A Baromfi Terméktanács szerint a termelési költségek emelkedése árnövekedést indokol a baromfipiacon. Az viszont nagy kérdés, hogy az áruházláncok és a vásárlók mekkora drágulást tartanának elfogadhatónak. A vállalkozások mindenesetre a megnövekedett inputanyag- és bérköltségeit szeretnék érvényesíteni az átadási árakban.
Drágább lehet az áruházak polcain a baromfihús. Az áremelést elsősorban a termelői költségek növekedése indokolná. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint az év eleje óta a vállalkozásoknak többet kell fizetniük az inputanyagokért és a szolgáltatásokért, ráadásul a növekvő munkabérek is komoly többletköltséget okoznak – számolt be róla a Magyar Idők. A vitaminok áremelkedése például több tízszeres volt az elmúlt időszakban.
Az áremelés az összes baromfihústermék esetében indokolt lenne. Nagysága a tervek szerint nem haladja meg a tíz százalékot. Kérdéses ugyanakkor, hogy ebből mit fogadnak el az áruházláncok s mit hajlandók megfizetni a vevők.
A baromfihús ára egyébként a tavalyi áfacsökkentésnek köszönhetően a környező országokkal összehasonlítva itthon a legolcsóbb.
Ennek is köszönhetőent a szakember idén 10-15 százalékos forgalomélénkülés vár, mivel a hazai piacon évről-évre több baromfihús fogy.
Csirkéből, víziszárnyasokból és pulykából is nagy mennyiséget szállítanak a külpiacokra a vállalkozások. Csorbai Attila szerint az említett áremelést a hazai mellett az exportpiacokon is érvényesíteni kellene és úgy tűnik, erre egyébként idén lesz is lehetőség. A brazil húsbotrány miatt ugyanis a korábban beszállított jelentős mennyiség kiesése nagyon hiányzik a piacról. Ennek köszönhetően a termelők vélhetően könnyebben érvényesíthetik a megnövekedett termelési költségeket az átadási árakban.