A világ legerősebb és legdrágább chilije Magyarországon terem

A Hajdú-Bihar megyei Erdei Roland az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít Magyarországon. Eredményei magukért beszélnek, idén például két terméke is díjat nyert az Egyesült Államokban.

Eredetileg csak a diplomamunkájához keresett témát, ami végül egy chilipaprika-termesztéssel kapcsolatos kísérlet lett. Hamarosan mélyebben beleásta magát a chilitermesztésbe a gyakorlatban is.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Magyarországon terem (Fotó: Pixabay, Alexas_Fotos)

Gyorsan megtalálta a megfelelő vevőkört, aminek köszönhetően napjainkra már tizenhét terméke van, de folyamatosan újabb termékötleteken gondolkodik. A ChillER Manufaktúra mára családi vállalkozássá nőtte ki magát. Négy helyszínen mintegy 2500-3000 tő chilipaprikát ültetnek évente – írt róla a Magyar Mezőgazdaság.

Rendkívül széles a fajtaválasztékuk. Alapjukat a kápia és a kaliforniai paprika adja, de gyenge, közepes és erős kategóriákba sorolható chilifajtákból is sokfélét termesztenek. Megtalálható itt a jalapeno, a thai chilit, a sárga és piros habanero is. Az erős kategóriát a szellem chili, az erősség tekintetében második skorpió chili testesíti meg, de jócskán akad a Carolina Reaperből, amely jelenleg a világ legerősebb chilipaprikája. Egyéb különlegességnek számít náluk még az Aji charapita, ami nem erősségétől vált híressé, hanem sokkal inkább az ára izzasztó, kilója mintegy 6,3 millió forint.

A paprikák feldolgozását a házuk mellett álló feldolgozókonyhában végzik darálók és főzők segítségével. Óvatosságra int mindenkit, aki ilyesmiben gondolkodik, mert a világ legerősebb chilijének a szedésekor és a feldolgozásakor például vegyvédelmi gumikesztyűt használnak és gázálarcban dolgoznak, mivel a paprika leve égési sérülést okoz, daráláskor pedig a levegő megtelik a legfinomabb frakciójú porral, így mindenki kapszaicint lélegezne be.

Előállítanak chili- és barbecue-szószokat, krémeket, meggyes chutnyt, olívaolajas és por állagú chiliket, továbbá különlegességként paradicsom alapú whisky-s chiliszószokat is, valamint olasz ízvilágú mártogatósokat, mint a Don Papa, illetve chilis repcemézet, a Fúziót.

Utóbbi két terméket Erdei Roland az USA-ban is megméretette a wisconsini ‘International Flavour Awards’ nemzetközi chiliversenyen, ahol két kategóriában előbbi bronz, utóbbi pedig aranyérmet szerzett.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Divat lett a paprikatermesztés Úton-útfélen lehet manapság találkozni cserepes chilipaprikával, amelyek nem csak finomak, de dekoratívak is. Szépségüknek köszönhetően már nem feltét...
Kiscsibékkel és chilivel számolnának le az interne... Egy indonéz város vezetése a fejébe vette, hogy csökkenti a helyi lakosság és benne a gyerekek internetfüggőségét. Erre azért van szükség, mert az or...
A csípősség uralkodója, a csilipaprika Néhány csilipaprika fajta olyan magas kapszaicin-tartalommal rendelkezik, hogy ha valaki a velük végzett munka során nem mos kezet, és a szemébe nyúl...