez képest, ugyanakkor a harmadik országokba nőtt, elsősorban Fehéroroszország felé.

Az Európai Bizottság adatai szerint a csiperkegomba nettó termelői ára a tagországok átlagát tekintve kilogrammonként 1,46-ról 1,90 euróra emelkedett egy év alatt 2017 augusztusára, ezen belül Magyarországon volt a legalacsonyabb (1,09 euró/kilogramm), míg a legmagasabb (2,79 euró/kilogramm) Írországban.

Magyarországon nőtt a termesztett gombák piaca

A magyarországi gombatermesztés bővült az elmúlt években. A szakmaközi szervezet adatai szerint 32 ezer tonna volt a termesztett gombafélék mennyisége 2016-ban. Ebből a csiperkegomba 28,8 ezer tonnát, a laska-gomba 3 ezer tonnát és az egyéb termesztett gomba 0,2 ezer tonnát tett ki. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka friss áru, 25 százaléka konzerv, a laskagomba jellemzően friss áruként kerül a fogyasztókhoz.

Nyugat-Európában 5-6, Oroszországban 8-10 kilogramm a gomba éves fogyasztása. Ehhez képest Magyarországon nagyon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente az egy főre jutó gombafogyasztás. Fontos lenne, hogy nőjön a hazai fogyasztás, erre törekednek a különböző fogyasztásösztönző programok. Az egészségtudatosság, az egészséges életmód fontosságára idén hatodik éve a GoPink! promócióval hívják fel a figyelmet. A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva a Bio-Fungi Kft. októberben rózsaszín tálcákba csomagolja a csiperke- és laskagombát. Az IskolaGomba program keretében a részt vevő iskolákba 4. fázisú, termőre forduló alapanyaggal teli ládákat és a termesztéshez szükséges vízpermetezőt szállítanak. A program célja az, hogy a tanulók elméletben és gyakorlatban is megismerjék a gombák világát és megértsék, hogy a gomba milyen különleges élőlény és egyben nagyon finom élelmiszer is.

Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években, 2016-ban 8722 tonna csiperkegombát szállítottunk külpiacokra, illetve 670 tonnát importáltunk. A csiperkegomba kivitele 2 százalékkal 5191 tonnára csökkent 2017 első hét hónapjában az egy esztendővel korábbihoz képest. Az összes export közel 60 százaléka Ausztriába irányult, ahová 4 százalékkal 3,01 ezer tonnára csökkent, ugyanakkor Romániába az előző év azonos időszakához hasonlóan 1,05 ezer tonna volt a kivitel a megfigyelt időszakban. A csiperkegomba exportértéke 4 százalékkal, importértéke 50 százalékkal csökkent. Így a 2016 első hét havi 2,79 milliárd forintos aktívum 2,77 milliárd forintra mérséklődött 2017 első hét hónapjában.

A laskagomba jól teljesített a külpiacokon

A laskagomba külkereskedelmi egyenlege is pozitív volt az elmúlt években. A laskagomba kivitele 31 százalékkal 448 tonnára bővült 2017 első hét hónapjában az egy esztendővel korábbihoz képest. Az összes export 60 százaléka Németországba és Szlovákiába irányult. A laskagomba exportértéke 3 százalékkal, importértéke 61 százalékkal nőtt. Így a 425 millió forintos aktívum 432 millió forint aktívumra emelkedett a megfigyelt időszakban.

A bécsi nagybani piacon Magyarországról és Lengyelországból származó csiperkegomba szerepelt a kínálatban 2017 40. hetében: a magyarországi nettó 2,17-2,44 euró/kilogramm, a lengyelországi 1,70-1,84 euró/kilogramm áron.

A Budapesti Nagybani Piacon a gomba termelői ára 2017 első negyven hetében az előző évihez hasonlóan alakult. A csiperkét 455 forint/kilogramm, a laskát 652 forint/kilogramm körül kínálták. A budapesti fogyasztói piacokon a magyarországi csiperkegombát 600-700 forint/kilogramm, a laskagombát 800 forint/kilogramm körüli áron értékesítették a 40. héten.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Gombapiaci hírek az unióból és hazánkból Lengyelország az Európai Unió legnagyobb gombatermesztőjévé nőtte ki magát, miközben hazánkban a lengyel termelés alig 10 százalékát produkáljuk és mé...
Naná, hogy Lengyelország a gombapiacon is a világ ... A világ legnagyobb gombaimportőre az Egyesült Királyság (106 ezer tonna) volt 2017-ben, majd Németország (72 ezer tonna) és az Egyesült Államok (50 ez...