A szalmonellabotrány miatt robbanás előtt az európai csirkemellpiac

Hatalmas kereslet alakult ki a csirkemellre az európai piacon a brazil szalmonellabotrány miatt. Már több kereskedelmi lánc jelezte, hogy nem jut elegendő áruhoz. Ha pedig a kereslet hosszabb távon is ilyen marad, szinte biztos, hogy emelni fogják áraikat a baromfitermelők.

Az Európai Unió jelentős mennyiségű baromfihúst vásárol Brazíliából. Az onnan származó import 2016-ban 500 ezer tonna, 2017-ben 400 ezer tonna volt. A 2018 év elején kirobbant szalmonella botrány miatt azonban 20 vágó-feldolgozó üzemet töröltek az európai beszállítók közül. Emiatt nagyjából 300 ezer tonna csirkemell-hiány keletkezett az unióban. Ezt most az európai termelőktől próbálnak pótolni – tudta meg a Magyar Mezőgazdaság Csorbai Attilától, a Baromfi Termék Tanács elnökétől.

A baromfihús ára a megnövekedett kereslet miatt nőhet meg
A baromfihús ára a megnövekedett kereslet miatt nőhet meg

A kereslet tehát óriásit ugrott. Egy gond azonban akad. Ugyan a csirkemell keresett cikk, a szárny, a far-hát és a comb viszont nem ennyire eladható. Az eddigi legnagyobb vevő, Dél-Afrika korlátozást vezetett be az Európai Unióval szemben, ez pedig hatalmas kiesést jelent.

Árnövekedés várható a csirkehúsra

Csorbai Attila szerint várható, hogy a csirkések hamarosan árat fognak emelni. Főleg akkor, ha ez a keresleti piac továbbra is kitart. Márpedig úgy néz ki, hogy ez nem fog változni a közeljövőben. Ezt valószínűsíti Mexikó azon törekvése is, amelyet az amerikai elnök szigorú intézkedéseire válaszul terveznek. Mexikó eddig évi több 100 ezer tonna, elsősorban csirke hátsó negyedet és csontos húst importált az Amerikai Egyesült Államokból. Most jelezte, hogy ezeknek a beszállításoknak egyre nagyobb arányát szeretné Európából fedezni.

Ez szintén az áremelést erősítheti, és várhatóan a pulykapiacra is hatással lesz – írja a Magyar Mezőgazdaság. Viszont azok a negatív folyamatok, amelyek az ágazatot eddig sújtották; a madárinfluenza, az exportkorlátozás, a relatív túltermelés, megszűnnek. A kedvező változásokat a mexikói megállapodás felerősítheti, ha pedig sikerül Dél-Afrikánál elérni, hogy feloldja a korlátozásokat, nincs több akadálya annak, hogy a termelők pozíciója hosszabb távon is rendeződjön. Most viszont lényegében szétszakadt a piac, a mell iránt óriási a kereslet, a többi terméket pedig nagyon nehéz értékesíteni – mondta Csorbai Attila.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Jó hír a baromfihúst kedvelőknek Jól alakul a baromfihús piaca, köszönhetően a magas sertés- és marhahús áraknak. Az alacsony takarmányozási költség és a magas kereslet hatására továb...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
Baromfipiaci információk a nagyvilágból A hosszú távú előrejelzések szerint a baromfihús továbbra is keresettebb termék lesz, mint a sertéshús vagy a marhahús. Részben erre reagálva Amerikáb...