Akár 30-40 százalékkal is drágább lehet 2022-ben a gabona, a sertéshús és a méz Romániában az aszály miatt. Egyes szakértők a klímaváltozást okolják a szélsőséges szárazságért. Az egyik legnagyobb baj, hogy az Európát idén sújtó aszály miatt csökken a gabonatermelés. A gazdák megpróbálják pótolni a veszteségeket. A különleges éghajlati viszonyok viszont az alaptermékek és a feldolgozott élelmiszerek árában is tükröződni fognak.
“Az aszály az őszi vetésű növényekre, nevezetesen a búzára, az árpára, és a repcére is hatással van, de a tavaszi vetésű növényekre – különösen a kukoricára és a napraforgóra – is befolyással lesz. Lehetséges, hogy az alaptermékek mellett a feldolgozott termékek ára is jelentősen megemelkedik majd” – mondta Alina Cretu, a Kukoricatermelők Szövetségének igazgatója az Euronews híradása szerint. A szárazság nagyon komoly nehézségeket okoz Romániában is.
Az állattartók esélyei
Nem csak a gabonafélék, a sertéshús is drágulhat. 5 évvel ezelőtt a sertéspestis volt a kihívás. Most a gazdák még magukhoz sem tértek az energiaárak égbeszökése miatt, máris itt az újabb nehézség.
“Romániában az országos friss sertéshús-fogyasztás alig 20-25 százalékát állítjuk elő helyben. Azért is aggódunk, mert akárhányszor is aszály sújtotta az országot, mindig drágult a takarmány. Ha nem fedezzük a költségeinket, tönkremegyünk” – tette hozzá Ioan Ladosi, a Romániai Sertéstenyésztők Szövetségének (APCPR) elnöke.
Az aszály hatással van a méz piaci árának alakulására is
“A napraforgó termés esetében az aszály óriási pusztítást végzett. Május óta nem esett az eső, de akkor is csak nagyon kevés, talán 5 liter csapadék négyzetméterenként” – mondta Ilie Iacomi, Iaşi megyei méhész.
A román gazdák egyszerre kétfajta kihívással néznek szembe. Míg az ország egyik felét szárazság sújtja és csökken a termőterület, addig a másik felét az áradások és a talajerózió teszi tönkre. Az elkövetkező években a gazdáknak az új éghajlati feltételekhez kell alkalmazkodniuk, ami alacsonyabb terméshozamot és magasabb árakat jelenthet – írták.