A szeszes italok közül a fehérboré a legtöbb pozitív egészségügyi hatás

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság – tartja a mondás az alkoholról. Az Iowai Állami Egyetem kutatói mégis inkább a mértékletes és minőségi alkoholfogyasztást ajánlják. Az Obesity Science and Practice folyóiratban 2022 februárjában publikált tanulmányukkal alátámasztották, hogy a legtöbb szeszes itallal ellentétben a rendszeres borfogyasztás pozitív hatást gyakorolhat az egészségre.

A Qubit írta meg, hogy kiemelték, hogy miközben a csontritkulás megelőzésében a fehérborok jeleskednek, a vörösborok pozitív hatása nem mutatható ki egyértelműen. Az eredményeket a UK Biobank adatbázisából kölcsönzött adatokkal támasztották alá: közel kétezer 40 és 79 év közötti személy vérképét és testösszetételét elemezték. Céljuk az volt, hogy az életkor előrehaladtával jellemzően jelentkező elhízás hátterében meghúzódó tényezőket, illetve az alkoholfogyasztás hatását írják le. Az italozásnak nem csak a gyakoriságára tértek ki. Azt is nézték, hogy milyen típusú alkoholos italokat fogyasztottak rendszeresen a vizsgált személyek.

A kutatók munkája a korábbi vizsgálatoktól leginkább abban tér el, hogy az alkoholos italokat nem csak egy csoportként vizsgálták, hanem szétválasztották a különböző termékeket, a fehérborok fogyasztása kedvező hatásokat is eredményezett
A kutatók munkája a korábbi vizsgálatoktól leginkább abban tér el, hogy az alkoholos italokat nem csak egy csoportként vizsgálták, hanem szétválasztották a különböző termékeket, a fehérborok fogyasztása kedvező hatásokat is eredményezett

A kutatás témája meglehetősen aktuális, hiszen az elhízás, mint probléma az Egyesült Államokban a lakosság mintegy 75 százalékát érinti. Ráadásul egy sor szív- és érrendszeri betegség, valamint mozgásszervi panasz kialakulásában játszik szerepet.

A Kanadában található hamiltoni közkórház kutatói a British Institute of Radiology című folyóiratban megjelentetett munkájukban még 2014-ben megállapították, hogy a magasabb alkoholtartalmú italok, valamint a sörök fogyasztása növelheti a zsigeri zsírállományt a szervezetben. A borokkal kapcsolatban viszont más eredményre jutottak, nem figyeltek meg zsírlerakódást a szervek között. Ez volt az egyik legfontosabb kiindulópontja az iowai kutatóknak.

Új megközelítés az alkoholos italok kutatásában

Munkájuk a korábbi vizsgálatoktól leginkább abban tér el, hogy az alkoholos italokat nem csak egy csoportként vizsgálták, hanem szétválasztották a különböző termékeket. 

Így derülhetett fény arra, hogy a közszájon forgó vörösboros ajánlásokkal szemben inkább a fehérborok jótékony hatásai mutathatók ki.

A Conversation oldalán április 20-án megjelent cikkben elsősorban az alkohol és az elhízás lehetséges kapcsolatait igyekeztek feltárni. Az elemzés szerint nem a borok, hanem a sörök, illetve a magasabb alkoholtartalmú italok, likőrök, illetve égetett szeszek játszanak szerepet az elhízásban. Egészségtudatossági szempontból tehát érdemes inkább a borok között válogatni – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A szőlő gyökerében fontos hatóanyagra bukkantak a ... A világon először bukkantak rá szőlőalanyok gyökerében az epszilon-viniferin névre hallgató anyagra. A hatóanyag az antidepresszáns gyógyszerek készít...
Borpiaci jelentés Általában véve a 2015-ös év pozitívan zárult a borászatok számára. Több bort állítottak elő a világban, mint 2014-ben és az Európai Unióban is erősödn...
Okosrendszerek segítik a betegségek terjedésének m... Növényi és állati betegségek, kártevők és kórokozók. Napi problémát jelentenek a mezőgazdaságban tevékenykedőknek, de közvetve mindenki ki van téve ez...
Idén a csapból is furmint fog folyni 2017-ben körülbelül 60 millió forintot szánnak a Nemzeti Borkiválóság program végrehajtására, ami a tavalyi összegnél 20 millió forinttal több. Idén a...
Haszonállatok mellett meggyógyulnak a beteg gyerek... Sokan nem gondolnák, de az állatok közelsége kifejezetten jó hatással van a betegségek leküzdésére. A lid.ch svájci híroldal szerint ugyanis a haszoná...
Idén nagyon rákaptak a magyarok a borra Idén fokozatosan növekszik Magyarországon a borfogyasztás. A gazdák ráadásul kiváló minőségű borokra számítanak a most kezdődő szezonban, a kereslet m...