A világ legerősebb és legdrágább chilije Magyarországon terem

A Hajdú-Bihar megyei Erdei Roland az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít Magyarországon. Eredményei magukért beszélnek, idén például két terméke is díjat nyert az Egyesült Államokban.

Eredetileg csak a diplomamunkájához keresett témát, ami végül egy chilipaprika-termesztéssel kapcsolatos kísérlet lett. Hamarosan mélyebben beleásta magát a chilitermesztésbe a gyakorlatban is.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Magyarországon terem (Fotó: Pixabay, Alexas_Fotos)

Gyorsan megtalálta a megfelelő vevőkört, aminek köszönhetően napjainkra már tizenhét terméke van, de folyamatosan újabb termékötleteken gondolkodik. A ChillER Manufaktúra mára családi vállalkozássá nőtte ki magát. Négy helyszínen mintegy 2500-3000 tő chilipaprikát ültetnek évente – írt róla a Magyar Mezőgazdaság.

Rendkívül széles a fajtaválasztékuk. Alapjukat a kápia és a kaliforniai paprika adja, de gyenge, közepes és erős kategóriákba sorolható chilifajtákból is sokfélét termesztenek. Megtalálható itt a jalapeno, a thai chilit, a sárga és piros habanero is. Az erős kategóriát a szellem chili, az erősség tekintetében második skorpió chili testesíti meg, de jócskán akad a Carolina Reaperből, amely jelenleg a világ legerősebb chilipaprikája. Egyéb különlegességnek számít náluk még az Aji charapita, ami nem erősségétől vált híressé, hanem sokkal inkább az ára izzasztó, kilója mintegy 6,3 millió forint.

A paprikák feldolgozását a házuk mellett álló feldolgozókonyhában végzik darálók és főzők segítségével. Óvatosságra int mindenkit, aki ilyesmiben gondolkodik, mert a világ legerősebb chilijének a szedésekor és a feldolgozásakor például vegyvédelmi gumikesztyűt használnak és gázálarcban dolgoznak, mivel a paprika leve égési sérülést okoz, daráláskor pedig a levegő megtelik a legfinomabb frakciójú porral, így mindenki kapszaicint lélegezne be.

Előállítanak chili- és barbecue-szószokat, krémeket, meggyes chutnyt, olívaolajas és por állagú chiliket, továbbá különlegességként paradicsom alapú whisky-s chiliszószokat is, valamint olasz ízvilágú mártogatósokat, mint a Don Papa, illetve chilis repcemézet, a Fúziót.

Utóbbi két terméket Erdei Roland az USA-ban is megméretette a wisconsini ‘International Flavour Awards’ nemzetközi chiliversenyen, ahol két kategóriában előbbi bronz, utóbbi pedig aranyérmet szerzett.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Divat lett a paprikatermesztés Úton-útfélen lehet manapság találkozni cserepes chilipaprikával, amelyek nem csak finomak, de dekoratívak is. Szépségüknek köszönhetően már nem feltét...
Kiscsibékkel és chilivel számolnának le az interne... Egy indonéz város vezetése a fejébe vette, hogy csökkenti a helyi lakosság és benne a gyerekek internetfüggőségét. Erre azért van szükség, mert az or...
A csípősség uralkodója, a csilipaprika Néhány csilipaprika fajta olyan magas kapszaicin-tartalommal rendelkezik, hogy ha valaki a velük végzett munka során nem mos kezet, és a szemébe nyúl...