A Szal-Agro szárítóival a betakarított termény minősége érdemben javítható

Egy mobil vagy stabil szárítóval érdemben javítható a betakarított gabona vagy olajos növény minősége. Ráadásul egy 100 millió Ft-os, 50%-os támogatottságú pályázat keretében most kedvezményesen juthatnak hozzá a magyar gazdálkodók. Szalai László, a Szal-Agro Kft. ügyvezetője a cége ajánlatait mutatta be.

Miért népszerű a mobil szárító?

Sok gazdálkodó azért gondolkodik benne, mert nem szükséges hozzá építési engedély, viszont a Mérésügyi Hivatallal a zajszintet és a környezetterhelést azért engedélyeztetni kell, és a telepítéséhez szükség van egy fix helyre is.

A Drzewicz SC szakaszos üzemű, gyors és egyszerű beüzemelésű mobil szárítói egyaránt alkalmasak kukorica, gabonák, napraforgó és repce szárítására is. A berendezések már Lengyelországban és itthon is bizonyítottak. Gázkazánja nem igényel előmelegítést, illetve gyorsabb szárítást biztosít, kedvezőbb áron. Villamosenergia-igényük alacsony, 11 kW, 22kW, de akár traktor TLT-ről is üzemeltethetők. A párologtatóval egybe épített gázégő lehetővé teszi a folyékony PB-gázzal történő üzemeltetést alacsony hőmérsékleten is.

Szalai László, a Szal-Agro Kft. ügyvezetője

A Szal-Agro Kft. igény szerint szakmai segítséget nyújt komplex telepek tervezéséhez, megvalósításához is. További részletes információk, ajánlatkérés, megrendelés: Szalai László, Tel: 06 (70) 317 55 29 • web: www.szalagro.hu


Mi szól a stabil változatok mellett?

Míg a mobil szárító szakaszos, a Drzewicz stabil szárítója folyamatos üzemű, ráadásul gépészetnek számít, tehát nem igényel építési engedélyt. Esetében is a Mérésügyi Hivataltól kell a megfelelő engedélyeket beszerezni. A folyamatos üzemű szárítónak sokkal jobb az energiahatékonysága. 1 tonna termény leszárítása, 1 százaléknyi vízelvonással PB-gázból 1,3-1,55 litert igényel. A mobilszárítóknál ez az érték magasabb.

A stabil szárító másik előnye, hogy a folyamatos működés miatt az elektromos motor igénybevétele is kedvezőbb egy azonos teljesítményű mobil szárítóval összehasonlítva.

A Drzewicz M-850-es sorozatának legkisebb eleme, az M-851-es óránként 6 tonna termény szárítására képes, de a legnagyobb, az M-858-as akár 50-60 tonnával is boldogul. A 6 tonna/óra teljesítménnyel egy szezonban 1000-1500 tonna kukoricát le lehet szárítani, ami egy 400-600 hektáros földterület kiszolgálására tökéletesen elegendő.

Drzewicz M-850 folyamatos üzemű, alacsony energiafelhasználású, stabil szárító

Ha az M-850-es stabil sorozatot összehasonlítom az SC mobil sorozattal, a legkisebb stabil szárító, az M-851-es szárítási teljesítménye nagyobb, mint a legnagyobb mobilé, az SC 800-asé, mégis fele akkora a gázkazánja, mint annak – 450, illetve 880 kW. Ez arra vezethető vissza, hogy a stabil változat folyamatosan működik.

Működtetése a lehető legegyszerűbb, nem kell hozzá különösebb szaktudás. Egy ember le tudja bonyolítani a szárítást, illetve a bejövő termények manipulálását. Egy komplett rendszernek az ára – más konkurens termékekhez viszonyítva – rendkívül kedvező.

Egy ilyen szárítónak a komplett költsége, alapozás nélkül, kevesebb, mint 20 millió Ft. Ha hozzászámoljuk, az alapozást, egy tranzitot és egy tisztítót, még akkor is 40-50 millió Ft-nál kevesebb a forrásigénye.

Csak PB-gázzal üzemeltethető?

