A világ tíz legdrágább gyümölcsének listája

Japánban óriási hagyománya van a gyümölcsök szeretetének. A júliustól-decemberig tartó időszakban az emberek és a vállalatok ajándékot vesznek egymásnak, így fejezve ki tiszteletüket. Ez az ajándék nagyon sokszor egy étel, ami lehet gyümölcs is. Vannak gyümölcsboltok, amelyek éppen erre az időszakra specializálódtak, és termékeik 80-90 százalékát ajándékba veszik, legyen az akár esküvői, üzleti vagy műtét utáni ajándék. Emiatt a világ legdrágább gyümölcseinek jelentős hányada a szigetországból származik, de a listára felfért egy másik országból származó gyümölcs is. Az Origo összeszedte a világ tíz legdrágább gyümölcsét.

10. hely – Sembikiya Queen eper – 85 dollár/doboz (12 darab)

A Sembikiya Japán legrégebbi gyümölcsboltja, 1834-ben alapították. A hálózatuk jelenleg 14 boltból áll, jellemzően Tokió környékén lehet megtalálni a céget. Itt árulják a világ második legdrágább eprét, amely rendkívül édes, piros színű és méretes. A kézzel válogatott darabokból 12 kerül egy dobozba, amelynek ára 85 dollár, azaz 25 ezer forint körül van. 

A dekopon (Fotó: Wikimedia Commons/by Laitr Keiows – own work)

9. hely – Dekopon – 80 dollár/6 darab

A dekopont 1972-ben termesztették először, ami egy hibrid gyümölcs, melynek “szülei” a ponkan és a kiyomi. Előbbi a mandarin és pomelo keresztezése, míg utóbbi egy narancs-tangerin hibrid. Az eredmény egy érdes ízű, nagy méretű gyümölcs (nagyobb, mint egy narancs, de kisebb, mint egy grapefruit), amelynek a tetején jellegzetes pukli van. A dekoponoknak szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük, ilyen a minimum 13-as cukorfok is.

A gyümölcsöt rendkívül könnyű hámozni, nincs benne mag, illetve rendkívül húsos és szaftos belül. Magas cukortartalom mellett alacsony savasság jellemzi. 

Egy hatos doboz ára 80 dollár, ami 24 ezer forint átszámolva. 

8. hely – Sekai-ichi alma – 21 dollár

A világ legdrágább almájának már a neve is szerény: a sekai-ichi annyit tesz, hogy a “legjobb a világon”. Az almáról fontos tudni, hogy jóval nagyobb, mint egy átlagos alma, mézzel mossák és kézzel címkézik, gondosan ügyelve arra, hogy ne legyen foltos. A gyümölcsöket egy apró pálcával, kézzel porozzák be. Egy sekai-ichi alma kerülete 30-46 centiméter, és súlya 0,9 kilogramm. Ára átszámolva 6340 forint.

7. Kockadinnye – 800 dollár

Japánban nagyon népszerűek a nem megszokott formájú gyümölcsök, ezek közül is kiemelkedik a kocka alakú dinnye. Az első ilyen dinnyék 40 éve készültek el, 2014-től már nem csak Japánban találni ilyen gyümölcsöt.
A dinnyék “készítése” nem bonyolult, nevelés közben – egy jellemzően 18×18 centiméteres – műanyag alakba kényszerítik a gyümölcsöt. A módszer hátránya, hogy így kevésbé lesznek ízesek a dinnyék, viszont könnyebb tárolni azokat. Természetesen nemcsak kocka alakú dinnyék léteznek, készültek már piramis és szív alakú dinnyék is.
Áruk jellemzően 26 ezer forintnak megfelelő jen, de egy tehetős orosz 800 dollárt (240 ezer forintot) fizetett kockadinnyékért.

Idén dobókocka dinnyét termesztett egy hódmezővásárhelyi termelő.
Ezek a dinnyék 15 centiméter magasak és szélesek voltak, és nagyjából 4 kilósak.

