A szerves és szervetlen szelén hatása az elválasztás utáni sertésekre

A University College Dublin és az írországi Monaghan Mushroom Group kutatói a szervetlen és a szerves szelénnel dúsított gombapor hatását vizsgálták az elválasztás utáni sertések növekedési teljesítményére és bélrendszeri egészségére. Az elválasztás étrendi, szociális és környezeti stresszhatásokat foglal magában. Ezek csökkent takarmányfelvételt, valamint bélmorfológiai és funkcionális változásokat eredményeznek.

A stresszhatások a fentieken túl alacsonyabb tápanyag-felszívódáshoz, csökkent energiakészlethez, bélgyulladáshoz, diszbiózishoz és elválasztás utáni hasmenéshez vezetnek.

A kutatók szövetmintákat vettek a duodenumból, a jejunumból és az ileumból, hogy elemezzék a bélmorfológiát. Kvantitatív valós idejű PCR segítségével megmérték továbbá a citokinek, a tápanyagtranszporterek, a mucinek, a szoros kötések és az étvágyszabályozók expresszióját.
A kutatók szövetmintákat vettek a duodenumból, a jejunumból és az ileumból, hogy elemezzék a bélmorfológiát. Kvantitatív valós idejű PCR segítségével megmérték továbbá a citokinek, a tápanyagtranszporterek, a mucinek, a szoros kötések és az étvágyszabályozók expresszióját. (Fotó: Pixabay)

Ezért szükséges a természetes bioaktív vegyületek azonosítása a növekedési teljesítmény támogatására, a hasznos mikrobapopulációk fokozására és a hasmenés megelőzésére.

A szelén alapvető nyomelem, amely baktérium-moduláló tevékenységével elősegíti az immunműködést és a növekedési teljesítményt. A gomba gazdag természetes forrása a gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkező bioaktív vegyületeknek, amelyek javítják a növekedési teljesítményt.

Adatgyűjtés

A kutatók 96 sertést (48 hímet és 48 nőstényt) választottak ki elválasztáskor. A sertések takarmányát az alábbi takarmány-adalékanyagok egyikével egészítették ki:

– cink-oxid;

– szervetlen szelénnel dúsított gombapor;

– szerves szelénnel dúsított gombapor.

A csoport kiszámította a testtömeget, az átlagos napi hízást, az átlagos napi takarmányfelvételt és a hízás-takarmány arányt karámonkénti alapon.

A hasmenés jelenlétének és súlyosságának jelzésére székletpontszámokat (1 = kemény, 2 = kissé lágy, 3 = lágy, részben képződött, 4 = laza, félig folyékony, 5 = vizes, nyálkás) állapítottak meg.

A kutatók szövetmintákat vettek a duodenumból, a jejunumból és az ileumból, hogy elemezzék a bélmorfológiát. Kvantitatív valós idejű PCR segítségével megmérték továbbá a citokinek, a tápanyagtranszporterek, a mucinek, a szoros kötések és az étvágyszabályozók expresszióját.

A cecalis digesta illékony zsírsav-koncentrációjának meghatározására gázfolyadék-kromatográfiát alkalmaztak. A kutatócsoport mikrobiális DNS-t és teljes RNS-t vont ki a duodenális és ileális szövetekből. Megmérték a DNS és az RNS mennyiségét és minőségét is. Szabványos paraffinbeágyazási technikákat alkalmaztak a bélszövet előkészítéséhez a morfológiai elemzéshez, beleértve a villusmagasság és a kriptamélység arányának mérését.

Ezenkívül a szerves szelénnel dúsított gombapor kiegészítése jobb volt, mint a szervetlen szelénnel dúsítotté a bél egészségének támogatásában a széklet pontszámának javításán keresztül.

A teljesítményre és a széklet állagára gyakorolt hatás

Ezenkívül a szerves szelénnel dúsított gombapor kiegészítése jobb volt, mint a szervetlen szelénnel dúsítotté a bélrendszer egészségének a székletpontszám javításán keresztül történő támogatását tekintve.

Az illékony zsírsavakra gyakorolt hatás

A szerves és a szervetlen szelénnel dúsított gombapor csökkentette az illékony zsírsavak és az izovalerát koncentrációját a kontrollcsoporthoz képest.

Hatás a vakbél-mikrobiótára

A szerves és a szervetlen szelénnel dúsított gombapor növelte a Bacteriodetes és a Prevotellaceae relatív abundanciáját. Csökkentették a Sporobacter és a Ruminococcus relatív abundanciáját.

A szerves és a szervetlen szelénnel dúsított gombapor csökkentette az illékony zsírsavak koncentrációját.

A szerves szelénnel dúsított gombaporral történő táplálékkiegészítés növelte a Lactobacillus családon belül a Lactobacillaceae, a Lachnospiraceae családon belül az Agathobacter és a Lachnospiraceae családon belül a Roseburia relatív abundanciáját. Csökkentette a Ruminococcaceae relatív abundanciáját.

A szerves szelénnel dúsított gombapor kiegészítése jobb volt, mint a szervetlen szelénnel dúsított gombaporé a cecalis mikrobiom egészségesebb összetétele kialakításának szempontjából, mint például az antimikrobiális peptideket termelő és az immunfunkciót fokozó Lactobacillus.

A génexpresszióra gyakorolt hatás

A szervetlen szelénnel dúsított gombapor kiegészítése növelte a TLR4 és az IL10 génexpresszióját, ami a proinflammatorikus citokinek termeléséhez és az IL17 génexpressziójához vezetett. Ez krónikus betegségek patogenezisében játszik szerepet. A szerves szelénnel dúsított gombapor kiegészítése potenciális immunmoduláló hatást jelzett az IL6 proinflammatorikus citokin gén expressziójának csökkentésével.

Bélmorfológia

A szervetlen szelénnel dúsított gombapor etetése csökkentette a villusmagasságot és a villusmagasság és a kriptamélység arányát a jejunumban. Az ileumban is csökkent a villusmagasság.

A szerves szelén hatékonyabb

Összefoglalva, a szerves szelénnel dúsított gombapor kiegészítése hatékonyabb volt a bélrendszer egészségének javításában és a vakbél-mikrobióta modulálásában az elválasztás utáni sertéseknél, mint a szervetlen szelénnel dúsított gombapor, a szerves szelénforrások alacsonyabb toxicitása és nagyobb biológiai hozzáférhetősége miatt.

(Forrás: pigprogress.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...