A Drzewicz SC szakaszos üzemű, gyors és egyszerű beüzemelésű mobil szárító

Lehet ugyan dízelolajjal is működtetni, de nem javaslom, a magasabb ára miatt, ráadásul a gáz kevésbé környezetszennyező. A tartályos gáz sokkal célszerűbb is. A vezetékes gáznál az jelenti a problémát, hogy azt mindig le kell kötni előre, ám előzetesen nagyon nehéz megbecsülni, hogy egy adott évben mennyi gázt kell majd használni. Egy 500 hektáros gazda viszont tudhatja, hogy egész szezonra elég lesz neki maximum 2 tartály gáz. Egyet megvesz szezonon kívül, amikor még kedvezőbb az ára, a másodikat pedig szezon közben akkor, ha tényleg szükség van rá. És akkor használhatja, amikor akarja, nincs időjárás miatti kötöttség. A fűtési szezonban a nagyüzemek gázhasználása ugyanis korlátozott. A szárítók szalmatüzelésű kazánnal történő üzemeltetése is megoldható.

Kukoricát biztosan szárít a hazai gazda, de mire használhatók még a termékeik?

A beruházást a kukoricára célszerű megtervezni, mert a kukorica igényli a legtöbb szárítást. Ám, ha rendelkezésre áll a szárító, akár más gabonára, napraforgóra, repcére vagy bármilyen más terményre is használható. A minőség megőrzése érdekében, ha szükséges, akár a búzát is érdemes szárítani. Ha valaki rendelkezik szárítóval megfelelő minőségben saját maga is betárolhatja a terményt, és csak akkor adja azt ki, amikor neki az a legkedvezőbb.

A mobil szárítóhóz nem szükséges építési engedély

Ráadásul most pályázat is segíti a beszerzést.

A mostani 100 millió Ft-os, 50%-os támogatottságú pályázat keretében, ahogy említettem 50 millió Ft-ból alapozással és tisztítóval együtt megvalósítható a szárító, és még marad 50 millió Ft tárolók építésére. Nálunk, a Szal-Agro Kft.-nél is kapható silótároló vagy síktároló megfelelő gépészettel ilyen célra. Tehát ezen pályázat keretében már egy komplett rendszert fel tudnak építtetni a gazdálkodók.

Egy közepes nagyságú használt kombájn többe kerül, mint a szárító, és utóbbinak legalább akkora értéke van. A kukoricán kívül a nyári kalászost is – az időjárás függvényében – jobb minőségben be lehet takarítani és jobb minőségben eltárolni.

A Drzewicz SC mobil szárítói alkalmasak gabonák, napraforgó és repce szárítására is

Milyen felszereltséggel kaphatók a szárítók Önöknél?

Tartozik hozzá egy fogadógarat, a szárítótorony, a szállítóelem az égőfejjel, a hűtőelem, és az ezekhez szükséges anyagmozgató eszközök, csigák vagy serleges felvonók. A komplett működő egységhez már csak egy tisztítót és egy tranzittartályt kell beszerezni, illetve további tárolókat, ha szükséges. Ezeket a kiegészítőket szintén meg lehet nálunk vásárolni.

Olyan opció is elérhető, ahol a szárítás utáni fáradt gőzt el lehet vezetni és egy ciklonban még a keletkezett port is le lehet választani. Lehetőség van tehát egy nagyon környezetkímélő szárító összeállítására.

Az M-850-es szériának vannak nagyobb változatai is, az M-851-es, a 852-es, a 854-es, valamint a 858-as, és a legnagyobb közel 10-szer annyit tud, mint a legkisebb, tehát nagyon különböző igényeket ki tud elégíteni.

Lengyelországban ezeknek a szárítóknak az építése már nagyon régóta folyik és ott ez a legnépszerűbb ilyen termék. A lengyel kukoricatermelés erősen emelkedik és minden gazda igyekszik magának megoldani a szárítást, nem túl nagy beruházással. Ez kellene legyen a cél a hazai gazdálkodók számára is.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A jó ár-érték arányú termékeikkel megbízható partn... A kiszámíthatóságot, a megbízhatóságot és a stabilitást tartja a legfontosabbnak a Szal-Agro Kft. az üzleti életben. Ennek a cégfilozófiának, na meg ...
Ne a pályázati pénzre menjen, ott végezzen beruház... Sok mezőgazdasági pályázat nyílt meg a közelmúltban, és további pályázatok is várhatók, amelyek segítségével most az állattartók, a szántóföldi növén...
A Szal-Agro Kft. a Metaltech és Metal-Fach pótkocs... Nincs elkésve az, aki még csak most szeretné beszerezni az aratás utáni termény szállításához a pótkocsit. A Szal-Agro Kft. két lengyel gyártó termék...
A TYM traktorok kommunális felhasználhatósága A mezőgazdasági munkák idei befejeződésével érdemes áttekinteni, hogy az erőgépek milyen egyéb, például kommunális feladatokra használhatók még. Szal...