A talaj tápanyag-gazdálkodásának új megoldásai

Talajaink rendszeres monitoringja, a növény számára felvehető tápelemek ismerete nélkülözhetetlen, amennyiben szeretnének kiegyensúlyozott táplálást biztosítani növényeik számára, maximális hozamot és egészséges növényeket látni. A hatékony tápanyag-gazdálkodás egyik legsarkalatosabb kérdése a növény számára felvehető, közvetlenül hasznosuló tápanyagok talajban való rendelkezésre állásának ismerete és nyomon követése.

A talaj egy térben és időben is változó rendszer, mely a felszínen mintázatot/foltosságot, a felszín alatt pedig rétegzettséget mutat. Amennyiben szeretnének kiegyensúlyozott táplálást biztosítani növényeik számára, maximális hozamot és egészséges növényeket látni a precíz talajtani vizsgálatok nem korlátozódhatnak kizárólag a legfelső 30 cm-es réteg tápanyag-vizsgálataira. A 30-60 cm-es talajréteg tápanyag tartalmának rendszeres (nem 5 évenkénti) monitoringja a növénytáplálás, illetve környezetet lehető legkevésbé termelő megoldások alkalmazása érdekében is indokolt.

A hatékony tápanyag-gazdálkodás egyik legsarkalatosabb kérdése a növény számára felvehető, közvetlenül hasznosuló tápanyagok talajban való rendelkezésre állásának ismerete és megfigyelése.

Az őszi vetésű növények számára különösen aktuális témában tart élő, online előadást a gazdák és a téma iránt érdeklődők számára, 2021. augusztus 5.-én, 17.00 órai kezdettel az ICL és a Csernozjom Kft.

Rácz Gábor szaktanácsadó, területi képviselő “Ami a talajnak és a növénynek természetesen szükséges – tápanyag-utánpótlás terv készítése” címmel tartja meg prezentációját, míg Dorka-Vona Viktória tápanyag-gazdálkodási szakértő a rendszeres, mért talajtani adatokon alapuló tápanyag-gazdálkodásről beszél majd.

Csatlakozzon az alábbi linken, telefonról vagy számítógépről:

Tápanyag-gazdálkodási tervezés során a talajban/ gyökérzónában lezajló kémiai folyamatok ismerete, mért adatokra alapozott szaktanácsadás a precíziós, zóna alapú kijuttatási tervezés egyik alappillére. Ehhez szükség van olyan talajvizsgálatokra, amelyek a felvehető tápelemek rendelkezésre állását mutatják, illetve olyan ásványi eredetű műtrágyákra is, amelyekből a tápelemek a növény számára könnyen hozzáférhetőek.

A mezőgazdaságban általában a nitrogén utánpótlásáról szoktak gondoskodni (pétisó, ammónium nitrát), míg a többi tápelemről sajnos sokszor elfelejtkeznek. A foszfor és a kálium nélkülözhetetlenek a csírázás során a gyökérfejlődés serkentésére. Ezekben a legelső életszakaszokban kevés szükség van nitrogénre, azonban foszfor és kálium szükséges a korai növekedéshez és az optimális fejlődéshez. A kénhiány súlyosan csökkenti a nitrogénfelhasználás hatékonyságát és korlátozza a fehérjeszintézist. A növények megfelelő nitrogénfelvételének érdekében ajánlott a talajban elérhető szulfátkészlet évenkénti utánpótlása is. Mindezek mellett a megfelelő arányú kalcium és magnézium tartalom is fontos az egészséges fejlődéshez.

Az ICL bemutatja új termékcsaládját, amely a talaj tápanyag-utánpótlásának világon egyedülálló új módját nyújta a gazdálkodók számára. A termékcsalád alapja az Északi-tenger megkövesedett rétegéből kivont ásványi anyag, a polyhalite, amely 14% KO-t, 6% MgO-t, 17% CaO 48% SO3-t tartalmazó, komplex ásvány, komoly mikroelem tartalommal. Gyakorlatilag 225 millió éves anyagról van szó, ami az akkori tengeri élővilág maradványa. Ez az összetett, komplex ásványtrágya, négy makroelem és jelentős természetes eredetű mikroelem tartalmával gazdag tápanyag forrásként alkalmazható. A természetes eredetű polyhalite ásvány finomítatlan formában, Polysulphate kereskedelmi márkanéven került be az ICL portfóliójába. Az Anglia partvidékén bányászott, kis karbonlábnyomú termék kiváló tápanyagforrást biztosít. A kitermelést követően az ásványt zúzzák, megtisztítják és csomagolják, semmilyen kémiai kezelésnek nincs alávetve. A Polysulphate megfelel az EC 889/2008 organikus termesztésről szóló szabályozásnak. Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. engedélyezte a Polysulphate alkalmazását organikus termesztésben az EC 834/2007 szabályzásnak és az EC 889/2008 szabályozásnak megfelelően.  Teljesen természetes, kémiai kezelésektől mentes termék, mely szemcsés és por formában is kapható. A 2-4 mm átmérőjű szemcsék egyenletesen szóródnak, és tökéletes alaptrágyaként használhatóak a növény igényeinek megfelelő, kiegészítő nitrogéntáplálással. Alacsony klorid tartalma miatt alkalmazható az arra érzékeny növényekhez is. Alkalmazásával könnyű betartani az esetleges széndioxid-kvótákat, amelyeket sok helyen megkövetelnek a termelőktől.