6. hely – Tyo no Tamago mangó – 3744 dollár

A Tyo no Tamago (Naptojás) mangó darabját általában már 50 dollárért meg lehet vásárolni. Azonban a drágább példányokat nem ritkaságuk teszi értékessé, ugyanis a fajtát 1940-ben hozták át Floridából, ahol pár dollár darabja. Magas árát annak köszönheti, hogy sokat törődnek vele, hálóba csomagolják, amelynek apró lyukain keresztül egyenletesen éri a nap a mangót, illetve a gyümölcs nem tud a földre hullani, és tökéletes formája is lesz. Az így kapott gyümölcs rendkívül szaftos lesz, gyakorlatilag szétolvad az ember szájában. Íze rendkívül édes, gyakorlatilag olyan, mintha mangó ízű cukorkát ennénk. Gyakran adják egymásnak ajándékba üzleti tárgyalásokon, olykor üvegbe csomagolva vagy ékszerrel díszítve. A rekorddrága mangó ára átszámolva 1,13 millió forint.

5. Bijin-hime eper – 4395 dollár

A Bijin-hime eper egy japán farmer terméke, és árát a rendkívüli mérete adja. Egy eper akkora, mint egy teniszlabda, és a kihívás a termesztésében az, hogy merőrizzék ekkora méret mellett a megszokott eperformát. Egyetlen ilyen eper 4395 dollárba, azaz 1,3 millió forintba kerül. 

4. hely – Densuke dinnye – 6100 dollár

A Densuke dinnye a világ egyik legismertebb dinnyéje, ára 250 dollártól indul. Méretre jellemzően nem akkora, mint az európai dinnyék, de más tulajdonságaiban jelentősen eltér azoktól. A formája kifejezetten szabályos, a héja sötétzöld vagy fekete, húsa rendkívül édes, annak színe piros, állaga ropogós, és nagyon-nagyon kevés mag van benne. A rekordárú dinnyét 2008-ban vették meg, a 6100 dolláros (1,8 millió forintos) darab súlya 7,7 kilogramm volt. 

3. hely – Ruby Roman szőlő – 11 000 dollár

A különleges szőlőt Japán Isikava prefektúrájában termesztik. A japán kutatók 1995-ben kezdtek el kísérletezni azért, hogy létrehozzanak egy nagyszemű vörös szőlőt. Hosszú évek munkája után mutatták be 2008-ban a Ruby Romant. Egy 700 grammos fürt 910 dollárba (273 ezer forintba) került akkor. Azóta aukción fizettek már 11 ezer dollárt is egy 26-szemes fürtért. Ez átszámolva 3,3 millió forintot jelent, ami azt jelenti, hogy minden egyes szem 127 740 forintba kerül. 

2. hely – Lost Garden of Heligan ananász – 15 000 dollár

Az ananász egy egzotikus gyümölcs, amely a világ több pontján is megterem. Azonban az angliai Cornwall megye időjárása normál körülmények között nem sorolható ide. Az itt található Lost Garden of Heligan kertészei azonban rendkívül sok munkát és figyelmet fordítanak arra, hogy az ananász itt is teremjen. Az első termőre forduló ananászt Károly herceg is megnézte. A kert a második ananászt egyenesen Erzsébet királynőnek küldte, az elsőt a kertészek kóstolták meg, hogy jó-e az íze. 

Az angol ananászok ára 1600 dollár (483 ezer forint) körül mozog, egy aukción a világ legdrágább ananászáért 15 ezer dollárt (4,5 millió forintot) fizettek. 

1. hely – Yubari King sárgadinnye – 22 500 dollár

A Yubari sárgadinnye egy rendkívül édes sárgadinnye. A rekordot érő árat egy 2019-es árverésen érte el a gyümölcs, ahol egy pár sárgadinnyéért a győztes 45 ezer dollárnak megfelelő jent fizetett ki, azaz 22 500 dollár a gyümölcs darabja. Ez átszámolva 6,8 millió forintnak felel meg. A nem aukciós példányok ára ebből a gyümölcsből 200 dollár. A koronavírus-járvány miatt a 2020-as aukción az árak elmaradtak a 2019-estől, a legdrágább darabok 1140 dollárért (345 ezer forintért) keltek el.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Furán sokat fizettek egy fürt teniszlabda méretű s... Egy fürt különleges minőségű, zamatos és lédús vörös szőlőért 3,2 millió forintnyi helyi pénzt (1,2 millió jen) fizettek az elindult idei aukciós sze...