Az ICL PK Plus Polysulphate alapú, továbbfejlesztett, egyenletes szemcseméretű, granulált indító starter műtrágyája pedig hozzáadott foszforsav tartalma révén azonnal elérhető foszforforrást is biztosít.

  1. Foszfortartalma elősegíti a gyökeresedést, főleg a többi tápelem felvételét is segítő hajszálgyökerek mennyiségére van pozitív hatással, és nélkülözhetetlen szerepe van a nukleinsavak és fehérjék felépítésében.
  2. Káliumtartalma növeli a növények ellenálló képességét, fagy- és szárazságtűrését. A könnyen felvehető kálium jelentősége az olajos növényeknél és kálium igényes kultúrákban igen jelentős.
  3. Magnéziumtartalma segíti az aktív fotoszintézist. Közel ideális (3:1) kálium/magnézium arányban (2,3:1) van jelen a termékben, ami a kálium felvételét nagymértékben elősegíti.
  4. Kalciumtartalma felel az egészséges és szilárd szövetekért. A kalcium azonnal felvehető, szulfátos formában van jelen. A kalcium jótékony hatásai mellett igen fontos az a tény, hogy a kalcium-szulfát kémiai úton képes megkötni, és csökkenteni a talajok nátrium szintjét. Ezáltal a szikesedő talajokat képes javítani, és a kezdődő szikesedési folyamatokat akár vissza is fordítani.
  5. Kéntartalma segít az aminosavak felépítésében és a tápanyaghasznosulásban. Szembetűnő egyedülállóan magas kén tartalma, ami azonnal felvehető formában van jelen a komplexben, mégis stabilitása, elérhetősége a talajban közel 60 napig megmarad, és nem mosódik ki a gyökérzónából.
  6. Gazdag mikroelem-tartalommal rendelkezik.

A Polysulphate illetve az ICL PK Plus termékek használatával rugalmasan, a nitrogén-utánpótlástól függetlenül is egy menetben gondoskodhatunk a korai fejlődéshez, az egészséges állományhoz, a jobb télállósághoz, és a minőségi terméshez szükséges tápelemek hosszan tartó pótlásáról.

További információért, szaktanácsért, megrendeléshez hívja Rácz Gábor területi képviselőt a +36304881479 mobilszámon!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az V. Kukorica Termésverseny tapasztalatai A 2013. évi termésverseny eredményei nem hoztak kiugró eredményeket, ennek ellenére érdemes áttekinteni az elmúlt évek tapasztalatait. Összefoglalónka...
Talajképződés, tápanyagtőke A talajképződés évezredei alatt jelentős tápanyagtőke halmozódott fel talajainkban, amiről a szakma a szaksajtóban szemérmesen nagyon keveset beszél. ...
Nitrátérzékenység – Valóban akkora probléma?... Akit érint annak biztosan. Kötelmek, adminisztráció, ellenőrzések. Ezek mind olyan hívószavak, amelyek kevés pozitív érzelmet váltanak ki a gazdatársa...
A Liebig elv torzulása a talajban „Liebig igen szemléletesen a fejlődés szintjét egy olyan hordóhoz hasonlította, amelynek dongái különböző magasságúak. E szellemes paradigma igen szem...
Mindenki figyeljen a nitrogén mennyiségének helyes... 2016 januárjában módosult a nitrát adatszolgáltatást szabályzó törvény. A legfontosabb változás az adatszolgáltatási időszak módosulása volt. Erre kel...
Ősi módszerrel javíthatjuk fel a talajt a jövőben... Hogyan lehet egy kifosztott, kizsigerelt, gyenge talajból kiváló mezőgazdasági terület? Sehogy – gondolják sokan, mások pedig a töménytelen mennyiségű...